Het weeshuis in de azuurblauwe zee – T.J. Klune

‘Het weeshuis is onconventioneel, en de zes kinderen die er wonen verschillen van alle kinderen die u tot nog toe gezien hebt. De een meer dan de ander. Ze zijn… problematisch.’ 

Korte inhoud 
“Linus Baker leidt een rustig, afgezonderd leven en is maatschappelijk werker bij het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren. Hij krijgt de bijzondere opdracht te onderzoeken of zes magisch begaafde, maar risicovolle jongeren, die in een weeshuis op een klein eiland wonen, mogelijk een te groot gevaar voor de samenleving opleveren.

In het weeshuis wonen zes jongeren; een merkwaardig, bont gezelschap dat bestaat uit Talia (een meisjeskabouter), Theodore (een gevleugeld draakje), Phee (een boself), Chauncey (een groen, kwalachtig wezen), Sal (een jongen die een miraculeuze verandering ondergaat wanneer hij bang is) en Lucy (een zesjarige antichrist). Arthur Parnassus is er de directeur en hij wil te vuur en te zwaard sluiting voorkomen – ook al zal hij dan zijn eigen geheim moeten prijsgeven.

Linus gaat een maand op het eiland wonen. Wanneer hij gaandeweg zijn vooroordelen laat varen en niet alleen een band opbouwt met de jongeren, maar ook met Arthur, komt hij voor een dilemma te staan: moet hij de ambtelijke regels of zijn hart volgen?”

‘Ik weet waarom u hier bent,’ zei meneer Parnassus zachtjes. ‘En ik weet hoeveel macht u hebt. Het enige wat ik vraag is dat u zich open opstelt, meneer Baker. Kunt u dat voor me doen?’

Mijn mening 
Ik had dit boek al een tijdje, in het Engels, op mijn wensenlijst staan, omdat Evelyn van Boekhandel Westerhof er zo enthousiast over was en dacht dat het ook echt een boek voor mij zou zijn. (En #coverlove!!) Het boek is er nu ook in het Nederlands en ik mocht het lezen en bespreken van Uitgeverij Volt!
(En ja: Evelyn had gelijk…)

De eenzame Linus Baker (40) is al jaren en jaren maatschappelijk medewerker bij het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren (MVTMJ). Hij krijgt op een dag een geheime opdracht: hij moet naar een afgelegen eiland om het weeshuis wat daar staat te onderzoeken. Kan de directeur, Arthur Parnassus, de zes magisch begaafde ‘problematische’ kinderen die hij onder zijn hoede heeft aan? Linus moet er een maand gaan wonen en wekelijks verslag doen. Als er ook maar iets alarmerends gebeurt, wil het Ministerie het weten en wordt het weeshuis gesloten…
Linus vertrekt met zijn kat, en enige vriendin, Calliope naar het weeshuis in de azuurblauwe zee. Voor het eerst van zijn leven ziet hij de zee, waar hij altijd al van droomde, maar tijd om ervan te genieten heeft hij niet: er is werk aan de winkel! Hij had nooit kunnen bedenken wat hij daar zou aantreffen… Directeur Arthur Parnassus, waar Linus net iets te veel van onder de indruk is, Talia de tuinkabouter, Theodore het tweepotige gevleugelde draakje, Phee de bosnimf, Sal die als hij bang is zomaar van gedaante wisselt, Chauncey een kwalachtige en Lucy, het zoontje van de duivel; een antichrist…
Linus leert ze allemaal langzaam steeds beter kennen en begint zich aan de kinderen én aan Arthur te hechten. Blijft hij vasthouden aan zijn geliefde REGELS EN VOORSCHRIFTEN of laat hij zijn hart spreken?

‘Verandering begint vaak met nauwelijks hoorbaar gefluister. Gelijkgestemden kunnen dat laten aanzwellen tot luid gebrul.’ 

Ik heb moeite moeten doen om te kiezen welke quotes ik in mijn recensie zou gebruiken, ik had er zo veel genoteerd!  Zo veel mooie woorden, zo veel humor… Maar jullie moeten gewoon zelf het boek gaan lezen natuurlijk, dus bij deze vier laat ik het.
Ik was zo ontzettend benieuwd naar dit verhaal en had zo onwijs veel zin om aan het boek te beginnen! En ik kan je verklappen: ik baalde ook onwijs dat ik het alweer uit heb… Ik begon met lezen en had bij de eerste paar bladzijden al flink gegrinnikt! Wel moest ik er in het begin eventjes lekker in komen en vond ik de hoofdstukken iets te lang (ik ben fan van korte hoofdstukken), maar eenmaal in het verhaal (duurde echt niet lang) was er geen houden meer aan. Ik sloot Linus in mijn hart, de eenzame man, die denkt dat hij hart voor zijn werk heeft, maar er op dat eiland in de azuurblauwe zee achterkomt dat hij toch echt wel méér hart voor zijn werk kan hebben (en meer zijn gevoel mag volgen i.p.v. de regeltjes), zijn ogen gaan langzaam open en hij begint steeds meer te voelen voor Arthur… Ik sloot Arthur in mijn hart, de directeur – maar eigenlijk meer vader – met een ‘vurig’ hart van goud, die vecht voor zijn kinderen en hun veilige plekje, en ook alle kinderen wisten me diep te raken! Ze zijn anders en daar is men bang voor, maar ze zijn zo veel meer dan wat er in hun dossiers staat. Ze zijn uniek, ze zijn geweldig en ze moeten gewoon hun prachtige zelf mogen zijn!
Er zit heerlijk veel humor in het verhaal (Remy vond het maar irritant dat ik steeds zat te lachen en dat hij niet wist waarom ), er zit heerlijke muziek in het verhaal (met Buddy Holly heb je me al! Op Spotify een playlist bij dit boek gevonden: heerlijk!!), het verhaal is ontzettend boeiend en wist me echt vast te grijpen en mee te sleuren, de personages zijn GEWELDIG, en het verhaal is ook nog heel ontroerend! Ik heb gelachen en gehuild tijdens het lezen… Zo supermooi en zo lief! Zelfs nu, een paar dagen later, blijft het verhaal door mijn hoofd spoken. Ik zou het zo nog een keer willen lezen.  Ik wil MEER!

Ze konden geen vrienden zijn. Linus was hier als maatschappelijk werker voor het MVTMJ. Arthur was directeur van een weeshuis.
Dit was een onderzoek, en hij hoorde niet al te vertrouwelijk om te gaan met iemand die deel uitmaakte van dat onderzoek. Dat stond duidelijk beschreven in REGELS EN VOORSCHRIFTEN…

Het weeshuis in de azuurblauwe zee 
ISBN 9789021462684 – Uitgeverij Volt – 416 pagina’s – Verschenen: mei 2022 – Vertaald door: Anneke Bok & Claudia de Poorter – Leeftijd: 15+

One thought on “Het weeshuis in de azuurblauwe zee – T.J. Klune

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.