Het gefluister achter de deur – T.J. Klune

Er waren nog maar weinig mensen om zijn uitvaart bij te wonen. Dat stond Wallace helemaal niet aan. Hij wist eigenlijk niet goed hoe hij hier terechtgekomen was. Het ene moment had hij neergekeken op zijn lichaam, en het volgende had hij ineens knipperend met zijn ogen bij een kerk gestaan.

Korte inhoud 
“Wallace Price is een gehaaide advocaat voor wie macht en aanzien de belangrijkste ingrediënten zijn voor een geslaagd leven. Wanneer Wallace plotseling overlijdt en als geest zijn eigen uitvaartdienst bijwoont, komt een gids hem halen en brengt hem naar een ongewoon theehuis.
Hugo, de eigenaar van het theehuis die over bijzondere gaven beschikt, belooft hem te helpen bij het maken van de passage naar het hiernamaals. Wallace accepteert niet zonder slag of stoot dat hij dood is, maar dankzij Hugo en de andere markante bewoners van het theehuis leert hij op wonderbaarlijke wijze als geest menselijker te zijn dan tijdens zijn leven.”

De lach van de man werd breder, en Wallace had het gevoel dat de haak in zijn borst gloeide. ‘Ik ben Hugo Freeman. Ik ben de veerman. Je hebt ongetwijfeld vragen, en ik ga mijn best doen ze allemaal te beantwoorden. Maar alles op zijn tijd. Heb je zin in thee?’ 

Mijn mening 
Ik vond Het weeshuis in de azuurblauwe zee zo geweldig mooi, dat ik het gewoon spannend vond om aan dit boek te beginnen. Zou het kunnen tippen aan Het weeshuis…, een (YA)boek dat met stip naar mijn favorietenlijstje sprong?

‘Het komt uit de aarde,’ zei Hugo zacht. ‘Energie. Leven. Dood. Alles. We worden geboren, we gaan dood en dan komt er weer een nieuw bestaan. Ieder van ons bewandelt een ander levenspad, maar de dood sluit niemand buiten. Die komt voor iedereen.’ 

Wallace Price is een succesvol advocaat, een onsympathieke man, een slavendrijver. Als hij plots overlijdt, staat hij ineens als geest bij zijn eigen uitvaartdienst (waar duidelijk wordt dat hij niet erg geliefd was…) waar hij wordt meegenomen door gids Mei. Zij brengt hem naar het theehuis van Hugo Freeman op een mooie plek in een bos. Hugo is de veerman en het theehuis is, naast dat het écht een drukbezocht theehuis is, een tussenstation van waar Hugo Wallace met zijn overgang naar het hiernamaals zal helpen. Maar Wallace is boos (en bang) en heeft helemaal geen tijd om dood te zijn…
Hugo, Mei en de bijzondere Nelson en hond Apollo, die ook in het theehuis wonen, leren Wallace te accepteren dat hij dood is en Wallace betert in dat bijzondere theehuis zijn ‘leven’. Hij krijgt ook steeds meer gevoelens voor Hugo… Waarom heeft hij hem pas na zijn dood ontmoet? Hoe kan hij de oversteek gaan maken, net nu hij eindelijk geluk voelt en warmte in zijn leven heeft?

‘Ik was geen goed mens,’ zei Wallace zacht. Hij sloeg zijn ogen neer en keek naar zijn handen die op zijn schoot lagen. ‘Ik was harteloos en egoïstisch. Ik gaf alleen om mezelf. Het is klote.’
‘Wat?’
‘Dit,’ zei Wallace en hij probeerde zijn frustratie in te tomen. ‘Inzien hoe ik was terwijl ik weet dat ik er niets meer aan kan veranderen.’ 

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: Ja, dit boek kan zeker tippen aan Het weeshuis…!  Wat heb ik weer onwijs zitten genieten! Ik werd van begin tot eind gegrepen en kon me helemaal onderdompelen in het bijzondere verhaal en beleefde alles intens mee met de bijzondere personages. Wat een plek om terecht te komen na je dood! Hemels… Ik zou er ook niet meer weg willen.  Dat krakkemikkige maar oh zo prachtige theehuis, die bosrijke omgeving, die bewoners… Ze beginnen niet alleen voor Wallace als familie te voelen naarmate het verhaal vordert, dat deden ze voor mij als lezer ook!
Ik heb flink vaak zitten lachen, o.a. om grootvader Nelson en de streken die hij en Wallace uithalen, werd enorm geraakt door de gevoelens tussen Hugo en Wallace (en de hopeloosheid ervan… ), en werd helemaal warm van de veranderingen die Wallace doormaakt en wat hij nog met zijn tijd ‘op aarde’ weet te doen… Hoe lang mag hij nog in het theehuis blijven? Het wordt steeds moeilijker om te vertrekken!
Wat een onwijs lief, maar tegelijkertijd hartverscheurend, ontzettend mooi en hoopvol verhaal! Zo bijzonder weer. Dat een auteur met zijn verhaal zóveel met me weet te doen… Rechtstreeks naar mijn hart dit verhaal en deze personages…  Lachen en huilen en verliefd… BOEM, direct weer naar mijn favorietenlijstje!!! 

Nu hij dood was, voelde Wallace zich levenslustiger dan ooit.

Het gefluister achter de deur 
ISBN 9789021467924 – Uitgeverij Volt – 440 pagina’s – Verschenen: september 2022 – Vertaald door: Anneke Bok & Claudia de Poorter – Leeftijd: 15+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.