De pijn die wij verbergen – Monica Haak

Ik moet Matts aandacht nu delen en dat vind ik eigenlijk helemaal niet zo leuk. (…) Onwillekeurig vraag ik me af achter wie hij zou staan als hij tussen ons zou moeten kiezen.

Korte inhoud 
“Als Fleur op haar Instagram-story een vervelende reactie krijgt van een anoniem account, neemt ze het eerst niet zo serieus. Maar als er steeds gemenere berichten volgen, wordt Fleur beetje bij beetje overgenomen door haar angsten. Hoe kunnen berichten zoveel pijn doen? Wie zit er achter dit account? Fleur heeft hulp nodig om de ballen in haar leven hoog te houden, maar als je niet meer weet op wie je kunt vertrouwen…

Fleurs beste vriend Matt heeft zijn eigen struggles. Zijn nieuwe vriendin lijkt het niet goed met Fleur te kunnen vinden en hij heeft veel studiekeuzestress. Matts strenge ouders hebben een andere toekomst voor hem voor ogen dan hijzelf. Ook bij hem bouwt er een hoop spanning op, maar hij weet niet hoe hij hiermee om moet gaan…”

Soms is mijn relatie met Vanessa niet wat ik ervan verwacht had, maar wat weet ik ook van relaties? Ze heeft een spontane, energieke en vrolijke kant die super aanstekelijk werkt, maar soms… Soms is ze zo veroordelend en op zichzelf gericht.

Mijn mening 
Nadat ik het veelbelovende debuut van Monica Haak gelezen had, was ik enorm benieuwd naar deze tweede Young Adult! Net zo intens?

Fleur (16) is al van jongs af aan beste vrienden met Matt (17) en nu moet ze voor het eerst zijn aandacht delen, want hij heeft een vriendinnetje. Fleur en Vanessa blijken niet zo weg van elkaar te zijn en dat is heel moeilijk voor Fleur, maar ook voor Matt die nu tussen twee vuren zit…
Daarnaast worstelen de vrienden ook met andere dingen, want Fleur krijgt nare berichtjes op Instagram, die steeds gemener worden (en waarover ze niets mag vertellen, want anders…) waardoor ze steeds angstiger wordt, en Matt durft zijn ouders niet te vertellen wat hij écht graag voor studie wil gaan doen, omdat hij weet dat ze er niet blij mee zullen zijn…
In plaats van steun bij elkaar te vinden, lijken Fleur en Matt alleen maar verder van elkaar verwijderd te raken. Durven ze, voor het te laat is, hun maskers af te zetten en hun pijn aan elkaar te tonen?

Wat las dit verhaal héérlijk weg! Ik vloog echt door het boek heen en kon het maar moeilijk wegleggen. Het verhaal is wat minder intens dan Monica’s vorige, maar het was wel gewoon heel erg pakkend en boeiend van begin tot eind! En aan het einde zelfs nog even retespannend! 
Fleur en Matt worstelen met dingen die heel herkenbaar zullen zijn voor tieners; je beste vriend opeens moeten delen met een vriendinnetje (voor wie zou hij kiezen als het erop aan komt?), studiekeuze (en aan verwachtingen van veeleisende ouders voldoen), ouders die iets te veel ruzie maken, (cyber)pesten… Ik leefde erg met de sympathieke hoofdpersonen mee – je leest het verhaal vanuit Fleur en Matt, dus je leert ze allebei goed kennen – en hoopte toch heel erg dat ze elkaar wel weer terug zouden vinden wanneer ze steeds verder uit elkaar lijken te drijven. En natuurlijk hoopte ik dat alles toch nog goed voor ze af zou lopen! Als ze maar de moed weten te vinden om bepaalde personen te confronteren…
Er zit best veel drama in het verhaal, in de levens van Matt en vooral Fleur, maar ik vond het net niet too much gelukkig en dat kwam doordat het verhaal me gewoon echt heerlijk te pakken had, ik zo ontzettend mee kon leven en het boek zo lekker vlot las. Echt weer een hele fijne YA-roman dus! Ik ben nu al benieuwd waar Monica nog meer mee gaat komen.

Hoewel ik het niet wil toegeven, is het toch niet leuk om zo’n berichtje te krijgen. Wie is ‘hereitis2211’? Heeft diegene gelijk? Ben ik een loser?

De pijn die wij verbergen 
ISBN 9789464510164 – Hamley Books Uitgeverij – 330 pagina’s – Verschenen: april 2022 – Leeftijd: 15+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.