Schillers dubbelliefde – Mariska Overman

Vergezeld door een geluid dat klonk als een diepe zware zucht, sloot het luik de grafruimte weer af. (…)
Een leven was voorbij.
Een mysterie werd geboren.

Korte inhoud
“In de zomer van 1788 brengen de zusjes Lengefeld een heer­lijke onbezorgde tijd door met Friedrich Schiller. Hij weet hun beider harten te stelen, maar hij kan er slechts een trou­wen. Charlotte wordt zijn bruid. Maar vergeet hij daarmee ook Caroline? Als in 1805 zijn dood nadert zal Charlotte een onomkeerbare keuze maken.

Journaliste Johnny mag in 2008 een persconferentie in Wei­mar bezoeken. Een ideale ontsnapping aan thuis, waar haar liefdesrelatie niet lekker loopt. De schedel van de 18de eeuwse dichter Schiller die naast Goethe in de hertogelijke tombe in Weimar zou moeten liggen, blijkt namelijk niet de zijne te zijn. Dan raakt ze verstrikt in een wonderlijke zoektocht in de wereld van de kunsthandel naar de verdwenen schedel en ontdekt ze dat het verleden nog altijd van invloed is op het heden.

In dit losjes op ware feiten gebaseerde mysterie worden heden en verleden naadloos met elkaar verbonden.”

… wat een waanzinnig verhaal was het. Het leven van Schiller, zijn liefde voor twee zussen, zijn mysterieuze dood, een nachtelijke uitvaart, vele vraagtekens rond zijn schedel, tot de ultieme onthulling nu die me tegelijkertijd wel en niet verbaasde.

Mijn mening
Ik hou zo van de boeken van Mariska Overman! En deze historische roman is heel iets anders dan haar thrillers, maar ook weer wel met heerlijke spanning erin!

Freelance journaliste Johnny moet voor een artikel een persconferentie in Weimar bezoeken over de schedel van de 18de eeuwse Duitse dichter Friedrich Schiller. Na jarenlang onderzoek is gebleken dat de schedel die in de graftombe ligt helemaal niet de zijne is. Maar wat is er dan gebeurd met zijn schedel (en de rest van zijn overblijfselen)? Waar in de geschiedenis is hij verdwenen? Is de echte schedel nog terug te vinden?
Johnny’s opdracht was een simpel artikel, maar ze ruikt een groot verhaal en gaat samen met de Duitse journalist Noud op onderzoek uit naar de verblijfplaats(en) van de schedel. Ze duiken diep in de geschiedenis en raken verwikkeld in de schimmige, en niet ongevaarlijke, wereld van illegale kunsthandel, nazi’s en het verdeelde Duitsland…
Heden en verleden zijn duidelijk nog altijd hecht met elkaar verbonden.
Johnny wil dolgraag Schiller, die gereduceerd lijkt tot een schedel maar een man van vele talenten was, die een ingewikkeld liefdesleven had, weer een gezicht geven en zijn leven eer aan doen. Zal het haar lukken?

De schedel moest zijn gezicht terugkrijgen, zijn leven, zijn verhaal. Voor mij, maar vooral voor de wereld.

Wat was dit een heerlijk boek! Ik heb zó zitten genieten!
Je leest de verhaallijn van Johnny en haar speurtocht in het heden en het levensverhaal van Friedrich Schiller in het verleden. Van 1788 toen hij de zussen Caroline en Charlotte Lengefeld leerde kennen en op allebei verliefd werd (en zij op hem), tot na zijn dood in 1805. Verteld vanuit Friedrich, Caroline en Charlotte, dus je krijgt een heel breed beeld van de man en zijn leven. Je leert hem én de vrouwen heel goed kennen, en allemaal komen ze helemaal tot leven op papier. Net als Johnny in het heden! Johnny die zich helemaal stort op het verhaal en de zoektocht, en die ondertussen worstelt met haar relatieproblemen, en die door Schillers leven te bestuderen zichzelf beter leert kennen. En zelfs Noud leer je, door haar ogen, goed kennen en is een levensecht personage. Allemaal fijne en boeiende personages dus!
En het verhaal is ook onwijs fijn en ontzettend boeiend en meeslepend! Ik verdween er helemaal in en kon het maar moeilijk loslaten… Een heerlijke, levensechte reis door de tijd, van de 18e eeuw, naar de Nazi’s, naar Oost- en West-Duitsland, tot nu… Geschiedenis, mysterie, spanning én romantiek: wat een perfecte combinatie en wat een geweldig verhaal heeft Mariska ervan gemaakt! Voor mij een perfect boek, durf ik wel te zeggen. Ik ben echt helemaal weg van deze spannende historische roman, dat mag duidelijk zijn.

Samen praten over kunst en schoonheid, en over vrijheid. Vrijheid van een land, van een volk, en vooral van jezelf.

Schillers dubbelliefde
ISBN 9789493041400 – Gloude Publishing – 368 pagina’s – Verschenen: juli 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.