Een zwaluw in de winter – Timothée de Fombelle & Thomas Campi

Gloria was alleen. Ze was al heel lang aan het vliegen. Ze had gezien hoe de woestijn uitkwam bij de zee en hoe daarna het land weer opdook uit de mist. Het was hartje winter en zij koerste naar het noorden.

Korte inhoud
“Een chauffeur is met zijn gele busje op weg naar Engeland om een lading Italiaans ijs te bezorgen. Op hetzelfde moment vliegt een zwaluw, tegen zijn natuur in, vanuit het warme Congo naar het winterse noorden. En er is nog iemand die naar het noorden reist. Iemand die het Kanaal hoopt over te steken, en zijn leven op het spel zet op zoek naar een betere toekomst.”

Op datzelfde ogenblik, maar dan een eindje verder, reed Freddy d’Angelo dezelfde kant op. Hij zat achter het stuur van een kleine, kanariegele koelwagen waarop met mooie rode letters geschreven stond: Pepino & Schultz Icecream

Mijn mening
Wat een prachtboek om te zien, hè?!  Ik was meteen weg van de omslag en de illustraties binnenin. En het verhaal is ook al zo mooi…

Zwaluwen vieren geen Kerstmis. Als het winter wordt, vliegen ze boven de bossen van Afrika waar ze zich laten wiegen door de warme lucht.

Zwaluwen weten niet waarom ze daar steeds overwinteren, ze volgen hun natuur en houden zich nergens mee bezig, ook niet met de stoet door de woestijn of de overvolle bootjes op zee…
Gloria is anders, haar leven is ooit gered door een Afrikaans jongetje en sindsdien heeft ze wel interesse in mensen. Iets in haar zegt haar nu dat ze, tegen haar natuur in, naar het winterse noorden moet vliegen…
Tegelijkertijd is Fransman Freddy d’Angelo met zijn gele bestelbus vol Italiaans ijs van Italië op weg naar Engeland, een laatste levering voor Kerstmis. Een eenzame Kerstmis, want hij is alleen, altijd maar op weg met zijn busje…
En er is nog iemand op weg naar het noorden, op weg naar een hopelijk betere toekomst…
Deze drie levens komen als een wonder op kerstavond samen…

Wat is dit een sprookjesachtig, maar toch heel realistisch aanvoelend, en onwijs hartverwarmend verhaal!  Ik las het eerst zelf, genoot ervan en had tranen in mijn ogen aan het einde. Daarna las ik het voor aan de kinderen; Levi (7) vond er niet heel veel aan, begreep het ook niet helemaal – de verwijzing naar vluchtelingen, de niet genoemde maar tastbare eenzaamheid van Freddy, de tegennatuurlijke drang van zwaluw Gloria om naar de kou toe te vliegen… – maar Remy (10) had het wel door en vond zeker het einde heel erg mooi en verdrietig. Maar niet zó mooi als ik het vond.  Hij moest wel gniffelen omdat ik moeite had met het voorlezen van de laatste pagina’s, met die brok in mijn keel! En die brok voel ik meteen weer als ik het boek alleen maar doorblader…
Het is een kort maar krachtig en ontroerend verhaal, met prachtige sfeervolle illustraties (waar ik er graag nog meer van had gezien!), en met een hele mooie en actuele thema’s, die nergens heel zwaar worden aangezet. Een prachtig geheel! Ik ben nu ook heel erg benieuwd naar ander werk van deze auteur!
 Van harte aanbevolen voor onder de boom!

Hij dacht aan het wonder waardoor drie zulke verschillende wegen rond deze tafel waren samengekomen.

Een zwaluw in de winter
ISBN 9789045124834 – Uitgeverij Querido – 56 pagina’s – Verschenen: oktober 2021 – Vertaald door: Eef Gratama – Illustraties: Thomas Campi – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.