Dader op het spoor 1: De Juwelendief – M.G. Leonard & Sam Sedgman

Een reis helemaal naar Schotland en terug met de traagste trein ter wereld samen met zijn rare oom was in zijn ogen niet echt een avontuur.

Korte inhoud
“Alex heeft echt zijn oom niet nodig als oppas, maar toch moet hij met de reisjournalist mee op de laatste reis van stoomtrein de Hooglanden-expres. Ook het Britse koningshuis is van de partij.
Dan ontdekt Alex een verstekeling aan boord. Heeft die iets te maken met de kostbare juwelen die verdwijnen, of is er meer aan de hand? Geen van de volwassenen lijkt op het goede spoor te zitten, en dus is het aan Alex om de waarheid boven tafel te krijgen.”

Terwijl Alex de wagon door liep, dacht hij aan het gezicht dat hij achter het raam van het koninklijke rijtuig had gezien. Volgens hem was het geen volwassene geweest.

Mijn mening
Alleen al door de kleurrijke omslag van dit boek (met glimmend gouden accenten ) was ik benieuwd naar dit eerste deel in een nieuwe serie kinderboeken voor 9+. De korte inhoud trok me vervolgens ook enorm aan! Zou het een beetje Agatha Christie-achtig aanvoelen dit verhaal?

Alex(ander) Beck moet van zijn ouders met zijn oom Ben – schrijver van reisverhalen – mee op werktrip van een paar dagen: de laatste rit van stoomtrein de Hooglanden-expres. Als hij terugkomt zal zijn zusje geboren zijn. Niemand vraagt aan hem of hij wel een zusje wil en of hij wel met zijn ‘rare oom’ op pad wil!
Naast Alex en oom Ben zijn er allerlei hooggeplaatste gasten op de expres; o.a. een filmster, een baron en zijn zoon, een Lady en haar honden én de prins en prinses! Alex is helaas het enige kind aan boord, al denkt hij toch een meisje van zijn leeftijd gezien te hebben…
Als er kostbare juwelen verdwijnen, besluit Alex als een heuse treindetective te gaan uitzoeken wat er allemaal aan de hand is aan boord van de koninklijke trein. Zo wordt die saaie trip toch avontuurlijker dan verwacht!

Dit boek ziet er niet alleen aan de buitenkant mooi uit, ook binnenin staan prachtige illustraties, van Elisa Paganelli, die het verhaal nog meer tot leven brengen. Het zijn de tekeningen die Alex overal van maakt in zijn schetsboek, erg leuk!

Ik kreeg inderdaad een beetje Agatha Christie-feels bij het lezen van dit treinmysterie!  Iedereen doet verdacht, maar speurneus Alex zal moeten uitvinden hoe alles in elkaar steekt: niets is wat het lijkt! Gelukkig hoeft hij het niet alleen te doen…
Het verhaal leest heerlijk weg, heeft leuke personages en voert je helemaal mee op die trip en in die práchtige trein (ik wil ook mee in zo’n trein!). En het is van begin tot eind één groot spannend avontuur! Ik heb er echt onwijs van zitten genieten; van mij had het boek nog wel 2x zo dik mogen zijn. Wat ben ik blij dat dit het eerste deel van een serie is! Dat betekent dat ik me kan gaan verheugen op méér!
(Voorjaar 2021 verschijnt deel 2 als het goed is)

‘En als er nou écht een juwelendief is?’ Alex pakte de krant. ‘Kijk. Hier staat dat iemand kostbare juwelen steelt in de chique kringen van Londen. Stel dat de dief aan boord van de trein is?’ 

De Juwelendief
ISBN 9789026149337 – Uitgeverij De Fontein – 304 pagina’s – Verschenen: augustus 2020 – Originele titel: Adventures on Trains: The Highland Falcon Thief – Vertaald door: Marce Noordenbos – Deel 1 in de Dader op het spoor-serie – Leeftijd: 9+

3 thoughts on “Dader op het spoor 1: De Juwelendief – M.G. Leonard & Sam Sedgman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.