De Ijskinderen – M.G. Leonard & Penny Neville-Lee

Er was eens een warme winter waarin in de eerste duisternis van december een jongen in de rozentuin van de stad werd gevonden. (…) De jongen zag eruit als een standbeeld. Hij was stijf bevroren.

KORTE INHOUD
“Klokslag middernacht wordt de vijfjarige Finn Albedo bevroren gevonden in het stadspark op een voetstuk van ijs. De dokter zegt dat zijn hart nog klopt, maar niemand kan hem wakker maken. Finns grote zus Bianca, vermoedt dat het zilveren boek dat Finn uit de bibliotheek heeft geleend er iets mee te maken heeft. Maar niemand wil luisteren. Terwijl meer kinderen bevroren raken, realiseert Bianca zich dat ze iets moet doen…”

DONK’RE DAGEN WORDEN WARM
WINTER LAAT ZICH VERJAGEN.
IJS SMELT EN WORDT WEER WATER
IN DEZE HETE DAGEN.
ALS SEIZOENEN VERANDEREN
MOET ER WAT WORDEN GEDAAN.
MET HARTEN VAN KINDEREN
KAN WINTER BLIJVEN BESTAAN.

Op een voetstuk van ijs midden in de muziekkapel stond een meisje in een korte pyjama, met een waterval van honingblond haar op haar rug. Haar armen waren over elkaar geslagen, haar ogen zaten dicht en ze had een gelukkige grijns op haar bleke, bevroren gezicht.

MIJN MENING 
Ik hou heel erg van de Dader op het spoor-serie van M.G. Leonard (& Sam Sedgman), dus ik was heel erg benieuwd naar dit prachtig uitziende winterse jeugdboek van haar hand!

De vijf jaar oude Finn Albeda wordt in de eerste duisternis van december, op een zachte winternacht, bevroren gevonden in de rozentuin van de stad. Hij leeft nog, maar hoe dit gebeurd is en hoe het opgelost moet worden, weet niemand… Voorlopig staat hij daar dus als bevroren standbeeld…
Zijn zus Bianca (11) gaat zelf op onderzoek uit. Ze zal haar broertje redden!
Bianca krijgt het vermoeden dat de staat van haar broertje te maken heeft met een mysterieus zilveren boek dat hij meenam uit de bieb. Als ze een schoolgenootje met net zo’n boek ziet en zij het volgende ijskind is, weet ze het zeker. Ze moet erachter komen waar die boeken vandaan komen en waarom de kinderen die ze lezen in ijskinderen veranderen. Die zoektocht leidt haar naar een stel vreemde kinderen, een vervallen fabriek en een mysterieus winterwonderland…
Zal het Bianca lukken de Ijskinderen te redden en er zelf geen te worden?

Wat een prachtige illustraties (hadden er van mij veel meer in mogen staan!) en wat een prachtig verhaal! Heerlijk spannend en mysterieus: wat is er aan de hand met die boeken? Wat gebeurt er met die Ijskinderen? Wat kan Bianca doen zonder zelf slachtoffer te worden? Waar komt ze in hemelsnaam terecht? Is het daar in dat winterwonderland wel zo slecht? Waarom doen de slechteriken wat ze doen? Onwijs meeslepend! Wat heb ik zitten genieten van het verhaal, van de bijzondere omgeving waarin het zich op gegeven moment afspeelt, van de bijzondere gebeurtenissen, van de sterke boodschap die in het verhaal zit… De winter moet gered worden! Als niemand iets doet zal ze steeds meer verdwijnen. Wat kan je doen? Samen sta je in ieder geval veel sterker! Eigenlijk een hartverscheurend verhaal. Maar gelukkig ook hartverwarmend! Die liefde van die zus voor haar broer, haar moed, haar vindingrijkheid, haar vriend – rendier Pordis… Ik heb dit heerlijk spannende avontuur in één ruk uitgelezen! En ik hoop dat heel veel mensen van dit verhaal gaan genieten en dat dit boek voor nóg meer Ijskinderen zorgt!

Ik ben een van de ijskinderen. Ik heb dit verhaal geschreven als een strijdkreet voor positieve verandering. – M.G. Leonard

De Ijskinderen 
ISBN 9789026169618 – Uitgeverij De Fontein – 272 pagina’s – Verschenen: november 2023 – Vertaald door: Mariella Manfré – Illustraties: Penny Neville-Lee – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.