De terugkeer van Mia – Samuel Bjørk

De moeder.
Bij dat lege graf.
Drie jaar geleden.
Hier, op het veilige Hitra.
Haar zoon zou alleen naar huis fietsen nadat hij bij een vriendje was geweest, en sindsdien had niemand hem meer gezien.

Korte inhoud 
“Mia Krüger is terug op Hitra – het eiland dat ze ooit haar thuis noemde. Nu ze gestopt is bij de politie, is ze teruggekeerd naar het eiland om haar huis op te ruimen, zodat ze een nieuw leven kan beginnen.

Dan krijgt ze opeens bezoek van een jong meisje. Drie jaar geleden is er een jongen verdwenen, en het meisje vraagt Mia’s hulp om hem te vinden. Wanneer op Hitra het lichaam van een tiener wordt aangetroffen met de naam van de vermiste jongen in haar bloed geschreven, krijgt Munch in Oslo een telefoontje, en wordt het team weer herenigd…”

‘Ben jij die beroemde politie?’
Het meisje klauterde enthousiast de boot uit en kwam de steiger op.
‘Ben je dat echt?’
Mia glimlachte.
‘Misschien. Wie ben jij dan wel?’
‘Je moet me helpen.’ 

Mijn mening 
Een aantal jaar geleden las ik op vakantie de eerste twee delen in de Holger Munch & Mia Krüger-serie van Samuel Bjørk en die vond ik erg fijn! Ik vond deel vier (eigenlijk een prequel) dit jaar in een boekenkastje, dus die las ik gauw nog even, zo kon ik mooi weer opnieuw kennismaken met de hoofdpersonen. Heel fijn om direct daarna verder te kunnen in dit vijfde deel! (Deel drie maar gauw eens uit de bieb halen )

Rechercheur Mia Krüger heeft zeven weken geleden haar baan bij Moordzaken opgezegd, ze is eindelijk weer helder en heeft haar leven weer een beetje op orde. Nu is ze op haar eigen eilandje bij het Noorse eiland Hitra, waar ze een huis heeft. Wat ze met haar toekomst wil, weet ze nog niet precies. Maar dan komt er een meisje langs dat haar, ‘de beroemde politie’, vraagt om te helpen. Mia móét haar vriendje Jonathan (toen 8) vinden, die drie jaar geleden spoorloos verdween op weg naar huis van een vriendje. Mia kan het natuurlijk niet laten om toch weer wat te gaan ‘rechercheren’.
En dan wordt er op Hitra een vermoorde tiener gevonden, met in haar bloed de naam Jonathan geschreven…
Inspecteur Holger Munch wordt vanuit Oslo naar Hitra gehaald om de lokale politie te leiden in deze, voor het eiland, hele grote zaak. En Mia maakt, hoe kan het ook anders, een belangrijk deel uit van zijn samengestelde rechercheteam! Wat voor geheimen zullen ze blootleggen in deze kleine gemeenschap?

Ik heb van begin tot eind genoten van deze thriller! Doordat ik de prequel, Sneeuwwit, ervoor had gelezen wist ik alweer een beetje hoe Mia & Holger in elkaar staken, al was ik doordat ik deel drie niet gelezen heb niet helemaal op de hoogte wat zich voor dit verhaal heeft afgespeeld. Maar heel erg was dat niet gelukkig.
Het verhaal was meteen lekker pakkend en heeft me geen moment verveeld. Door Sneeuwwit was ik al gewend aan de véle personages die met hun verhaal aan bod komen in de boeken, maar waarvan natuurlijk uiteindelijk blijkt dat ze allemaal hun nut hebben.
De hele tijd was er die spanning: Hoe gaan de losse gebeurtenissen samenhangen? Wat gaan alle personen ermee te maken hebben? Wat is er nou allemaal gaande daar op Hitra in die kleine gemeenschap? Het is een frustrerende zaak voor Mia en Munch, ze maken maar weinig vorderingen. Wat zijn de verbanden? Wat zijn de motieven? Hoe gaat dit aflopen? Steeds meer vraagtekens… Lekker hoor! (Want je weet dat er antwoorden gaan komen!) Echt een boek waarin ik alleen maar door, door, door wilde, zo spannend, zo boeiend! En dan balen als het boek uit is…
Ik genoot er enorm van om weer een avontuur te beleven met Mia en Munch, de superspeurder die details ziet die niemand anders opvallen en de gedreven inspecteur. Een heel fijn rechercheurskoppel! Ik hoop op nog veel meer samenwerkingen tussen de twee… En ik hoop ook dat die verfilmingen er gauw komen, deze Scandinavische serie zou het perfect doen op tv!
More please!

Er lag een meisje op de vloer.
In een plas bloed.
Trillend bleef hij achter de lichtstraal staan, die uiteindelijk het ingeslagen hoofd bereikte.
O, verdomme.
Haar gezicht was weg.

De terugkeer van Mia 
ISBN 9789024597123 – Uitgever: L.S. Amsterdam – 384 pagina’s – Verschenen: mei 2023 – Vertaald door: Perpetua Uiterwaal & Liesbeth Huijer – Deel 5 in de Holger Munch & Mia Krüger-serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.