Het zusje van – Carlie van Tongeren (+ winactie!)

Ik slik een paar keer. Om moed te verzamelen. Om tijd te rekken. Om die gore, droge smaak uit mijn mond te krijgen. ‘En hoe gaat het met…’
Mijn vader laat zijn gezicht opnieuw in zijn handen zakken terwijl mama onomwonden zegt: ‘Het meisje was op slag dood.’ 

Korte inhoud
“Liv is een gewoon meisje op een gewone school, waar ze gewoon gelukkig is. Tot haar broer Alex in het ziekenhuis belandt door een auto-ongeluk. Niet alleen is Alex zwaargewond, het meisje dat hij aanreed heeft het niet overleefd. Zoë heette ze, en ze zat bij Liv op school.

Vanaf dat moment is Liv niet langer Liv, maar ‘het zusje van’. Van die dronken automobilist die de lieve, vrolijke Zoë heeft doodgereden. Ze wordt genegeerd, nagewezen en lastiggevallen. Alsof zij die avond achter het stuur zat. En dan heeft ze ook Alex nog: hij blijft haar broer, maar moet ze voor hem opkomen terwijl ze wat er met Zoë gebeurd is net zo erg vindt? En wie komt er eigenlijk voor haar op?”

En zo zijn er wel meer dingen die ik nog steeds niet kan geloven:
– Dat mijn broer met drank op in de auto van mijn ouders is gestapt;
– Dat hij Zoë heeft doodgereden.

Blossom Books shorties
“Er zijn een heleboel middelbarescholieren die graag willen lezen, maar schrikken van een dik boek. Speciaal voor deze lezers komt BB met korte, toegankelijk geschreven novelles: de BLOSSOM BOOKS SHORTIES: een kort verhaal van zo’n 160 pagina’s uitgegeven in hardcover!”
(www.blossombooks.nl)

Ieder klein dingetje dat over Alex wordt gezegd doet me pijn. Hij is mijn broer, maar in de ogen van iedereen op het Parel College is hij het monster dat Zoë om het leven heeft gebracht.

Mijn mening
Ik ben gek op YA-novelles en vind het ook onwijs goed dat ze er zijn, zo is de drempel voor tieners om een boek te gaan lezen misschien wat lager en ontdekken degenen die dat nog niet weten hopelijk hoe ontzettend fijn lezen kan zijn!  Carlie van Tongeren schreef de eerste in deze nieuwe reeks van Blossom Books:

Liv’s broer Alex ligt in het ziekenhuis na een ernstig auto-ongeluk. Hij heeft een meisje van Liv’s leeftijd (15) doodgereden nadat hij met te veel alcohol op achter het stuur kroop. Hoe kon dit gebeuren?
Zoë zat bij Liv op school en Liv wordt door bijna iedereen met de nek aangekeken, zelfs door vriendinnen en de jongen die ze leuk vindt; zij is immers ‘het zusje van’.
Haar leven was al een hel door de zorgen om Alex, maar wordt het nog meer door wat er op school allemaal gebeurt. En zelf worstelt ze ook enorm: ze houdt van haar broer, maar ze is ook boos op hem… Hoe moet ze omgaan met deze situatie?

Wat is dit een aangrijpend verhaal! Je wordt helemaal meegevoerd Liv’s gedachtewereld in en leeft ontzettend mee. Het is niet niks wat ze meemaakt en ze wordt ook nog eens onwijs heen en weer geslingerd in haar gevoelens om haar broer. Wat had ik met haar te doen… Gelukkig staat ze er niet hélemaal alleen voor!
Door de korte hoofdstukken, waarin je meestal vanuit het perspectief van Liv leest maar af en toe ook vanuit Alex, wat je ook met hem doet meeleven, leest het verhaal heerlijk vlot en blijft de spanning er goed in zitten. Ik vloog gewoon door het boek heen (wat voor een novelle nog best een lekkere dikkerd is met zijn 190+ blz ) en kon het niet wegleggen.
En wat een verademing om eens een boek te lezen waarin iemand rookt en de ander dat niet meer van deze tijd vindt waarna hij zegt te stoppen als zij… – ik ga niet spoileren – en dat het niet de normaalste zaak van de wereld is.
Kortom: Het zusje van is echt een hele fijne meeslepende novelle en een kort maar heel krachtig verhaal. Een betere start van deze nieuwe reeks had je niet kunnen hebben!

Ik kreeg dit boek per ongeluk dubbel binnen, dus ik mag van Blossom Books iemand blij maken met een exemplaar! (Het is heel toepasselijk ook nog eens Nationale Broer en Zus Dag vandaag!) Lees gauw verder hoe je kans maakt op Het zusje van:

Winnen!
Wat moet je doen om kans te maken op deze fijne novelle?

Winactie is afgelopen! Winnaar (Boeken van) Britt heeft een mailtje ontvangen!

 • Je volgt mijn blog via één of meerdere van de mogelijke kanalen
 • Leuk als je ook Blossom Books (Insta) en Carlie (Insta) volgt
 • De winactie delen is lief!
 • Je laat een reactie achter onder dit blogbericht
 • Je reageert vóór zaterdag 3 oktober, want dan neem ik contact op met de winnaar
 • Heb je gewonnen? Reageer dan ajb binnen 3 dagen op mijn mail, anders kies ik een andere winnaar!
 • (Alleen adressen in Nederland ivm verzendkosten, sorry! Bijbetalen mag natuurlijk!)

Succes!
-X- Judith

P.S.: Van de winacties die ik houd en die ik zelf verstuur (zoals deze), betaal ik de verzendkosten van het geld wat er binnenkomt via het Bol.com Partnerprogramma. Dus als jullie via een Bol.com advertentie op mijn site een bestelling doen bij Bol (hoeven geen boeken te zijn!), krijg ik een kleine vergoeding en kan ik weer nieuwe winacties organiseren.

Het zusje van
ISBN 9789463492225 – Uitgever: Blossom Books – 196 pagina’s – Verschenen: september 2020 – Blossom Books shortie 001 – Leeftijd: 13+

42 thoughts on “Het zusje van – Carlie van Tongeren (+ winactie!)

 1. Van mij mogen er best vaker dit soort foutjes worden gemaakt, ik ben altijd wel in voor een winactie! En dan vooral voor dit boek, dat ik zeer recent op mijn veel te lange verlanglijstje heb gezet… (En ik heb gelijk je blog ontdekt, want eerlijk gezegd kende ik het nog niet. Maar je recensie leest echt lekker weg!)

 2. Na je recensie heel nieuwschierig geworden zeg ! Ik ken iemand die op moment soortgelijks iets meemaakt dus het triggert wel echt. Ik doe graag mee met de winactie!

 3. Dit is een leuk boek voor mijn buurmeisje die graag leest. Soms past ze eventjes op onze kinderen, dan heeft ze meteen iets te doen en hoeft ze zich niet te vervelen.

 4. Wat een mooie winactie! Ik ben heel benieuwd naar dit aangrijpende boek en loot graag mee. Ik volg jou, Blossom books en Carlie via Instagram (Truusje26)/

 5. Het lijkt me niet alleen vreselijk als mijn zusje door een auto-ongeluk in het ziekenhuis zou belanden, nog erger lijkt het me als er bij het ongeluk iemand betrokken zou zijn die het ongeluk niet overleefde. Dit verhaal lijkt me heel aangrijpend, maar toch zou ik het graag willen lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.