Goede dochter – Karin Slaughter

Ze wist dat je het allemaal in een doosje kon stoppen dat je later dichtdeed. Dat je verder kon met je leven, zolang je niet teveel sliep, te veel ademde en te veel leefde, want anders dook de dood weer op en werd je willoos meegevoerd.

Korte inhoud
Achtentwintig jaar geleden: het zorgeloze leven van zusjes Charlotte en Samantha Quinn en hun ouders wordt wreed verstoord door een gruwelijke aanslag. Hun moeder verliest daarbij het leven en hun vader wordt nooit meer de oude.

Achtentwintig jaar later: Charlotte – de klassieke ‘goede dochter’ – is advocaat geworden, in de voetsporen van haar vader. Dan is ze getuige van een nieuwe aanslag, en de details van het misdrijf halen de herinneringen naar boven die ze zo lang heeft geprobeerd te onderdrukken. Want de schokkende waarheid wil niet langer begraven blijven…

Ze wist wat daarna kwam en spoelde snel door, tot Sam en Gamma door het verleden waren opgeslokt en alleen de nasleep van die ochtend overbleef.

Auteur
“Karin Slaughter (1971) groeide op in een kleine stad in Georgia (USA) en woont tegenwoordig in Atlanta. Ze is bekend door haar thrillers in de Grant County- en Will Trent-reeksen.
Haar weergaloze thrillers zijn in 33 talen verschenen en wereldwijd zijn er meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht. Ze stelt lastige thema’s aan de kaak en baseert haar thrillers altijd op waargebeurde misdaden, waarbij ze vooral geïnteresseerd is in het motief achter de misdaad. Geweld tegen vrouwen speelt een belangrijke rol in haar oeuvre. Met haar ijzingwekkende thrillers verwierf ze internationaal de titel ‘Queen of Crime’.
Op 13 juni 2017 verscheen bij HarperCollins Holland de langverwachte nieuwe literaire thriller Goede dochter.”

Mijn mening
Ik ben al heel lang fan van Karin Slaughter, las ooit een keer een boek van haar en ben toen meteen gaan uitzoeken wat ze nog meer geschreven had en op welke volgorde ik het moest lezen. Sindsdien lees ik alles van haar. Maar omdat ik haar boeken altijd zo goed en aangrijpend vind, wil ik het lezen van een nieuwe titel ook weleens uitstellen, gewoon een soort van bang om het alweer uit te hebben ofzo. Ken je dat? Dat had ik met deze ook weer! Maar nu heb ik hem dan eindelijk (in één ruk!) uitgelezen!

Doordat hun huis werd afgebrand, waarbij ze alles kwijtraakten, wonen de zusjes Charlie (Charlotte) en Sam (Samantha) nu met hun vader Rusty, advocaat, en hun moeder Gamma in een aftandse boerderij. Rusty, een nogal omstreden persoon, is verdediger van vermeende verkrachters en moordenaars en als hij iemand vrij weet te spreken is lang niet iedereen in de omgeving daar blij mee. Zo raakten ze hun huis kwijt en het leidde tot die gruwelijke dag waarop Charlie en Sam hun moeder kwijtraakten….
Nu, 28 jaar later, is “goede dochter” Charlie ook advocaat en woont ze nog steeds in de omgeving waar ze opgroeide. Als er een dodelijke aanslag gepleegd wordt op een school en Charlie erbij betrokken raakt, rakelt het voor haar herinneringen op die ze diep heeft geprobeerd weg te stoppen. Ze kan niet anders dan de confrontatie met het gruwelijke verleden aangaan en de waarheid eindelijk naar boven zien te krijgen…

Je zit meteen in het verhaal, want het boek begint met die gruwelijke gebeurtenis van 28 jaar geleden, door de ogen van Sam. En je wil verder, want je vraagt je af: leeft Sam nog wel? Dan kom je in het heden, waar Charlie betrokken raakt bij de schietpartij, ook al zo’n aangrijpende gebeurtenis. Je komt erachter dat haar leven een zooitje is, dat het verleden nog altijd een grote rol speelt, je leest de gebeurtenissen van dé dag ook nog eens door haar ogen en je raakt compleet verstrengeld in het verhaal. Wie, wat, waar, waarom? Wat is er allemaal gaande? Wat is er allemaal echt gebeurd?

Het verhaal voelt als een soort “Pandora’s Box”, als eenmaal die doos waarin alles uit het verleden verstopt zit geopend wordt… Pfff!!! Wat een briljant verhaal heeft Karin Slaughter weer geschreven! Wat een twists! Wat een gruwelijkheden… Zo aangrijpend en meeslepend.
Ik vond het verhaal steeds sterker worden naarmate het vorderde. Echt weer een fantastische psychologische thriller van de Queen of Crime!

Goede dochter
ISBN 9789402726800 – Uitgever: Harper Collins – 512 pagina’s – Verschenen: juni 2017 – Originele titel: The Good Daughter – Vertaald door: Ineke Lenting

6 thoughts on “Goede dochter – Karin Slaughter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.