De Grompus – Alex T. Smith

Heb je weleens van De Grompus gehoord?
En van zijn Gluiperige, Gruwelijke Kerstplan?
En van het Afschuwelijke dat op kerstavond gebeurde?
Misschien moet ik je erover vertellen…

KORTE INHOUD 
“Geïnspireerd door de Krampus met een vleugje van de Grinch heeft Alex T. Smith een verrukkelijk chagrijnige mopperkont bedacht, die, als zijn favoriete spruitjes zijn uitverkocht, maar één ding wil: Kerstmis stoppen. Dus gaat hij op weg naar de Noordpool om de Kerstman een lesje te leren.

Het vervolg is een avontuur dat zich niet laat navertellen, maar dat je moet lezen. Keer op keer. En niet alleen rond Kerstmis.”

Heb je weleens gehoord van De Grompus?
Ik denk van niet, want er is maar één Grompus in de hele wereld. Hij heet eigenlijk Derek Grompus. Afgekort ‘De Grompus’. Hoofdletter D voor De en hoofdletter G voor Grompus.

En als er één ding is wat De Grompus nog verschrikkelijker vindt dan wat dan ook in de hele wereld is het dit:
KERSTMIS

MIJN MENING 
Een soort Grinch-achtig kerstverhaal, dat kán niet anders dan superleuk zijn, toch?!

Je moet weten dat De Grompus eigenlijk een grote, chagrijnige, prikkelbare, moeilijk-kijkende-en-als-een-scheetkussen-waar-iemand-op-gaat-zitten-zuchtende, chagrijnige mopperkont is die niemand aardig vindt. HELEMAAL NIEMAND.‘ Hij vindt bijna NIETS leuk, en Kerstmis al helemaal niet! Als door dat stomme kerstfeest zijn lievelingsmaal – spruitjes – niet meer te krijgen is, knapt er iets. Hij krijgt een Gluiperig, Gruwelijk Plan: hij vertrekt NU naar de Noordpool om naar de Kerstman te gaan en Kerstmis voor eens en altijd te STOPPEN!
Maar zijn reis verloopt niet heel voorspoedig… Hij komt KONIJNEN tegen, domme haarballen, die hij zomaar moet helpen (en hij doet het nog ook, bah!) om Oma Beer een onvergetelijke winterse avond te bezorgen voordat ze in winterslaap gaat, hij krijgt ongewenst gezelschap van zo’n domme haarbal op zijn reis (en ze is ALTIJD vrolijk, bah!), hij komt vast te zitten in een boom en raakt zijn lievelingstrui (met spruitjes erop!) bijna kwijt…
Zal hij OOIT op de Noordpool komen en zijn Gluiperige, Gruwelijke Kerstplan uit kunnen voeren??

Het was een Gluiperig Plan!
Het was een Gruwelijk Plan!
Je zult ‘O nee!’ roepen als je het hoort! Ben je er klaar voor?
‘Ik ga naar de Noordpool,’ kondigde De Grompus aan, zijn stem bulderde en schalde over het hele plein, ‘en ik ga KERSTMIS STOPPEN. VOOR ALTIJD EN EEUWIG!’
(O NEE!)

Toen dit boek binnenkwam wisten we meteen zeker: dit wordt ons volgende voorleesboek! En eenmaal begonnen met (voor)lezen wisten we ook zeker: dit ging een heerlijk humoristisch mopper-avontuur worden!!
Al op de eerste pagina’s staan zoveel dingen om om te lachen (sorry, De Grompus!), je zit meteen lekker in het verhaal. De Grompus houdt van NIETS en NIEMAND, behalve van met rust gelaten worden en spruitjes. Oh ja, en zijn kersttrui met spruitjes erop! Van Kerstmis houdt hij al hélemaal niet. Al die vrolijkheid en lichtjes en verwachting… Hier moet een einde aan komen! Met zijn Gluiperige, Gruwelijke Kerstplan moet dat lukken! Wel nog even voor kerstavond op de Noordpool zien te komen… Uiteraard verloop zijn reis niet soepeltjes en komt hij allerlei obstakels tegen. Maar wat die obstakels hem ook brengen zijn kriebels onder zijn trui… Een soort warme kriebels in zijn buik… Hij zal toch niet zoiets als vriendschap gaan voelen? En de magie van Kerstmis??
Wat hebben we van A tot Z zitten smullen van dit verhaal over de eenzame mopperkont wiens overtuiging om Kerstmis voor eens en altijd te STOPPEN gedurende zijn reis steeds ietsje verder afbrokkelt… Wat is De Grompus een leuke chagrijnige mopperkont! Wat is Donsbal een lief en grappig konijntje! En wat beleven ze samen een heerlijk sfeervol en grappig avontuur!
Een onwijs leuk en hartverwarmend kerstig (voor)leesboek, met onwijs leuke en grappige illustraties! De Grinch? Nee, De Grompus!! Er is een nieuwe favoriete anti-kerst held! (Kom maar op met een verfilming!)

De Grompus gromde knorrig. KONIJNEN! Weer iets dat hij moest toevoegen aan zijn lijst van dingen die hij Absoluut Niet Leuk Vindt, En Daarmee Uit. Het maakte niet uit dat hij er nog nooit een had ontmoet; hij wist al dat ze niet bij hem in de spruitjessmaak vielen. Domme haarballen.

De Grompus 
ISBN 9789047715726 – Uitgeverij Lemniscaat – 176 pagina’s – Verschenen: oktober 2023 – Vertaald door: Johanna Rijnbergen – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.