Het huis aan het meer – Thomas Harding & Britta Teckentrup

Er was eens een klein houten huis aan een meer. Dat huis werd gebouwd door een aardige dokter en zijn vrolijke vrouw…

Korte inhoud
“Aan de rand van Berlijn, aan de oever van een meer, staat een huis. In honderd jaar tijd was dit een thuis voor een liefdevol joods gezin, een bekende nazicomponist, oorlogsvluchtelingen en een Stasi-informant. In die periode vond er een wereldoorlog plaats en werd de Berlijnse Muur op een steenworp afstand van de achterdeur gebouwd.

Dit bijzondere, waargebeurde verhaal van het huis aan het meer is gebaseerd op Hardings biografie, die genomineerd is voor de Costa Book Awards.”

Zo gingen de dagen voorbij.
De zon kwam op en verwarmde de muren van het huis.
Spechten rikketikten tegen de bomen. Eenden dobberden in het riet.
’s Nachts scheen het maanlicht door de ramen. Het was een gelukkig huis.

Mijn mening
Een stuk geschiedenis verteld vanuit het perspectief van een huis, dat als stille getuige daar aan dat meer aan de rand van Berlijn stond, dat leek me heel erg bijzonder!

“Ik probeerde het verhaal van het huis te achterhalen… dat verhaal gaat over vier families en loopt van het begin van de Tweede Wereldoorlog tot de bouw en de val van de Berlijnse Muur.”

Het houten huis aan het meer werd gebouwd door de overgrootopa van Thomas Harding, hij ging in 2013 naar Berlijn om het verhaal te achterhalen. In dit prentenboek staat het verhaal van dat huis.
Een huis dat gelukkig was met het gezin dat het bouwde, en hun dromen bewaakte, tot het alleen werd gelaten omdat het gezin moest vertrekken toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak…
Daarna beschermde het huis o.a. twee vluchtelingen, zag het een muur gebouwd worden en die muur ook weer afgebroken worden. Het huis houdt dapper stand door sombere, grijze tijden, maar krijgt uiteindelijk ook weer kleur…

Op een dag bonsde een groep boze mannen op de deur.
Ze zeiden dat het gezin weg moest. (…)
Toen was het huis helemaal alleen.

Wat een prachtig prentenboek is dit! Zo bijzonder om dat huis als getuige van al die gebeurtenissen in die roerige tijden te gebruiken. En heel fijn dat er achterin nog uitgebreidere informatie staat over de gezinnen die in het huis gewoond hebben. Zo kun je het verhaal aan jonge kinderen gewoon voorlezen en zelf meer achtergrondinformatie tot je nemen, of het met oudere kinderen nog wat meer bespreken.
De illustraties van Britta Teckentrup brengen het verhaal op dromerige manier tot leven, de sfeer steeds helemaal passend bij de fases die het huis doorgaat. Echt een genot voor het oog.
Een ontzettend mooi, bijzonder en ontroerend boek!  (En natuurlijk heel passend in dit jaar van 75 jaar bevrijding!)

Er zaten spinnenwebben voor de ramen en de veranda lag vol bladeren. De verf op de luiken bladderde af.
Het huis was eenzaam en verlaten.

Het huis aan het meer
ISBN 9789048318544 – Veltman Uitgevers – 42 pagina’s – Verschenen: juni 2020 – Originele titel: The House by the Lake – Vertaald door: Ellen Hosmar/Vitataal – Illustraties: Britta Teckentrup – Leeftijd: 5+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.