Het huis aan de Prinsengracht – Thomas Harding & Britta Teckentrup

Midden in Amsterdam staat een hoog, smal huis aan een gracht. In de bijna 400 jaar dat het huis daar staat, is het in gebruik geweest als woning, bedrijf, pakhuis, paardenstal en onderduikadres.

KORTE INHOUD 
“Midden in Amsterdam, op de Prinsengracht 263, staat een hoog smal huis. Het werd 400 jaar geleden gebouwd. Er woonden onder anderen een vrouw met twaalf kinderen en een rijke koopman, er kwamen allerlei bedrijfjes in en zelfs een paardenstal. En tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit het onderduikadres waar Anne Frank haar dagboek schreef. Het bood Anne, haar familie en vier anderen een schijnbaar veilige plek voor meer dan twee jaar. Tegenwoordig is het een veelbezocht museum en de thuisbasis van de Anne Frank Stichting.”

Ze groeven een lange geul door de drassige, zompige grond. Van hout en stenen bouwden ze sterke wallen. Ze lieten de geul vollopen met water. Zo ontstond de gracht. (1600)

Ze bouwden een fraai huis met sterke muren van baksteen, stevige vloeren van vurenhout en een groene voordeur. (…) Aan de achterkant werd nog een huis gebouwd, met een grote zolder. (1635)

MIJN MENING 
Na Het huis aan het meer, waarin een Berlijns huis zijn levensgeschiedenis vertelt, is er nu Het huis aan de Prinsengracht, waarin het beroemde Amsterdamse huis vertelt over zijn bewogen geschiedenis…

Veel mensen weten wel dat het Anne Frank-Huis, waarin het Achterhuis zit waar Anne Frank en haar familie ondergedoken zaten, het huis op Prinsengracht 263 is. Maar dit bijzondere huis heeft nog véél meer geschiedenis! Het staat er namelijk al bijna 400 jaar…
In dit informatieve prentenboek (6+) lees en zie je hoe het huis er ooit kwam – eerst was daar nog helemaal geen stukje Amsterdam, maar de stad groeide en in 1600 werd de gracht gegraven – en welke bewoners het huis met de groene deur allemaal gehad heeft – van een vrouw met twaalf kinderen en een schatrijke koopman en zijn vrouw tot vijf grote paarden, wat bedrijfjes en uiteindelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog een aantal onderduikers…

Een moeder ging met haar twaalf kinderen in het huis wonen. (…)
’s Winters schaatsten ze op de gracht en dronken ze warme melk bij het haardvuur. Het was een vrolijk huis. (1653)

Het huis was weer vol geluiden, geuren en bedrijvigheid. En in de tuin achter het huis begon een kastanjeboompje te groeien. (1853)

In de onwijs prachtige sfeervolle illustraties van Britta Teckentrup en in kort maar krachtige, zeer pakkende tekst van Thomas Harding komt het ‘levensverhaal’ van het huis aan de Prinsengracht helemaal tot leven. Ik had er zelf eigenlijk nooit zo bij stilgestaan dat het Anne Frank-Huis natuurlijk ook al een oud grachtenpand is en dus al veel en veel meer geschiedenis heeft… Heel bijzonder om op deze manier, met zo’n mooi prentenboek met zo’n mooi verhaal echt eens goed kennis te maken met het huis met de groene deur. En hoe onwijs speciaal is het dat het huis zélf het verhaal deelt! De ídeale ooggetuige om ons te laten delen in de rijke en roerige historie van zijn ‘leven’… #ifwallscouldtalk
Ik werd ook echt geraakt door het verhaal, vooral op het einde, tijdens de Anne Frank-tijd. Ik las het boek voor aan de kinderen en kon op gegeven moment gewoon echt even niet verder lezen. Het was een treurig huis
Weer een hele mooie geschiedenisles, op een hele gave manier weergegeven! En achterin staat nog meer informatie op een rijtje over het huis en zijn geschiedenis en zijn eigenaars. Fijn!
Ik ben heel benieuwd wat voor gebouwen Thomas Harding & Britta Teckentrup nog meer gaan laten spreken…

Soms kreeg de lange man bezoek van een meisje met een lieve lach. Haar ogen sprankelden en ze had een pen en een schrift in haar zak.
Het was zijn dochter. (1941)

Ze werden uit huis gehaald en weggevoerd.
Het carillon van de kerk speelde niet.

Later, toen het weer rustig was, vonden twee lieve vrouwen het dagboek van het meisje en borgen het zorgvuldig op. (1944)

Het huis aan de Prinsengracht 
ISBN 9789045129433 – Uitgeverij Querido – 56 pagina’s – Verschenen: september 2023 – Vertaald door: Annelies Jorna – Illustraties: Britta Teckentrup – Leeftijd: 6+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.