Coraline – Neil Gaiman & Chris Riddell

Coraline ontdekte de deur korte tijd nadat ze in het huis waren komen wonen.

KORTE INHOUD 
“Wanneer Coraline door een deur stapt en een ander huis ziet dat merkwaardig veel lijkt op het hare – alleen beter – lijkt alles geweldig. Maar er is daar nóg een moeder en nóg een vader, en ze willen dat Coraline hun dochter wordt. Ze willen haar veranderen en haar nooit meer laten gaan. Coraline zal alles op alles moeten zetten om zichzelf te redden en terug te keren naar haar gewone leven.”

Er was niets in de hoek. Niets behalve de oude deur voor de bakstenen muur.
Ze wist zeker dat haar moeder de deur had dichtgedaan, maar nu stond hij op een kier.

MIJN MENING 
Wat vond ik Niemand gaaf! Ik was meteen onwijs benieuwd naar Coraline, die ook nog op me lag te wachten! Nou: in één ruk uit…

Coraline is net met haar hardwerkende ouders – ze hebben vaak geen tijd voor haar, ook al werken ze thuis – naar een nieuw huis verhuisd. Hun huis is een deel van een veel groter, erg oud huis, waar op de begane grond juffrouw Spink en juffrouw Forcible wonen en op de zolderverdieping een gekke oude man met een muizencircus.
In het huis van Coraline zit een deur, waarachter een bakstenen muur zit. Haar moeder zegt dat daarachter nog een leegstaand deel van het huis zit, een andere woning. Als Coraline zich op een dag weer eens verveelt en niet buiten in de verwilderde tuin, maar binnen op onderzoek uit wil gaan, opent ze stiekem de deur. Dit keer zit er geen muur achter, maar een donkere gang! Naar de lege woning? Coraline loopt de gang door en komt in precies eenzelfde woning terecht als de hare. Nou ja, bijna dan. Het lijkt daar allemaal nét wat specialer… Ze treft daar ook haar ándere vader en moeder, die vol smart op haar gewacht hebben. Nu kunnen ze eindelijk een gezin worden! Zij hebben wél tijd voor hun dochter!
Maar wil Coraline wel echt daar blijven? Ze zal moeten vechten om weer terug te keren naar haar échte ouders…

De deur gaf toegang tot een donkere gang. De bakstenen waren verdwenen, alsof ze er nooit waren geweest. Door de deuropening dreef een koude, bedompte lucht haar neus binnen.

Wat ziet dit boek er ook weer gaaf uit, hè?! Zo’n mooie, luxe uitgave, prachtig om te zien! (Ik hoop dat er meer Gaimans op deze manier gaan verschijnen…)
En, wow, wat heb ik weer genoten van het bijzondere verhaal van Neil Gaiman en de gave illustraties van Chris Riddell die er echt pérfect bij passen. Ze matchen zó goed met de duistere sfeer van het verhaal!
Het verhaal is een lekker spannend avontuur, hier en daar fijn creepy, met een heerlijk nieuwsgierige hoofdpersoon, zich afspelend in een fantastische wereld. Ik kreeg een beetje Alice in Wonderland (door de spiegel)-vibes bij dit verhaal. Zo in die andere wereld terechtkomen, hetzelfde maar toch ook weer niet, met allemaal bijzondere figuren die ze dan tegenkomt. Die zwarte, pratende kat is ook echt geweldig! (ook weer beetje Cheshire Cat-vibes, ik hou ervan!!)
Het verhaal leest als een tierelier. Ik vloog er echt doorheen en voor ik het wist had ik het boek, helaas, alweer uit! Het had van mij wel twee keer zo dik mogen zijn! Onwijs pakkend, intrigerend, spannend… Ik heb ervan genoten! En ben nu ook wel heel benieuwd naar de verfilming (ook nog nooit gezien). Op naar meer Gaiman, graag!

‘We wachten al heel lang op jou,’ zei Coralines andere vader.
‘Op mij?’
‘Ja,’ zei de andere moeder. ‘Het was hier zonder jou niet hetzelfde. Maar we wisten dat je op een dag zou komen en dat we dan een echte familie zouden worden.’ 

Coraline
ISBN 9789049202187 – Uitgeverij: Boekerij – 174 pagina’s – Verschenen: september 2023 – Vertaald door: Henny van Gulik & Ingrid Tóth – Illustraties: Chris Riddell – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.