2x De tovenaar van Oz


Ik ontving een tijdje terug twee prachtige edities van De tovenaar van Oz, eentje van Uitgeverij Clavis, eentje van Uitgeverij Lemniscaat. Ik heb ze inmiddels allebei voorgelezen aan Remy.
Deze klassieker verscheen voor het eerst in 1900 en nu, 120 jaar later, zijn er deze bijzondere hervertellingen. Bij Clavis herschreef Sébastien Perez het verhaal en maakte Benjamin Lacombe de illustraties, bij Lemniscaat herschreef Margaretha van Andel het verhaal en maakte Marieke Nelissen de illustraties. Het levert twee heel verschillende resultaten op!

Hij was dus een vogelverschrikker en geen man. En dat zou hij zonder hersens ook nooit worden. Maar hoe moest hij aan hersens komen? Hij prakkiseerde er de hele nacht over.

De tovenaar van Oz – hervertelling door: Sébastien Perez & illustraties: Benjamin Lacombe 
“Een nieuwe kijk op een grote klassieker van de Amerikaanse literatuur, een ode aan diversiteit en aan durf. Voor lezers en luisteraars vanaf 8 jaar. Onder artistieke leiding van Benjamin Lacombe.

Als ze elkaar ontmoeten in het magische land van de tovenaar van Oz, kan Dorothy niet naar huis terugkeren, de blikken man heeft geen hart, de leeuw ontbreekt het aan moed, en de vogelverschrikker, die ons het verhaal vertelt, heeft geen hersens. Doodsbang voor de macht van Oz en voor de heksen vinden de helden bij zichzelf wat ze elders zochten.”

Haar naam was Dorothy en ze ging nu meteen naar een smaragden stad om een zeker Oz te ontmoeten.
‘Ik heb gehoord dat hij een grote tovenaar is en dat alleen hij me naar Kansas zou kunnen laten terugkeren,’ verklaarde ze.

Mijn mening
Een vorige samenwerking van Perez en Lacombe, Frida, was al zo’n prachtig kunstwerk, zo ook dit Tovenaar van Oz boek!
De illustraties van Lacombe zijn een beetje ‘funky’ (zo noem ik het maar even)  en dat levert een heel ander, moderner, soort Dorothy en vrienden op dan die we al kennen. Anders, maar toch direct herkenbaar!
Er staan prachtige grote kleurrijke prenten in het boek, echt kunstwerken, en er staan kleinere zwart-wit-groene tekeningen in, helemaal in de smaragdgroene sfeer van Oz. Een aansprekende combinatie die het verhaal helemaal tot leven brengt.
En dan het verhaal: ook al heel modern en anders. Het verhaal wordt hier verteld vanuit het perspectief van de vogelverschrikker en begint dus bij zijn ‘geboorte’ in Oz en niet bij Dorothy die met haar huis in een wervelstorm wegvliegt en in Oz terechtkomt boven op een gemene heks… Even wennen, maar wel origineel!  En ook hier: het verhaal is anders, maar wel herkenbaar natuurlijk. (Wel vond ik dat er best veel moeilijke woorden in gebruikt werden voor de 8+ leeftijdsaanduiding.)
Achterin het boek staat nog wat meer info over het oorspronkelijke verhaal, de auteur & illustrator.

Steeds verder stegen ze, tot ze de bovenste toppen van de wolken bereikten. Op die hoogte dreef het huis langzaam weg, dansend op de wind, alsof het niet meer woog dan een ganzenveer.

De tovenaar van Oz – hervertelling door: Margaretha van Andel & illustraties: Marieke Nelissen 
“Tijdens een wervelstorm worden Doortje en haar hondje Toto met huis en al een andere wereld in geslingerd. Die wereld is het Land van Oz, vol toverkracht en vol bijzondere wezens. Om weer thuis te komen, moet Doortje naar de tovenaar. Onderweg ontmoet ze de laffe leeuw, de vogelverschrikker en de blikken boswachter, die haar vergezellen. Zal ze haar weg terugvinden?

De tovenaar van Oz verscheen voor het eerst in 1900. Margaretha van Andel bewerkte het klassieke verhaal van L. Frank Baum tot een sprankelend avontuur, met fonkelnieuwe illustraties van Marieke Nelissen.”

‘Volg de weg daar, met de gele stenen. Dan kom je een heel eind. En als je de stad bereikt, ga dan direct naar de tovenaar. Zeg dat ik je gestuurd heb en doe hem mijn hartelijke groeten.’ 

Mijn mening
Deze versie van het verhaal van De tovenaar van Oz is wat getrouwer en wat klassieker, ook qua illustraties. En wat een prachtige illustraties!  Ook weer kunstwerken op zich! Kleurrijk, sfeervol, herkenbaar en toch ook weer heel fris en nieuw. Heel fijn.
In de hoofdstukken staan mooie grote gekleurde prenten en de hoofdstukken beginnen allemaal met een prachtige zwart-wit tekening.
Het verhaal in deze editie is getrouwer aan het origineel voor mijn gevoel, en op een hele fijne manier wat moderner gemaakt. Het leest heerlijk weg, is avontuurlijk en humoristisch en ik kon het allemaal zo voor me zien.
Erg leuk dat er achterin nog een ‘interview’ met L. Frank Baum staat en een stukje van auteur & illustrator over hoe zij het werken aan dit boek beleefd hebben.

Welke ik de mooiste vind? Ik kan niet kiezen! Ze zijn allebei zo bijzonder (mooi) en wisten ons allebei helemaal mee te nemen naar het land van Oz! Twee herkenbare, maar toch heel verschillende verhalen. Wel vond ik het verhaal van Margaretha van Andel iets fijner (voor)lezen. 
Welke vinden jullie het mooist?
-X- Judith

De tovenaar van Oz
ISBN 9789044836110 – Uitgeverij Clavis – 128 pagina’s – Verschenen: augustus 2019 – Vertaald uit het Frans door: Annelies Kin – Hervertelling door: Sébastien Perez – Illustraties: Benjamin Lacombe – Leeftijd: 8+

ISBN 9789047711018 – Uitgeverij Lemniscaat – 224 pagina’s – Verschenen: september 2019 – Hervertelling door: Margaretha van Andel – Illustraties: Marieke Nelissen – Leeftijd: 10+

[bol_product_links block_id=”bol_5e8ad83f99a97_selected-products” products=”9200000114396707,9200000107783226″ name=”oz” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “2x De tovenaar van Oz

  1. Ze lijken mij allebei prachtig! Voorkeur voor de heruitgave bij Lemniscaat. Gaan ze zeker lezen (en lenen bij de bieb zodra dat kan)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.