De bijzondere beer – Tjibbe Veldkamp & Marijke ten Cate

Toen de beer gemaakt werd,
zat hij eventjes scheef.
Er was ook zoveel te zien.

Korte inhoud
“Als de beer gemaakt wordt, gaat er iets mis: hij krijgt geen armpjes. Daarom gooit de man van de fabriek hem weg.
Maar de bijzondere beer gelooft dat hij best iemands knuffel kan worden: hij klimt uit de vuilcontainer en gaat op zoek naar iemand om van te zijn.”

Zo werd hij een bijzondere beer.
‘Jij bent niet goed,’ zei de man van de fabriek.
‘Jou wil niemand hebben.’ Hij gooide de beer weg.

Mijn mening
We zijn hier thuis gek op de (prenten)boeken van Tjibbe Veldkamp en de illustraties van Marijke ten Cate vind ik altijd zo lief! Fijne combi dus, dit prentenboek.

Een beer kijkt (lekker) om zich heen in de teddyberen-fabriek en daardoor gaat er iets mis: hij krijgt geen armpjes. De man van de fabriek zegt dat hij niet goed is, dat niemand hem wil hebben, en gooit hem weg. Maar de bijzondere beer is ervan overtuigd dat hij iemands knuffel kan zijn, waarom zou hij niet goed genoeg zijn? Hij gaat op zoek naar iemand om van te zijn…

Dit is zo’n vertederend verhaal! Ik had op het einde een brok in mijn keel…
De bijzondere beer is zo optimistisch en moedig. Hij is toch gewoon een knuffelbeest? Ook zonder armpjes! Hij krijgt een aantal keer te horen dat hij niet goed is en dat niemand hem wil hebben, maar hij geeft niet op en zoekt verder. En natuurlijk loopt het verhaal goed af!
De illustraties zijn heerlijk kleurrijk en warm en er is meer op te zien dan je in eerste instantie misschien denkt. Let maar goed op tijdens het (voor)lezen en kijk dan eens goed rond in de kamer op het einde!  Hartverwarmend!
En dat is dit hele prentenboek ook gewoon: hartverwarmend! Een heel lief verhaal over anders zijn, maar toch ook heel normaal zijn, in jezelf geloven en je plekje vinden in de wereld.

‘Ik denk toch dat ik iemands knuffel kan worden,’
zei de bijzondere beer. ‘En ik vind hem ook wel
zonder vrachtauto.’ 

De bijzondere beer
ISBN 9789047710769 – Uitgeverij Lemniscaat – 32 pagina’s – Verschenen: november 2021 – Illustraties: Marijke ten Cate – Leeftijd: 4+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.