Schilderslief – Simone van der Vlugt

Er is er maar één die me zoiets zou kunnen aandoen, en hoewel ik weet hoe hij over me denkt, verwachtte ik niet dat het zover zou komen. En toch zit ik hier, en de enige naam die in me opkomt is die van hem.

Korte inhoud
“Op een julidag in 1650 wordt Geertje Dircx door de vroedschap van Amsterdam aangehouden en tot twaalf jaar opsluiting in het spinhuis veroordeeld. Haar geliefde Rembrandt van Rijn had daartoe opdracht gegeven. Hun liefde blijkt niets meer waard.”

‘Behalve voor Titus zul je dus ook voor mijn vrouw moeten zorgen. Het zal zwaar zijn. Wil je hier nog steeds komen werken, Geertje Dircx?’

Simone van der Vlugt over Schilderslief: ‘Het valt me op dat in het herdenkingsjaar van Rembrandt zijn liefdesrelatie en conflict met Geertje Dircx nergens ter sprake komen. Alsof men het daar liever niet over heeft, omdat het een heel ander licht op Rembrandt werpt. Maar ik vind het vooral belangrijk dat er eerherstel voor Geertje komt.’
(www.amboanthos.nl)

Een week later gaf hij me het doek. Ik bekeek het lange tijd, maar wist niet goed wat ik ervan moest vinden. Het was ontegenzeggelijk een goed geschilderd portret, alleen stond ik er zo bleek en vermoeid op. Zag Rembrandt me zo?

Mijn mening
Zoals altijd bij een historische roman van Simone van der Vlugt wil ik er het liefst meteen in beginnen als ik hem binnen heb, maar aan de andere kant wil ik hem niet alweer uit hebben… (Herkenbaar?) Dus toen ik het boek eindelijk had heb ik hem nog eventjes laten liggen (lonken), maar nu kon ik echt niet langer wachten.

5 juli 1650: Geertje Dircx wordt opgepakt en opgesloten in het tuchthuis in Gouda, veroordeeld voor 12 jaar, een extreem hoge straf. Schuldig bevonden aan contractbreuk, diefstal en hoererij. De machtige man die dit haar aandoet? Rembrandt van Rijn, haar ex-geliefde…
Hierna lezen we het verhaal van Geertje. Hoe ze in Amsterdam bij Rembrandt terechtkwam, hoe ze verliefd werden en jaren als getrouwd stel samenleefden, hoe hij haar de sieraden van zijn overleden vrouw Saskia gaf als teken van liefde, hoe zijn liefde bekoelde en hoe hij Geertje te grazen nam…

Simone heeft met Schilderslief weer een ontzettend meeslepend verhaal geschreven. Ik werd helemaal de 17e eeuw ingezogen, zag alles tot leven komen, beleefde alles samen met Geertje en leefde onwijs met haar mee. En voor ik het wist sloeg ik het boek dicht…
Dat kan Simone héél erg goed: je in één adem een boek uit laten lezen, omgevingen en personages tot leven laten komen, een verguisde vrouw een stem en een gezicht geven, en je dan maar met moeite weer uit die wereld laten komen. Wat heb ik zitten genieten! Wat een geweldig mooi en ontroerend verhaal! Bedankt voor dit leesgenot Simone.

Schilderslief
ISBN 9789026346194 – Uitgever: Ambo Anthos – 320 pagina’s – Verschenen: augustus 2019

[bol_product_links block_id=”bol_5dcd0fe042e24_selected-products” products=”9200000111958236,9200000111949691,9200000111958164,9200000119793824″ name=”Schilderslief” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “Schilderslief – Simone van der Vlugt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.