De enige die overbleef – Riley Sager

Ik wil je alles vertellen
dingen die ik nooit iemand anders heb verteld
ja over die nacht
omdat ik jou vertrouw

Maar ik vertrouw Lenora niet.

KORTE INHOUD 
“Ze stak haar vader neer en vermoordde haar moeder, voordat ze haar zus ophing – althans, zo gaat het rijmpje dat schoolkinderen zingen over de moorden binnen het gezin Hope, die plaatsvonden in 1929 in een klein stadje in de Verenigde Staten. De enige overlevende was de zeventienjarige Lenora Hope. De meeste mensen dachten dat zij de moorden had gepleegd, maar de politie kon destijds geen bewijs vinden. Zelf heeft Lenora altijd ontkend.
Ze leidt een teruggetrokken bestaan in Hope’s End, het grote landhuis boven op het klif, waar de moorden plaatsvonden.
In 1983 gaat thuishulp Kit voor de nu bejaarde Lenora zorgen nadat de vorige hulp halsoverkop ’s nachts is vertrokken. Lenora is in de zeventig, is aan haar rolstoel gekluisterd en kan alleen communiceren met behulp van een typemachine. Op een avond typt Lenora:

IK WIL JE ALLES VERTELLEN.

Dan wordt het Kit duidelijk dat ook Lenora niet de volledige waarheid vertelt…”

Jij wilt weten of ik echt zo slecht ben als iedereen zegt.
Het antwoord is nee.
En ja.

MIJN MENING 
Oh, ik hou énorm van de heerlijk spannende, mysterieuze thrillers van Riley Sager, áltijd met fijne verrassingen erin! Ook De enige die overbleef was weer een topper!

In 1929 vindt er een familiedrama plaats op het landgoed Hope’s End. Vader, moeder en dochter werden vermoord. Andere dochter, Lenora Hope (17), was de enige die overbleef. Zij werd een tijdje verdacht van de moorden, maar er was geen bewijs, dus er kwam geen veroordeling. Maar door het stadje werd ze wel veroordeeld, dus Lenora leeft sindsdien een teruggetrokken bestaan in haar grote familielandhuis op het afbrokkelende klif.
1983. Verzorger Kit (31), zelf wel bekend met veroordeeld worden zonder veroordeeld te zijn, moet aan de slag op Hope’s End. De vorige thuishulp van de inmiddels bejaarde Lenora Hope is plots vertrokken. Nu is het aan Kit om in het landhuis te trekken en dag en nacht voor Lenora te zorgen, die niet kan praten en aan een rolstoel gekluisterd zit. Wat ze wél blijkt te kunnen is de typemachine gebruiken met haar linkerhand. En ze laat Kit weten dat ze haar ‘alles wil vertellen’. Maar hoe weet Kit of Lenora wel de waarheid spreekt? Er blijven dingen niet kloppen aan de dramatische familiegeschiedenis én ook nu gebeuren er vreemde dingen…

Wat ziet dit boek er heerlijk aansprekend uit! Lekker duister en knallend! (Alleen wel weer heel erg jammer dat het tótaal anders is dan de andere Riley Sagers… ) En dat was het verhaal ook weer: lekker duister en knallend (verrassend)! Heerlijk…
Je leest het verhaal van Kit die intrekt bij Lenora en haar personeel in dat grote, maar verwaarloosde landhuis, op een afbrokkelend klif (er komen steeds meer scheuren in de muren en het huis staat scheef… ). En tussendoor lees je in stukjes het verhaal dat Lenora op de typemachine schrijft, over wat er al die jaren geleden gebeurde voorafgaand aan die vreselijke nacht en tíj́dens die noodlottige nacht.
Duidelijk wordt ook dat Kit ergens schuldig aan is, waardoor ze wel weet hoe het is om veroordeeld te worden voor iets wat je misschien niet gedaan hebt (ook bij haar is het lang niet helemaal duidelijk…). Maar toch vertrouwt ze Lenora niet en is ze ook wel wat bang voor de oudere vrouw, ook al kan zij haar nu niets meer aandoen. En waar is Lenora eigenlijk precies schuldig aan? Ook dat kom je maar langzaamaan te weten… Door dat langzaam opbouwende complete (?) verhaal, kon ik niet anders dan door, door, doorlezen! Het is zó pakkend, zó boeiend, zó spannend! En dan dat duistere sfeertje ook de hele tijd, van dat landhuis uit vervlogen tijd, dat personeel waar wel iets mee aan de hand is, de verdwenen vorige thuishulp, dat scheefstaande huis, de scheuren in de muren die steeds erger worden, de brokken die er van het klif vallen… Creepy!!!
Ben je een bekentenis aan het lezen van Lenora? Is ze schuldig of onschuldig? Wat gaat er nou precies gebeurd zijn in het verleden? Wat gaat er nu allemaal aan het licht komen? Wie is er te vertrouwen en wie niet? Waar gaat het heen???
Echt geweldig spannend! En met de kenmerkende verrassende wendingen! Ik hou hier enorm van! Ik heb zó intens zitten genieten van dit boek. Balen dat het alweer uit is… #moreplease

Feit: Mary is haastig vertrokken.
Vraag: wat liet haar zo snel vertrekken?

Mijn recensie maakt deel uit van een blogtour. Dit zijn de Insta-accounts van de andere deelnemers (tot nu toe ook héél enthousiast allemaal!):


De enige die overbleef 
ISBN 9789026366161 – Ambo Anthos Uitgevers – 432 pagina’s – Verschenen: mei 2024 – Vertaald door: Roelof Posthuma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.