Draken zijn niet te koop & Harrie heeft haast


Ik ontving weer super leuke prentenboeken van Lemniscaat!  Eentje over een verwend jochie en een plannetje om hem een lesje te leren en eentje over vriendschap en mindfulness: 

‘Ik vind dieren nooit saai,’ zei Eise. ‘Zal ik voor ze zorgen?’
‘Niks ervan,’ zei Hubert-Jan. ‘Ze zijn toch niet van jou?’
En hij smeet de deur dicht.

Draken zijn niet te koop – Tjibbe Veldkamp & Alice Hoogstad (ill.) 
“Tjibbe Veldkamp vertelt het vrolijke verhaal van Eise en zijn verwende buurjongetje Hubert-Jan. Hubert-Jan heeft een hele verzameling dieren, maar kijkt er niet naar om. Eise is dol op dieren, maar mag van Hubert-Jan niet in de buurt komen.
Maar Eise heeft een plan.”

‘Regel het maar,’ riep Hubert-Jan. ‘Ik wil een DRAAKJE!’
‘Goed, lieverd,’ zei zijn moeder en ze rende terug naar de winkels.

Harrie had altijd haast. Hij at snel. Hij praatte snel. En hij reed altijd zo snel op zijn step dat alles er zo uitzag…

Harrie heeft haast – Timothy Knapman & Gemma Merino (ill.) 
“Harrie heeft altijd haast. Hij heeft nooit eens tijd om even een babbeltje te maken. Maar als hij zich per ongeluk de vijver in haast en Tom hem eruit vist, moet Harrie wel wat langzamer aan doen. Kan hij dat wel?”

Tom had nooit haast. Hij at zo langzaam dat het al lunchtijd was voor hij zijn ontbijt ophad. Hij praatte zo langzaam dat mensen in slaap vielen terwijl ze naar hem luisterden.

Mijn mening
Eerder las ik al Kom uit die kraan! van Veldkamp & Hoogstad, een prentenboek dat het nog steeds goed doet hier in huis, er is zoveel in te zien! En ook van illustratrice Gemma Merino hebben we al meer leuke prentenboeken in huis. Het leuke is dat je daar vaak oude bekenden in terugziet, ook weer in Harrie heeft haast!

Draken zijn niet te koop is een prentenboek met grappige en kleurrijke, maar zachte illustraties.  Het verhaal over de verwende Hubert-Jan, zijn moeder die alles voor hem doet (en flink gecommandeerd wordt) en buurjongetje Eise, de dierenliefhebber die de verwaarloosde dierenverzameling (een olifant, een beer, een ezel en meer…) van Hubert-Jan wil redden, is echt onwijs grappig! Ik heb samen met mijn jongens heerlijk zitten lachen om de afloop!
Weer een geweldig prentenboek om keer op keer te lezen & bekijken en keer op keer lol om te hebben.

Harrie heeft haast zit ook vol humor, zoals je in de quotes hierboven al kunt zien. Het is een heerlijk verhaal over de wereld eens met andere ogen bekijken en het eens wat rustiger aan doen, in feite een verhaal over mindfulness. Leuk dat niet alleen Harrie de haas iets van Tom de schildpad leert door zijn noodgedwongen rustpauze, maar Tom ook wat van Harrie oppikt.  En de illustraties zijn weer mooi dromerig en kleurrijk, zoals ik gewend ben van Gemma Merino!

Draken zijn niet te koop
ISBN 9789047711124  – Uitgever: Lemniscaat – 32 pagina’s – Verschenen: augustus 2019 – Illustraties: Alice Hoogstad – Leeftijd: 4+

Harrie heeft haast
ISBN 9789047711056 – Uitgever: Lemniscaat – 32 pagina’s – Verschenen: juli 2019 – Originele titel: Harry in a Hurry – Vertaald door: Jesse Goossens – Illustraties: Gemma Merino – Leeftijd: 4+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.