De jongen die van de wereld hield – Tjibbe Veldkamp

Op dat moment verscheen het mogelijke kind. Je zou hem geschat hebben op een jaar of elf, twaalf. Een gewone jongen zoals je elke ochtend naar school zag lopen (…). Het verschil was dat deze jongen niet liep maar zweefde.

KORTE INHOUD 
“Adem is een ‘mogelijk kind’. Op het moment dat zijn ouders elkaar ontmoeten in een oude Oost-Europese stad, springt er een vonk over en komt hij als geest tot leven. Er bestaan ontelbaar veel mogelijke kinderen en de meeste zullen nooit het levenslicht zien, maar met Adem is iets bijzonders. Als zijn ouders na hun eerste ontmoeting het contact dreigen te verliezen krijgt Adem een voorschot op het leven. Hij heeft kort de tijd om zijn ouders weer bij elkaar te brengen en zo zijn eigen leven veilig te stellen. Met ontwapenende naïviteit gaat hij op pad. Want één ding weet hij zeker: hij wil leven!”

Het was beter om hem niet te helpen. Want van helpen kwam ellende, niets dan ellende, zo zeker als een anker zakt. Aan de andere kant: het jochie was wél geboren uit een eerste blik. Dat zag je zelden. Misschien moest-ie hem toch een kans geven?

Daar stond Adem, zijn armen slap langs zijn lichaam. Hij probeerde te begrijpen wat er gebeurd was. Zijn moeder wilde zijn moeder niet worden. Dat had ze gezegd.

MIJN MENING 
Ik heb alleen nog maar prentenboeken gelezen van Tjibbe Veldkamp, waar ik iedere keer erg van geniet, dit was mijn eerste kennismaking met hem als jeugdboeken-auteur. Een hele geslaagde kennismaking kan ik wel zeggen!

Een jongeman en een jonge vrouw lopen op de brug over de Naber in Paznau. Het sneeuwt, de brug is glad en ze komen allebei ten val, vlak bij elkaar. Liefde op het eerste gezicht?
Daar lagen ze: Vaclav en Zdenka, in elkaars armen, hun gezichten zo dicht bij elkaar dat de adem van de één de lippen van de ander verwarmde.
Op het moment dat de twee elkaar ontmoeten verschijnt hun mogelijke kind, ‘Adem’. Als hij ooit het levenslicht wil zien, moeten zijn ouders bij elkaar blijven, maar Vaclav en Zdenka lijken elkaar meteen alweer uit het oog te verliezen… Adem krijgt bij hoge uitzondering de kans om alvast eventjes tot leven te komen, om zijn ouders bij elkaar te brengen, zodat hij ooit écht kan leven! Hij is dolenthousiast, houdt van de wereld, houdt van het leven en pakt het in zijn naïeve enthousiasme misschien niet helemaal handig aan… Verknalt hij deze unieke kans? Blijft het bij dit voorschotje op het leven?

Wat klonk de korte inhoud van dit boek (voor 10+) onwijs bijzonder! Ik was ook meteen verliefd op de illustraties van Mark Janssen, één van mijn favoriete illustratoren. Dit kon toch niet misgaan?!
Nou, dit boek heeft me zeker niet teleurgesteld! Het verhaal pakte me van begin tot eind en leest héérlijk weg! Ik werd meteen helemaal meegesleurd het ‘leven’ van de bijzondere Adem in. Ik leefde mee met hem toen zijn kans op leven meteen al verkeken leek, was zo blij voor hem dat hij de kans kreeg om Vaclav en Zdenka weer bij elkaar te brengen, wanhoopte mee toen bleek dat hij het niet zo heel handig aanpakte en de kans weer verkeken leek en voelde mee hoe hij van het leven hield en zo graag écht wilde leven… En natuurlijk is er de hele tijd die hoop: kan het toch nog goed komen?? Het lijkt een onmogelijke opgave…
Wat een bijzonder verhaal! Bijzonder mooi! Het is een tikje spannend en avontuurlijk – iets met stil protest en politie – het is ontzettend lief en een beetje grappig – hoe Adem in het leven staat en levenslessen leert – het is onwijs bijzonder – hoe Adem een mogelijk kind is en zelf bij kan dragen aan die mogelijkheid – en het is gewoon een ontzettend warm verhaal! Ik heb het in één adem uitgelezen. Zo heerlijk. Ik heb echt zitten genieten. Misschien had er hier en daar iets wat uitgebreider gekund? Ja, misschien wel, ook omdat het boek nog wel veel dikker had mogen zijn van mij! Maar, nee: het hoeft niet, het verhaal is echt precies goed zo.
En wat een prachtige sfeervolle illustraties! Daar hadden er nog wel veel meer van in mogen staan van mij! (Ik kende dat nog van vroeger: illustraties met dan het stukje tekst eronder wat erbij hoort, leuk!)
Echt een heel erg fijn boek! Doe mij maar meer van dit soort hartverwarmende verhalen! Met een diepe zucht dichtgeslagen…

Adem had gedacht dat hij alleen het briefje even aan z’n moeder zou hoeven te geven. Hij had gedacht dat alles dan goed zou komen. Maar zo was het niet.

De jongen die van de wereld hield 
ISBN 9789045129235 – Uitgeverij Querido – 174 pagina’s – Verschenen: augustus 2023 – Illustraties: Mark Janssen – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.