Hebbes! – Tjibbe Veldkamp & Sophie Pluim

Er was eens een rat.
Hij stal wat hij wilde (…).
Op een dag ging hij
op rooftocht op een schip.

Korte inhoud 
“Er was eens een rat.
Er was eens een meisje.
Ze was het mooiste
dat hij ooit gestolen had.”

Het schip verging.
‘HEBBES!’ zei de rat en hij klom
op het beste stuk wrakhout
dat-ie kon vinden.

De rat spoelde aan op een strand.
Er spoelde ook een meisje aan,
met een appel in haar hand.
‘HEBBES,’ zei de rat, en hij stal de appel.

Mijn mening 
Tjibbe Veldkamp schrijft hele fijne lieve, humoristische (prenten)boeken en van de illustraties van Sophie Pluim ben ik fan, dus dit prentenboek sprak me meteen aan!!

Er was eens een rat en hij stal wat hij wilde (HEBBES!). Als hij op rooftocht is op een schip, vergaat het schip en komt hij (op het beste stuk wrakhout: HEBBES!) terecht op een strand. Samen met een klein meisje (met een appel: HEBBES!). Als het meisje naar haar moeder toe wil en de zee in loopt om haar te zoeken, denkt de rat eerst ‘Verdrink maar, kan mij het schelen.’, maar dan besluit hij haar toch maar te redden. Hij besluit het meisje dan maar te stelen (HEBBES!), nu is ze van hem, het mooiste dat hij ooit gestolen heeft. Hij zorgt voor haar en beschermt haar. Maar dan komt op een avond, als het meisje veilig beschut ligt te slapen, haar moeder haar zoeken, ZIJN meisje. Wat gaat hij doen??

Wat ben ik onwijs verliefd op dit schattige, grappige, mooie prentenboek!
Het verhaal begint al meteen met de illustratie op het schutblad voorin en eindigt op het schutblad achterin, dus dit prentenboek is compleet gevuld met verhalende illustraties! En wat voor illustraties… Ik vind ze echt prachtig! Heerlijke dromerige, zachte kleuren, dat schattige kleine meisje, die rattendief met het gouden hart, dat prachtige eiland… En let ook eens op het krabbetje dat ongemerkt een grote rol speelt, heerlijk!!
En het verhaal is zó ontzettend leuk!! Een tikje verdrietig door de schipbreuk en dat eenzame kleine meisje, grappig doordat die rat die altijd heel erg goed voor zichzelf zorgt (HEBBES!), maar besluit het meisje te stelen, zodat hij wel voor haar MOET zorgen.  En héél erg lief, door hoe de rat dan voor het meisje zorgt; haar steeds beschermt, haar te eten geeft, met haar speelt, en met één oog open tegen haar aan slaapt…  En de afloop is gewoon ontroerend! Ja, ik had weer eens een brok in mijn keel van een prentenboek!
Ik kan dit boek wel blijven lezen en bewonderen. Ik hoop dat het (de rat!) vele harten gaat stelen (HEBBES!), ik heb het in ieder geval zeker in mijn hart gesloten!

‘Mama toe,’ zei het meisje. Ze liep de zee in.
‘Zou ik niet doen,’ zei de rat met volle mond.
‘In zee verdrink je, en dan ben je dood.’ 

Hij stormde naar voren
en joeg de schorpioen weg.
Toen klom hij op het meisje.
‘HEBBES,’ zei de rat. ‘Ik steel jou.’ 

Hebbes! 
ISBN 9789047713685 – Uitgeverij Lemniscaat – 32 pagina’s – Verschenen: maart 2023 – Illustraties: Sophie Pluim – Leeftijd: 4+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.