Vakantielezen #5: 3x spanning


Ik las 16 boeken in mijn Luxemburg-vakantie en 13 daarvan ga ik in een aantal ‘Vakantielezen’-blogposts met jullie delen!  Als vijfde de drie thrillers die ik las:

‘Ik heb in een van die dozen de schaduw van een nieuwe ramp aangetroffen…’ 

Oxen 4: Wolf – Jens Henrik Jensen
“Oorlogsveteraan Niels Oxen leeft een rustig leven in zijn appartement in een buitenwijk van Kopenhagen. Hij kijkt uit naar de tweewekelijkse bezoeken van zijn zoon, ook al loopt hun relatie niet altijd even soepel.

Als Axel Mossman, het voormalige hoofd van de Deense politieke inlichtingendienst, hem vraagt of hij een vermiste boer op wil sporen in Jutland, zegt Oxen aanvankelijk nee. Maar wanneer hij ontdekt dat hij de klus kan combineren met een tripje met zijn zoon, zegt hij toch toe.
Oxens schijnbaar eenvoudige taak leidt hem naar onbekend terrein, waar verschillende soorten wolven zijn pad kruisen en hem terugvoeren naar het verleden van zijn voormalige partner Margrethe Franck. Haar verhaal blijkt veel geheimzinniger en duisterder dan iedereen voor mogelijk had gehouden.”
(www.awbruna.nl)

Een hoeve in Jutland. Bij Harrild Hede. Een man van zesenzeventig die verdwenen was… Het was allemaal veel te simpel.

Mijn mening
Dit is alweer het vierde deel in de spannende Niels Oxen-serie en de vorige delen vond ik geweldig. Dit deel beviel me helaas wat minder…

Niels Oxen denkt een rustig leven te kunnen leiden en probeert een band op te bouwen met zijn puberzoon. Maar dan neemt Axel Mossman weer contact met hem op en vraagt hem iets voor hem uit te zoeken in Jutland, bij een boerenhoeve. De eigenaar is verdwenen en Axel wil weten wat er gebeurd is. Aangezien Oxen gek is op wolven en die in dat gebied gesignaleerd zijn, besluit hij de klus aan te nemen…
Ondertussen wordt er in Kopenhagen keihard afgerekend met een Libanese crimineel. Wie zit erachter en waarom?
In 1963 verdween een meisje dat in het donker alleen op weg naar huis was van een feestje, ze ging een gruwelijke tijd tegemoet…
En Oxen stuit op een krantenartikel over Margrethe Franck en een vreselijke zaak van een aantal jaren geleden… Wat doet dat artikel daar in die hoeve? En wat is er toen eigenlijk allemaal misgegaan?
En wie is Lupus???

(Ik dacht dus dat we van dit boek al een ‘Remco leest’ gemaakt hadden, want Remco had hem al een tijd geleden uit. Maar ik kwam erachter dat dat dus niet het geval was. Sorry!)

Er zitten veel verhaallijnen in het boek en dat haalde dit keer voor mij de vaart er enorm uit. Ik wist wel dat ze heus allemaal zouden gaan samenkomen en dat gebeurde uiteraard ook weer op een geweldige manier en na allerlei geweldige twists! Maar toch was dit deel van de serie minder bevredigend en vlot dan de vorige delen. Ik heb echt moeite moeten doen om het boek uit te lezen, hoewel stoppen ook eigenlijk geen optie was omdat je toch graag wilt weten hoe het nou allemaal zit… Gemengde gevoelens dus! Wel nog steeds meteen benieuwd of er meer gaat komen en wat er dan gaat gebeuren.

Toneelspelen is makkelijk. Mezelf zijn, dat is wat ik moeilijk vind.

Ik weet wie je bent – Alice Feeney
“Aimee Sinclair: de actrice die iedereen denkt te kennen, alleen weet men niet waarvan.
Behalve ik. Ik weet precies wie je bent, waar je vandaan komt en wat je hebt gedaan.
Je echtgenoot is vermist en de politie denkt dat je iets verbergt. Voor je werk doe je je altijd voor als iemand anders, je bent een professionele leugenaar. Maar dat is niets nieuws voor je, toch?
Want ik weet dat je al eerder loog. Je hebt altijd gelogen. En de leugens die we onszelf vertellen, zijn de gevaarlijkste leugens van allemaal.”
(www.awbruna.nl)

Ik begin te vermoeden dat ik geen idee heb wie mijn man is.

Mijn mening
Het vorige boek van Alice Feeney, Soms lieg ik, vond ik erg goed, maar: dat einde…  Ik hoopte dat dat bij dit boek geen anticlimax zou zijn!

Aimee Sinclair is actrice, ze weet heel goed in de huid van anderen te kruipen. En ze heeft geheimen…
Dan verdwijnt haar man Ben en de bewijzen stapelen zich op tegen Aimee…
Aimee krijgt ondertussen het gevoel dat ze haar man nooit echt gekend heeft…
Ze begint te twijfelen aan haar huwelijk en aan zichzelf…

In dit geweldig spannende verhaal vraag je je al vanaf het begin af of je de verteller, Aimee, wel kunt vertrouwen. Zij begint niet alleen aan zichzelf te twijfelen, jij als lezer doet dat ook! Je kunt niet anders dan dit boek in één ruk uitlezen, want je moet gewoon weten hoe het zit. Is zij wel wie ze zegt dat ze is? Zijn anderen wel wie ze zeggen dat ze zijn?
Deze beangstigende thriller wist onder mijn huid te kruipen! En nee, het einde was dit keer geen anticlimax gelukkig!

Op de ochtend van die noodlottige dag had ik geen vermoeden van wat mij boven het hoofd hing. Ik stond er niet bij stil dat mijn leven ingrijpend zou veranderen. Dat er een voor en na zou zijn.

Wat hij mij zei – Anja Feliers
“Op een warme zomerdag gebeurt het ondenkbare voor Caro Westerhof: haar gezin blijft verwoest achter wanneer haar echtgenoot sterft en een van hun kinderen spoorloos verdwijnt. Onmacht neemt haar leven over, maar onverwacht maakt het verdriet ook nieuwe krachten in haar los.

Caro leert contact te leggen met haar verloren liefde over de grenzen van de dood heen. Maar kan ze vermijden dat haar zoektocht als medium ook andere familiegeheimen blootlegt?”
(www.vanhalewyck.be)

Ik heb je niet verlaten. Niet helemaal.

Mijn mening
Ik hou van de boeken van Anja Feliers, stuk voor stuk toppers die niet weg te leggen zijn en weten te raken.  Zo ook deze weer…

Caro raakt op die noodlottige dag op het station van Leuven haar man Cas en haar dochtertje Loïs kwijt. Cas is dood en Loïs is spoorloos verdwenen… Gebroken blijven Caro en hun andere dochtertje Nouk achter. Voor rouwen om Cas is er eigenlijk geen tijd: eerst moet Loïs gevonden worden! Haar man en hun vader begraven zonder dat zij erbij is, dat kan gewoon niet.
Een spannende zoektocht begint, een zoektocht waarbij Caro het gevoel heeft dat ze geholpen wordt door Cas, een zoektocht waarbij geheimen uit het verleden niet meer weg te drukken zijn…

Wat een binnenkomer, meteen dat ongeluk! En wat een nachtmerrie, je man verliezen en je dochter kwijt zijn! Wat een verdriet, wat een onmacht…
Dit verhaal is ontzettend aangrijpend en super spannend! Ik hou wel van verhalen met een spiritueel tintje.  Ik wil meer!! Superblij dat dit het begin van een reeks is. Er zijn dus ook nog wel een paar losse draadjes, maar omdat het een serie is is dat helemaal niet erg.
Weer een echte Anja Feliers: meeslepend van begin tot eind!  En: leuk dat Kathleen ook nog een rolletje heeft in dit verhaal!

Oxen 4: Wolf
ISBN 9789400510289 – Uitgever: A.W. Bruna – 480 pagina’s – Verschenen: maart 2018 – Vertaald uit het Deens door: Corry van Bree – Deel 4 in de Oxen-serie

Ik weet wie je bent
ISBN 9789400510784 – Uitgever: A.W. Bruna – 352 pagina’s – Verschenen: mei 2019 – Originele titel: I Know Who You Are – Vertaald door: Mary Bresser

Wat hij mij zei
ISBN 9789461318725 – Uitgever: Van Halewyck – 320 pagina’s – Verschenen: april 2019 – Deel 1 in de Caro Westerhof-serie

3 thoughts on “Vakantielezen #5: 3x spanning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.