Vakantielezen #6: 2x Young Adult


Ik las 16 boeken in mijn Luxemburg-vakantie en 13 daarvan ga ik in een aantal ‘Vakantielezen’-blogposts met jullie delen!  Als zesde en laatste nog 2 YA’s die ik las:

Feitelijk schrijf ik dit vooral omdat ik probeer te doorgronden wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurd tussen mijn (ex-)vriendin Jane en mij.

De geschiedenis van Jane Doe – Michael Belanger
“Het leven in de saaiste stad ter wereld, Burgerville, wordt opgeschud als Jane Doe op de middelbare school verschijnt. Mysterieus, recalcitrant en eigenzinnig – Jane geeft niets prijs over zichzelf en haar verleden.
Geschiedenisfreak Raymond Green weet beetje bij beetje het vertrouwen van Jane te winnen, dankzij zijn kennis over de groene koeien van Burgerville, menselijke marmotten en nog meer nerdiness.
Er ontstaat een onverbrekelijke vriendschap tussen Ray, zijn vampierfictieminnende vriend Simon Blackburn en Jane. Maar dan begint de geschiedenis Jane in te halen…”
(www.lemniscaat.nl)

Maar volgens mij had Jane dat gevoel meestal wel. Alsof ze nooit ergens thuishoorde, waar ze ook was.

Mijn mening
Wat een aansprekende omslag, hè? Het maakte me meteen nieuwsgierig. De omslag is vrolijk en kleurrijk, de hoofdpersoon is ook erg kleurrijk, maar het verhaal is wat minder vrolijk…

Ray is een geschiedenisgek en zijn beste vriend Simon is vampiergek. Samen zijn ze best wel buitenbeentjes in hun stadje Burgerville, maar dan komt ‘Jane Doe’ (Ray heeft haar anoniem gelaten in het verhaal wat hij schrijft over zijn jaar met haar) bij ze in de klas. Zij is anders, maar cool anders, en ze sluit zich bij hen aan! Ray en Simon leren haar (de geschiedenis van) Burgerville kennen en langzaam ontstaat er een prille liefde tussen Ray en Jane, maar hij kan zijn vriendin nooit helemaal doorgronden.
Wat is er in haar verleden gebeurd? En waarom is ze met haar ouders naar Burgerville verhuisd? Wat is Janes verhaal?
Ray schrijft de geschiedenis van Jane Doe voor ons op…

Je leest het verhaal ‘ervoor’ en ‘erna’. Voor wat? Na wat? Ik had wel meteen een vermoeden waar het heen zou gaan, maar ik hoopte dat het anders zou gaan… (Knap hoor, meteen vanaf het begin al een duistere wolk voelbaar maken!)
Het verhaal is heel mooi, heel lief, heel grappig – ik heb veel zitten gniffelen –  én ook heel erg triest. Het sleepte me mee van begin tot eind, deed me meeleven met de personages en wist me ontzettend te raken!
Wat een geweldig debuut! Ik ben meteen benieuwd naar meer van Michael Belanger!

Toen ik uit de trein stapte stond hij er niet, maar mijn vader kwam wel vaker op het laatste moment aanrennen.

Verdwenen woorden – Monique de Heide
“De zestienjarige Joost gaat een week bij zijn vader in Parijs logeren. Maar als hij uit de trein stapt, is zijn vader nergens te bekennen. Alleen zijn aktetas vindt Joost terug in de stationshal van het Gare du Nord. Hij gaat op onderzoek en ontdekt dat de verdwijning van zijn vader, een historicus aan de universiteit, te maken heeft met een verloren gewaande drukproef van de beroemdste encyclopedie ooit. Mysterieuze e-mails die uit de achttiende eeuw afkomstig lijken te zijn, voeren Joost langs bekende en onbekende Parijse locaties. De kleindochter van de stokoude buurman en andere vrienden van zijn vader helpen hem bij zijn zoektocht. Maar wie kan hij vertrouwen? Zelfs zijn eigen vader gedroeg zich de laatste tijd vreemd …”
(www.clavisbooks.com)

Er bleef maar één keuze over: ik moest zelf op zoek gaan naar mijn vader.

Mijn mening
Verdwenen woorden is een spannende detective in hedendaags Parijs, gebaseerd op historische feiten en personen uit de Franse revolutie en de tijd van Napoleon.” (clavisbooks.com) Dat klinkt toch geweldig! Leek me echt een boek voor mij!

Joost (16) gaat in de vakantie bij zijn vader logeren die in Parijs woont, hij is daar professor aan de universiteit en gespecialiseerd in oude handschriften. Als Joost aankomt is zijn vader nergens te bekennen, maar hij vindt wel zijn aktetas, waar een duister figuur op uit lijkt te zijn. Joost weet de tas gelukkig mee naar zijn vaders appartement te krijgen en besluit op onderzoek uit te gaan. Waar was zijn vader mee bezig en waarom is hij verdwenen? Het lijkt iets te maken te hebben met een 18e eeuwse encyclopedie…
Joost ontvangt in de mail 18e eeuwse dagboekfragmenten die hem verder lijken te helpen op zijn zoektocht, die hem dwars door historisch Parijs voert en niet zonder gevaar blijkt te zijn. Gelukkig staat hij er niet alleen voor en krijgt hij hulp van de bejaarde buurman en zijn kleindochter Delphine.

Wat een ontzettend leuk avontuur was dit! Een zoektocht in heden en verleden, dwars door het Parijs van toen en nu. En onderweg kom je allerlei bekende figuren uit de geschiedenis tegen en maak je een roerige tijd mee: de Franse Revolutie. Boeiend van begin tot eind!
Verdwenen woorden is een onwijs spannend avontuur met een historische twist, inderdaad helemaal mijn ding!

De geschiedenis van Jane Doe
ISBN 9789047711117 – Uitgever: Lemniscaat – 252 pagina’s – Verschenen: december 2018 – Originele titel: The History of Jane Doe – Vertaald door: Lydia Meeder & Barbara Zuurbier – Leeftijd: 15+

Verdwenen woorden
ISBN 9789044834758 – Uitgever: Clavis – 271 pagina’s – Verschenen: maart 2019 – Leeftijd: 14+

[bol_product_links block_id=”bol_5d5ba186320ea_selected-products” products=”9200000103059002,9200000102177743″ name=”ya” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.