Het raadsel van de zee – Jonne Kramer

Hij begrijpt er niks van. Zijn vader is er altijd op zijn verjaardag. Hoelang hij ook weg is, op zijn verjaardag komt hij altijd terug. Met een groot cadeau.

Korte inhoud
“Ravian woont in het vissersdorp Rotterharing.

Zijn vader, Lasse, is schipper en vaak op zee, maar hij komt altijd naar huis als Ravian jarig is. Ravian weet dat er iets helemaal mis is als zijn vader niet aanmeert op zijn twaalfde verjaardag.

Samen met zijn beste vriend, zeemeeuw Marvin, begint Ravian aan een zenuwslopende zoektocht op zee om zijn vader te vinden.

Zal hij hem ooit weer zien?”

Ravian kijkt de man met grote ogen aan. Dat bestaat toch niet echt? Een vloek?
‘De zee heeft hem vervloekt! Voor straf! Een eeuwigdurende gevangenis!’ 

Mijn mening
Wat een prachtige omslag, hè?!  Ik was meteen verliefd! De hele vormgeving is zo mooi gedaan! (dat kan Billy Bones heel erg goed!) En het verhaal leek me zo heerlijk avontuurlijk…

Ravian weet dat er iets gebeurd moet zijn met zijn vader, zeeman Lasse, als hij niet terugkomt naar huis op Ravians 12e verjaardag. Zijn vader is heel veel weg, maar komt altijd terug voor zijn verjaardag. Dus besluit hij samen met zijn beste vriend, zeemeeuw Marvin, op zoek te gaan naar zijn vader. Hij heeft iets gehoord over het vervloekte schip van zeerover Bank, misschien zit zijn vader daar ook op vast? En wat fluistert de zee toch steeds voor raadselachtigs?
Hij begint aan een levensgevaarlijke zoektocht, waarop hij gelukkig wordt bijgestaan door Marvin en zelfs nieuwe vrienden maakt.

Een tijdje terug ontmoette ik Jonne Kramer bij een bloggersbijeenkomst (Billy Bones Buddies ) van Billy Bones en daar vertelde ze vol liefde over haar debuut. Ik had al een voorproefje gelezen en had meteen zin in meer! Nu is het boek er dan ook echt en heb ik ervan kunnen smullen.

Eenmaal begonnen aan dit avontuurlijke verhaal is er geen stoppen meer aan, je raakt zo meegesleurd het verhaal in! Ik leefde ontzettend mee met Ravian die al die spannende dingen meemaakt en met zijn botenangst ineens op een schip rondvaart. En wat een leuke personages zijn het allemaal! Ravian sluit je al meteen in je hart, maar ook Marvin is zo geweldig! De band tussen die twee en dat ze elkaar begrijpen…  En zeerover Bank dan, met zijn grappige scheldwoorden! “Haringlul!” “Zeewierkrengen!” “Palingdarmen!”

Wat heb ik onwijs genoten van dit spannende avontuur! Echt een fantastisch debuut! Ik ben heel erg benieuwd naar waar Jonne nog meer mee gaat komen.

Als Lasse stoer is, zit het in Ravians genen. Dus hij is het ook. Vanaf nu. Vanaf nu is hij stoer.

(in de P.S. staat een kleine spoiler, pas op!)

P.S.: En ik vond de opbloeiende verliefdheid tussen Ravian en Kars zo lief en mooi! En heel subtiel gedaan. Heb je het boek gelezen? Is je dan de illustratie op de schutbladen opgevallen? Kijk eens naar het verschil van voorin en achterin!

Het raadsel van de zee
ISBN 9789463850032 – Uitgever: Billy Bones – 256 pagina’s – Verschenen: juli 2019 – Illustraties: K.J. Mountford – Leeftijd: 10+

3 thoughts on “Het raadsel van de zee – Jonne Kramer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.