Timur & Dop #vakantielezen


#vakantielezen 
In onze Frankrijk-vakantie las ik 15 boeken, waaronder 8 recensieboeken, dus daarvan hebben jullie de besprekingen nog tegoed!
Ik begin met de twee toppers van uitgeverij Billy Bones die ik las, allebei dikke 5* boeken! Timur van Gaby Rasters en Dop van Jonne Kramer :

Mijn ogen zijn anders dan die van meester Dennis. Ook dan van de meeste kinderen. Dat komt doordat ik het syndroom van Down heb.

Timur – Gaby Rasters (10+)
Ik las al een heleboel romans van Gaby Rasters, maar dit is het eerste kinderboek. En ja: ook dat kan ze!
Timur (bijna 12) heeft het syndroom van Down. Hij heeft ontzettend veel zin om na de zomervakantie weer naar school te gaan samen met zijn beste vriend Jasper, naar zijn klasgenoten en meester Dennis. Timur is de blijmaker van de klas en iedereen is gek op hem. Maar er is een nieuwe jongen in de klas dit jaar, Jonas, en hij doet heel naar tegen Timur… Waarom doet hij zo? Kan Timur hem ook blij maken? En zullen ze toch een fijn laatste basisschooljaar beleven samen, met kamp en de eindmusical?

Mijn goede voornemen is om iedereen blij te maken,’ zeg ik dan. ‘Ik wil een blijmaker worden!’ 

Ik had al vanaf de eerste bladzijde het gevoel dat dit een heel erg fijn boek ging worden, en dat klopte!  Je leest het verhaal vanuit Timur (lieve blijmaker die gek is op dropveters en meester Dennis), zijn beste vriend Jasper (die door zijn zeer behulpzame moeder meer te maken krijgt met Jonas dan hij zou willen) en vanuit ‘pestkop’ Jonas (zodat je meekrijgt wat er bij hem thuis gaande is en waarom hij doet zoals hij doet). Een kijkje in het hoofd van deze drie verschillende jongens dus!
En wat is Timur een onwijs mooi mens; zijn geloof in het goede in mensen en zijn enthousiasme… Hij en zijn klasgenoten leren te zien dat iedereen een rugzakje heeft en dat je die een beetje lichter kunt maken door elkaar te helpen en elkaar echt te zien. Ik heb tijdens het lezen van dit prachtige verhaal meermaals tranen in mijn ogen gehad! En moeten lachen! Timur heb ik echt in mijn hart gesloten. Gewoon jammer dat het boek uit was en ik afscheid moest nemen van hem!
(Remy (9) las het boek ook en vond hem: “SUPERGEWELDIG!”. En ook hij kreeg er tranen van in zijn ogen!)

De helling is begroeid met hoog gras en wilde planten, en aan de voet van de heuvel woont de molenaar, samen met Dop en zijn zoon Leo, in een wit huis. Dop woont nog maar net bij hen, maar ze heeft zich nog nooit ergens zo thuis gevoeld als hier.

Dop – Jonne Kramer (9+)
Ik was helemaal weg van het debuut van Jonne: Het raadsel van de zee, dus ik was heel erg benieuwd naar Dop! Net zo meeslepend?
Dop (11) is sinds kort molenaarsknecht en ze is bij de molenaar en zijn zoon helemaal op haar plek. Maar als er in het dorp steeds meer mensen ziek worden en men beweert dat dat door het brood komt, dat gebakken wordt van het meel van de molen, krijgt ‘zwart schaap’ Dop algauw de schuld. Om haar onschuld te bewijzen en te voorkomen dat ze opgepakt wordt zal ze zelf op onderzoek uit moeten gaan. Wie in het dorp is er te vertrouwen? Wie is vriend en wie is vijand?

Van schrik verstijft Dop. Ze kan haar oren niet geloven. Denken ze dat zíj de oorzaak is van al die zieke mensen?

Ik leefde vanaf het begin heel erg mee met lieve, dappere Dop met haar gouden hart (ze is een soort kleine Robin Hood met hart voor de armen, in tegenstelling tot haar rijke ouders). Heeft ze eindelijk haar plekje en haar passie gevonden daar bij de molen(aar), ontstaat er een soort heksenjacht!
Eenmaal begonnen in dit avontuurlijke boek is er geen stoppen meer aan. Je moet en zal weten hoe het gaat aflopen met Dop en de molen… Het verhaal is meeslepend en spannend, lief en mooi. Ik heb er echt zo onwijs van zitten genieten! Wat een geweldig sfeervol verhaal heeft Jonne weer geschreven! En wat een fijne hoofdpersoon is Dop. Je gunt haar zo een goede afloop!
Ik kijk nu alweer uit naar een volgend avontuur van de hand van Jonne Kramer!

Timur
ISBN 9789463850322 – Uitgeverij Billy Bones – 272 pagina’s – Verschenen: mei 2020 – Leeftijd: 10+

Dop
ISBN 9789463850285 – Uitgeverij Billy Bones – 208 pagina’s – Verschenen: juni 2020 – Leeftijd: 9+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.