Waya en de wolf – Jonne Kramer

Ik ben nog nooit in dit deel van het land geweest.
Dit is ver voorbij de laatste bossen die ik thuis uit het raam kan zien.

Korte inhoud
“Waya woont op een berg in een sprookjesachtig bos waar altijd een dikke laag sneeuw ligt. Vastberaden om erachter te komen waarom zijn vader al jaren geen contact meer heeft met zijn opa en oma, begint hij samen met zijn wolf Tikaani aan de lange tocht over de witte bergen om een bezoek te brengen aan de herberg van zijn grootouders.
Met hulp van voorbijgangers – zowel mens als dier – ontdekt hij een groot familiegeheim… Lukt het Waya om zijn familie weer bij elkaar te krijgen?”

Als ik met mijn neus tegen de snuit van Tikaani uithijg van het rennen en de damp van onze adem om onze gezichten heen danst, zie ik in de weerspiegeling van zijn gele ogen niet meer waar de wolf eindigt en de jongen begint.

Mijn mening
De vorige twee boeken van Jonne Kramer, Het raadsel van de zee en Dop, vond ik hélemaal geweldig, dus ik had enorm veel zin in dit nieuwe avontuur van haar hand!

Waya (dat betekent ‘wolf’) woont met zijn ouders en zijn wolf en beste vriend Tikaani op een bergtop waar het altijd winter is. Veel meer dan de bergtop en een deel van het bos om hun huis kent Waya niet. Als hij op een dag een boek in de boekenkast vindt dat hij nog niet kent, met verhalen erin voor zijn vader geschreven door zijn oma Nanuk, vertelt Waya’s moeder dat de ouders van zijn vader nog wél leven. Maar waarom praat zijn vader nooit over hen?
Als zijn vader hem dan niets wil vertellen, gaat Waya zelf op zoek naar zijn grootouders en naar het geheim achter hun breuk… Hij moet en zal zijn héle roedel bij elkaar brengen!

Wat een heerlijke dikkerd was dit boek (al had het nog een véél dikker boek mogen zijn! ) en wat een onwijs mooie omslag en illustraties weer van Karl James Mountford!
Het verhaal is vanaf de eerste pagina’s heerlijk meeslepend en neemt je echt helemaal mee naar die winterse wereld en die ruige natuur, en deed me intens meeleven met de zoektocht naar zijn grootouders en de waarheid van die geweldig moedige Waya. Ik heb ook zo ontzettend genoten van zijn bijzondere band met wolf Tikaani! En sowieso van alle bijzondere ontmoetingen met mensen en dieren die ze hebben…
De verhalen/legendes van Waya en Nanuk die je tussendoor leest/te horen krijgt zijn ook al zo mooi en zitten vol betekenis! En die dubbele betekenissen van dingen en namen vormen sowieso wel een rode draad in het boek. Heel erg mooi gedaan.
Dit verhaal over de verwarmende kracht van verhalen en vriendschap, de verwoestende kracht van (familie)geheimen en de verbazingwekkende kracht van de natuur en de dieren die erin leven, vond ik betoverend mooi! Het is sprookjesachtig en hartverwarmend en wist me heel erg te ontroeren. Ik vond de vorige boeken van Jonne al 5* fantastisch, maar dit boek vond ik nóg fantastischer! 5* PLUS…  WOW, wat heb ik genoten!

En dan zie ik het rookwolkje ook. Heel ver weg.
Mijn hart begint sneller te kloppen.
Daar wonen mijn opa en mijn oma. Daar woont de familie van mijn vader. Dat is mijn familie.
Dat is mijn héle roedel.

Waya en de wolf 
ISBN 9789030507925 – Uitgever: Billy Bones – 320 pagina’s – Verschenen: september 2021 – Illustraties: Karl James Mountford – Leeftijd: 10+

One thought on “Waya en de wolf – Jonne Kramer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.