De geheime tuin – Frances Hodgson Burnett (vertaling: Imme Dros)

Ze glipte naar binnen, trok de poort dicht en leunde er met haar rug tegenaan. Vol verbazing en opwinding staarde ze om zich heen. Ze was binnen, ze stond in de geheime tuin.

Korte inhoud
“Ze mocht overal komen, hadden ze gezegd, alleen niet in die ene kamer, en in die ene tuin.
Maar Mary hoort geluiden, in de verboden kamer. Inbeelding, zeggen ze. En: verboden!
Over de muur van de geheime tuin ziet Mary steeds dezelfde vogel vliegen.
Mary houdt niet van verboden en ook niet van geheimen…
Kan zij de geheimen ontrafelen?”

Omdat haar Ayah en de andere bedienden haar altijd en in alles haar zin gaven werd ze een onuitstaanbaar bazig, zelfzuchtig, eigenzinnig, door en door verwend kreng.

Over het boek
The Secret Garden van Frances Hodgson Burnett verscheen voor het eerst in 1911. Meer dan honderd jaar later is het verhaal over het stugge, egoïstische weesmeisje Mary dat een verboden, verwaarloosde tuin weer tot bloei weet te brengen – en daarmee zichzelf – nog altijd betoverend voor jong en oud.”
www.leopold.nl

Mijn oude editie van De geheime tuin

Mary bleef nadenken over die ene tuin waar al tien jaar niemand in geweest was. Hoe zou die eruitzien? Waren er daar na tien jaar nog levende planten en bloemen?

Mijn mening
Vroeger was De geheime tuin een van mijn lievelingsboeken en las ik hem ook meerdere keren, maar ondertussen is het alweer jaren en jaren geleden dat ik hem voor het laatst las dus ik was heel benieuwd naar deze nieuwe vertaling! Wat een prachtige omslagillustratie van Linde Faas heeft deze editie, ik ben er helemaal weg van!  Gewoon jammer dat het boek vanbinnen niet ook zulke illustraties bevat.

De door en door verwende Mary (10), een muizig en onuitstaanbaar kind, moet na de dood van haar ouders vanuit India naar haar oom in Engeland verhuizen. Oom Archibald Craven heeft daar een landhuis, Misselthwaite Manor, op de hei. Hij leidt sinds de dood van zijn vrouw tien jaar geleden een teruggetrokken en somber bestaan en is zoveel mogelijk op reis. Mary zal hem dus ook niet gauw te zien krijgen, ze moet zich helemaal alleen zien te vermaken in dat grote huis met de vele tuinen. Ze mag alleen niet in álle kamers komen en ook één tuin is verboden gebied, de geliefde tuin van mevrouw Craven. De poort is al tien jaar op slot en de sleutel is begraven…
Maar Mary moet en zal de geheime tuin vinden en de geheimen van Misselthwaite Manor ontrafelen! En terwijl ze daarmee bezig is bloeit ze langzaam op… En niet alleen zij!

Het warme gevoel wat ik vroeger bij dit magische verhaal had kwam tijdens het lezen weer helemaal terug!  Ik leefde weer intens mee met hoe dat eenzame, onaangename meisje (niet gek met hoe ze opgevoed werd) langzaam opbloeit terwijl ze op onderzoek uit gaat in en om dat grote donkere huis, en eindelijk leert wat vriendschap en liefde betekenen en een prachtige band met de natuur krijgt… En ik was alweer vergeten dat zij niet de enige was die zo tot bloei kwam!

Dit verhaal is absoluut niet ouderwets, het is gewoon tijdloos! En deze vertaling leest zo heerlijk; toen ik het vergeleek met mijn editie van vroeger zag ik hoeveel soepeler het leest (al had ik toen al geen problemen met die vertaling, maar het kan dus nog fijner!).
De geheime tuin is een hartverwarmend, betoverend verhaal vol magie en liefde voor de natuur. Ik heb weer ontzettend zitten genieten! Ik benijd degenen die dit verhaal voor de eerste keer gaan lezen…

Er was alweer iets met haar gebeurd. Op Misselthwaite leek steeds iets nieuws en positiefs met haar te gebeuren. Ze kwam opeens veel buiten, wat goed voor haar was. Ze zag een roodborstje dat haar lief leek te vinden, wat goed voor haar was. Ze had honger gekregen, wat goed voor haar was, en nu voelde ze wat het was om medelijden met iemand te hebben.

De geheime tuin
ISBN 9789025876470 – Uitgever: Leopold – 225 pagina’s – Verschenen: maart 2019 (deze vertaling) – Originele titel: The Secret Garden – Vertaald door: Imme Dros – Leeftijd: 10+

4 thoughts on “De geheime tuin – Frances Hodgson Burnett (vertaling: Imme Dros)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.