De doe-het-zelf-retraite – Floor Gerritsma

Durf ik hier gewoon te zitten en de dagen over me heen te laten komen?

Korte inhoud
“Wie ben je zelf eigenlijk nog naast je rol als moeder, echtgenote en ondernemer? Voortgestuwd door de ontwikkelingen in haar leven regelt Roos halsoverkop een retraite voor zichzelf. Een vlucht en een Airbnb-appartement boeken kan iedereen, maar dan? Hoe vul je de dagen als je niet meer door anderen wordt geleefd?

Roos verliest zich in de boekenkast van het Airbnb-appartement, worstelt met haar yogamat, sluit nieuwe vriendschappen, leest hoe ze volgens Kierkegaard zichzelf moet worden en doet dingen die ze misschien beter niet had kunnen doen. Ze komt dapper maar struikelend tot zichzelf. Wat moet ze met de ontrouw in haar leven en wat is eigenlijk een goede moeder? De tijd in haar eentje is een complex cadeau, maar zorgt ervoor dat ze uiteindelijk de weg terug naar huis weet te vinden.”

‘Angst is een slechte raadgever’ is zo’n zin die altijd, als een verstekeling, met me meereist, hand in hand met: ‘Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest.’ 

Auteur
“Floor Gerritsma (1973) studeerde literatuurwetenschap en is freelance tekstschrijver en beeldredacteur voor medisch-wetenschappelijke tijdschriften. Daarnaast blogde ze jarenlang over haar stiefmoederschap.”
www.gloude.net

Hoe leuk vind ik mijn werk nog, ben ik een goede moeder, hoe word je wie je bent, hoe blijf je trouw aan jezelf, wat is ontrouw aan de ander en waarom ben ik getrouwd met wie ik ben getrouwd? (…) Doodmoe word ik van al die vragen en dus ben ik hier gekomen om een pauze te nemen van mezelf en van de rest van mijn gezin.

Mijn mening
Van Wanda Gloude kreeg ik dit allereerste boek van haar uitgeverij Gloude publishing opgestuurd. De titel alleen al maakte me erg nieuwsgierig en na het lezen van de korte inhoud was ik nog nieuwsgieriger; het klonk inderdaad als “een mustread voor moeders die snakken naar een moment voor zichzelf”…

Roos (40) is voor een week naar Portugal vertrokken om daar, zonder haar samengestelde gezin, even tot rust te komen en dingen op een rijtje te zetten. Even geen moeder, vrouw van en ondernemer, even nadenken over wie ze eigenlijk is en wil zijn en over ontrouw en wat ermee te doen.
Ze praat er in gedachten tegen de eigenaar van haar Airbnb-appartement, ze leest zijn boeken – waaronder die van filosoof Kierkegaard die haar erg aan het denken zet – ze maakt kennis met wat mensen en ze gaat er alleen op uit.
Met welk besluit zal ze uiteindelijk terug naar huis keren?

In dit prettig geschreven verhaal komen een flink aantal cliché maar hele mooie en inspirerende uitspraken voor die niet alleen hoofdpersoon Roos aan het denken zetten over allerlei facetten van haar leven, maar ook jou als lezer. Het verhaal gaf mij op sommige momenten een gevoel van (h)erkenning, het amuseerde me en het raakte me zelfs een beetje.
Ik ben zelf nog nooit op (doe-het-zelf of georganiseerde) retraite geweest, maar het speelt wel vaak door mijn hoofd. En ik kan me zo goed indenken dat je dan inderdaad “het beklemmende besef van vrijheid” kan ervaren als je ineens helemaal alleen bent en weg van al het dagelijkse! En dan dat discussiepanel in haar hoofd… Heel erg grappig én herkenbaar.
Een heel fijn boek dus! Een soort mini-retraite voor moeders als ik die het nog niet hebben aangedurfd om op een échte te gaan.

De gedachte aan een permanente ‘noise-cancelling headset’ op mijn hoofd is al voorbijgekomen. Marijn en de kinderen zouden me op de schouder moeten tikken als ze iets van me willen. Mama houdt zich even Oost-Indisch doof.

De doe-het-zelf-retraite
ISBN 9789493041004 – Uitgever: Gloude publishing – 256 pagina’s – Verschenen: maart 2019

[bol_product_links block_id=”bol_5caf4b1f0def5_selected-products” products=”9200000102508117,9200000107077400″ name=”doe het zelf” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

4 thoughts on “De doe-het-zelf-retraite – Floor Gerritsma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.