Koning in het noorden – Femke Roobol

‘Wat is mijn opdracht?’
‘Heersen over alle drie de landen in het noorden, zodat ze één groot rijk vormen…’ 

Korte inhoud
Denemarken, zestiende eeuw. Christian weet wat zijn taak in het leven is: de troon overnemen van zijn vader en heersen over Denemarken, Noorwegen en Zweden. Maar ’s nachts, alleen in het donker, voelt hij zich onzeker. Adel en kerk doen er alles aan om zijn macht te beperken, of hij nu een kroon draagt of niet. Wie kan hij vertrouwen? De enigen van wie hij zeker is zijn twee Amsterdamse burgervrouwen en zijn Vlaamse koningin Elisabeth. Wanneer zijn Amsterdamse minnares Duveke sterft en hij op zijn kwetsbaarst is, cirkelen zijn tegenstanders als wolven rond hun prooi. Hij moet al zijn kracht gebruiken om de macht te behouden waarvoor hij heel zijn leven heeft gestreden en leunt daarbij extra sterk op de raad van Duvekes moeder Sigbrit. Wat blijft behouden? Zijn idealen of zijn kroon?

Een waardige opvolger worden, dat kon toch niet zo moeilijk zijn?

Auteur
“Femke Roobol (1966) schrijft met veel inlevingsvermogen over mensen en de levensvragen waarmee zij worstelen, in een historisch decor. Omdat de feiten juist moeten zijn, doet ze veel archiefonderzoek en bezoekt zij historische plekken. Eerder schreef ze de succesvolle romans De laatste winter, Springtij, Tropenjaren, Tulpenliefde en De erfenis van Mozart.”

‘De herbergierster heeft een dochter.’
‘Ja?’
‘Ik heb zelden een mooier meisje gezien.’ 

Mijn mening
Ik was vorig jaar november op de boekpresentatie van dit prachtig uitziende boek (die cover ) waar Femke en haar man Lars wat meer vertelden over het verhaal. Zo leuk om dan nu, tijdens mijn ‘geschiedenisweek‘, het boek eindelijk te lezen en te weten waar ze het over hadden. En neem na het lezen ook zeker een kijkje op Femke’s website, daar staat heel veel achtergrondinfo!

We volgen in dit historische verhaal aan de ene kant kroonprins/koning Christian, hem valt het zwaar om een waardige opvolger van zijn vader te worden en aan alle eisen te voldoen die er aan een koning gesteld worden, en aan de andere kant Sigbrit, een eenvoudige vrouw uit Amsterdam die met haar beeldschone dochter Duveke in Bergen, Noorwegen, terechtkomt, waar Duveke in de smaak valt van Christian en ze geliefden worden. Het groeit uit tot echte liefde, maar een koning kan natuurlijk nooit trouwen met een meisje van lage komaf…
Ook op Sigbrit raakt Christian erg gesteld en hij vraagt haar vaak om raad, wat de mensen om hem heen natuurlijk onacceptabel vinden; ze is maar een vrouw! Misschien zelfs wel een heks…
Christian moet tijdens zijn leven veel strijd leveren om het koninkrijk, Denemarken/Zweden/Noorwegen, bij elkaar te houden en lijdt veel verliezen, ook privé…

Ik wil beginnen met een klein minpuntje: er wordt in de korte inhoud op de achterflap van het boek al zoveel weggegeven! Dat is echt niet nodig om tot lezen uit te nodigen.

Ik besprak van de week al een boek over roerige tijden in de Nederlandse geschiedenis, maar de noorderlingen kunnen er ook wat van! Wat een ingewikkelde strijd keer op keer om die landen bijeen te houden en wat een moeilijke keuzes moet je dan als koning maken… Doordat het verhaal, door hoe realistisch Femke het geschreven heeft, helemaal voor je ogen tot leven komt besef je veel meer hoe het eraan toe ging in die tijden. Extra leuk omdat ik de geschiedenis van dit deel van Europa niet zo goed ken!

En dan daarnaast die verfrissende personages Sigbrit en Duveke, lekker direct, dat is een koning niet gewend, maar het zorgt er wel voor dat ze zijn hart veroveren en heel belangrijk voor hem worden. Maar hoe triest is het dan ook weer dat zo’n grote liefde gewoon onmogelijk is. Ik leefde zo mee met Duveke en Christian! Trouw verdorie gewoon lekker met elkaar en word gelukkig! (Droom maar verder, Judith)

Ik werd tijdens het lezen van Koning in het noorden heerlijk meegesleept het verhaal in, wat weer een stukje (voor mij onbekende) geschiedenis tot leven wekt. En dat levensechte, dat je echt meeleeft en meebeleeft, dat kan Femke Roobol gewoon echt heel erg goed! Bedankt weer voor dit mooie verhaal.

Koning in het noorden
ISBN 9789044637601 – Uitgever: Prometheus – 384 pagina’s – Verschenen: november 2018

[bol_product_links block_id=”bol_5c778d55b3ed7_selected-products” products=”9200000095225155,9200000101450123″ name=”koning” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

4 thoughts on “Koning in het noorden – Femke Roobol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.