Het kompas – Joyce Pool

‘Met dit tiental steken we Het Kanaal over. Op zaterdag 12 augustus, als het weer en de stroming ons tenminste goedgezind zijn.’ 

Korte inhoud
Londen, 1950. Davey kan bijna niet wachten. Samen met zeven van zijn vrienden en twee leiders van hun scoutinggroep zal hij Het Kanaal oversteken. In een whaler – een walvisvaarderssloep – de Wangle III. Van Dover in Engeland naar Calais in Frankrijk en terug.
Net voor ze uitvaren, wordt Davey ziek. Zo ziek dat hij van de dokter niet mee mag. Met pijn in zijn hart zwaait hij zijn vrienden uit – en terwijl hij uitziekt, volgt hij op een kaart van dag tot dag de tocht van de Wangle III.
Gelukkig is hij na een week weer genoeg opgeknapt om zijn vrienden op te wachten.
Maar dan blijft het bootje weg…

We kijken vol verwachting uit naar dé trip van het jaar. Iedereen heeft er alles voor over om het te laten slagen.

Hij graaft in zijn zak. ‘Hier.’ In zijn hand ligt het kompas van zijn opa. (…) ‘Bewaar jij hem maar voor me, thuis gaat mijn broertje er misschien mee aan de haal.’ (…)
Daar gaan ze, oostwaarts de Theems af.
Zonder mij.

Over het boek en de auteur(s)
Joyce Pool woont op Texel en deed onderzoek naar wat er precies met de Wangle III is gebeurd.
Het Kompas is een dubbel bijzonder boek. Het eerste deel vertelt het spannende en aangrijpende verhaal van Davey en de ramp waaraan hij ontsnapte, in het tweede deel beschrijven Joyce Pool en haar man, journalist Pip Barnard, hoe zij op zoek gingen naar de geschiedenis van de Wangle III. Zij spraken met familieleden, speurden in archieven naar documenten over de gebeurtenissen en ontrafelden zo dit tragische verhaal.”

Dan rek ik me uit om te kijken of het de Wangle is die in de bocht van de Theems verschijnt. Maar hoewel er bootjes genoeg varen op deze mooie zomeravond, is de Wangle nergens te bekennen.

Wat hen is overkomen had ons ook moeten overkomen. Het klopt niet dat wij hier zijn.

Mijn mening
Dit aansprekende boek, roman & non-fictie samen, stond al een tijdje in mijn recensie-kast te wachten en ik vond deze ‘geschiedenisweek‘ op mijn blog een mooi moment om hem tevoorschijn te halen.
Dit waargebeurde avontuur vond plaats in 1950, terwijl Europa nog aan het herstellen was van WOII.

Davey (16) is een Sea Scout in Mortlake (Engeland), hij en zijn beste vriend Brian (17) verheugen zich al tijden op dé trip: de oversteek van Het Kanaal met hun team van tien Sea Scouts, in sloep de Wangle III. De voorbereidingen zijn gedaan en het moment van vertrek komt dichterbij. Maar dan wordt Davey ziek en kan hij niet mee. Hij kan zijn vriend dus alleen maar uitzwaaien en de tocht volgen via zijn atlas en berekeningen. En hij waakt ondertussen over het kompas van Brian, wat hij in bewaring heeft gekregen.
Als de dag aanbreekt dat de Wangle terug moet komen is Davey er al vroeg bij. Hij wacht en wacht, maar er verschijnt geen bootje… En dan komt het slechte nieuws: ze zíjn vertrokken uit Calais, dus ze hadden er echt al moeten zijn! Er breken onzekere tijden aan, waarin iedereen op zee en aan de kust wordt opgeroepen om uit te kijken naar het bootje en de bemanning. Dood of levend…

Ik vloog door het eerste deel van het boek heen, het verhalende deel. Het leest vlot, is boeiend, avontuurlijk, levensecht en ontzettend aangrijpend. Nog meer omdat je weet dat het gebaseerd is op ware gebeurtenissen… Echt een heel mooi eerbetoon!
En dan in het tweede deel lees je het verslag van de speurtocht van Joyce en haar man naar de gebeurtenissen en de mensen achter de namen. Het neemt je mee naar Mortlake, naar Calais, naar Texel, etc. Ontzettend leuk en interessant om zo mee te kunnen kijken! En door alle foto’s gaan het verhaal en de personages nog meer leven.

Wat is deze combi van fictie en non-fictie een onwijs origineel, leuk en leerzaam concept! Ik lees graag meer van dit soort boeken! Eerst meegesleept worden in een avontuur en daarna uitgebreid en geïllustreerd lezen wat er waargebeurd is en hoe de auteur op het idee en aan de informatie gekomen is. Ik heb zo zitten genieten!

In dit tweede deel vind je het verslag van onze speurtocht naar de geschiedenis van de Wangle III en haar bemanning.

Het kompas
ISBN 9789047708643 – Uitgever: Lemniscaat – 215 pagina’s – Verschenen: augustus 2018 – M.m.v.: Pip Barnard – Leeftijd: 13+

[bol_product_links block_id=”bol_5c74fdacd2121_selected-products” products=”9200000091316876″ name=”kompas” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.