De laatste koning – Steve Berry

‘Mijn doel is in zicht,’ fluisterde hij tegen Von Löher. ‘Eindelijk. Ik zal het bemachtigen.’
‘Dat zult u zeker, Majesteit.’
Zijn droom kwam uit.
Das letzte Königreich.
Het laatste koninkrijk.

KORTE INHOUD 
“Koning Ludwig II van Beieren verdronk in 1886 op mysterieuze wijze. Het verhaal gaat dat hij in de jaren voor zijn dood wereldwijd op zoek was naar een plek om een nieuw koninkrijk te stichten, naast zijn rijk in Beieren. Die mythe is nog altijd springlevend en speculaties over of en waar dat koninkrijk zich bevindt, leiden ertoe dat er een strijd is ontstaan tussen Duitsland, China en de VS over het juridisch eigendom ervan. Cotton Malone zoekt in de drie kastelen van Ludwig II, Neuschwanstein, Linderhof en Herrenchiemsee, naar aanwijzingen en belandt in een strijd op leven en dood met een groeiende groep tegenstanders.”

Ludwig II vond de dood.
Of werd vermoord.
Eén dag nadat zijn troon was gestolen.
Dat was exact de reden waarom Stefan nu in deze oude kerk aan de vooravond van een revolutie stond.

MIJN MENING 
Dit is het 17e deel in de Cotton Malone-serie, waarvan ik ooit al eens deel 9 las, maar waarvan de rest nog altijd op mijn wil-ik-lezen-lijst staat. Meestal is het niet echt een probleem in een serie als deze om een boek los te lezen, dus ik wilde de uitdaging graag aangaan, aangezien dit deel over koning Ludwig II van Beieren gaat, ook weer een van mijn vroegere obsessies.

‘We hebben te maken met een mysterie uit de negentiende eeuw,’ begon hij tegen Malone. ‘Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het deels weer tot leven en daarna leidde het een sluimerend bestaan. Tot een paar maanden geleden.’ 

Voormalig inlichtingenagent Cotton Malone heeft zijn antiquariaat in Denemarken even achtergelaten om wat spionagewerk te doen als vriendendienst. Hij is in Zuid-Duitsland, Beieren, in Slot Herrenchiemsee (van koning Ludwig II, die in 1886 op mysterieuze wijze omkwam en wat geheimen mee zijn graf in nam) om iets te zoeken. Wat een simpel klusje van een dag zou zijn, wordt al gauw een intens gevaarlijke zoektocht van meerdere dagen, langs allerlei belangrijke Ludwig II locaties. Een speurtocht naar een verloren gewaand koninkrijk, een nalatenschap van Ludwig, waar Duitsland, Amerika én China op azen…
Iedere partij lijkt steeds op de hoogte te zijn van wat de andere partij uitspookt. Wie is er te vertrouwen? En wat staat er eigenlijk precies op het spel? Gelukkig is Cotton Malone zijn trucjes nog niet verleerd…

Hij wist dat Stefan zowel een koninkrijk als de troon begeerde. Voor zover Luke kon beoordelen zocht de prins iets wat verloren was gegaan met de dood van koning Ludwig II in 1886.

Het boek begint meteen al goed, met een kijkje in het verleden, eind 19e eeuw, bij koning Ludwig II die een geheime ontmoeting heeft met een andere ‘majesteit’. Wat gaat er hier gebeurd zijn??
Aangezien ik gek ben op Ludwig II, was het fijn om tijd met hem door te brengen in de stukjes over het verleden, en meteen aan het begin al als lekkere binnenkomer, maar vroeg ik me ook af of ik de Ludwig van Steve Berry zou kunnen waarderen, hij wordt nogal eens negatief weggezet namelijk (‘gekke Ludwig’). Gelukkig bleek algauw dat hoofdrolspeler Cotton Malone, die gek is op geschiedenis, juist fan is van de dromerige Ludwig, dus dat zou wel goed zitten, fijn!
Ik moet wel eerlijk bekennen dat het me af en toe even duizelde van het véle: de vele info en de vele personages en de vele belangen en het vele politieke gekonkel, etc… Zo was het verhaal wel wat ingewikkeld en was het heel erg nodig om mijn hoofd er goed bij te houden!
Maar: ik heb ook óntzettend zitten genieten van de locaties waar het verhaal zich afspeelt (o.a. de kastelen van Ludwig, waar ik ook zo van genoten heb), van de historie van Ludwig II en wat er daarna allemaal volgde, van de zoektocht naar ‘het laatste koninkrijk’, het ‘raadselspel’, en van de heerlijke actie die er in deze spionagethriller zit! Echt alsof je naar een fijne actiefilm zit te kijken! Een soort National Treasure meets James Bond (maar dan zonder de glamour )! Echt heel erg gaaf!
Ik ben overigens níét door het verhaal heen gevlogen, ondanks de lekkere korte hoofdstukken waardoor het wel had gekund, want: ik ging steeds dingen Googelen… Hoe zit dit ook alweer? Hoe zit dat ook alweer? Heerlijk, haha!
Dus: ja, wat ingewikkeld hier en daar, maar ook: ja, wat een lekkere actiethriller met een ontzettend fijne historische speurtocht! 
PS: En dat het een 17e deel is, was niet zo erg. Er worden af en toe dingen uit het verleden aangehaald, waarvan je wel meer zou wíllen weten, maar nódig is het niet.

‘Waar zijn u, prins Stefan, de Chinezen en de CIA allemaal naar op zoek? Wat is er zo verdomde belangrijk?’ 

De laatste koning 
ISBN 9789026167379 – Uitgeverij De Fontein – 400 pagina’s – Verschenen: mei 2024 – Vertaald door: Gert-Jan Kramer – Deel 17 in de Cotton Malone-serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.