Volle Maen – Luc Hanegreefs

Kortom, de Atlantische Oceaan is een gevaarlijke plek. Ook voor het Nederlandse slavenschip Volle Maen van de Middelburgse Commercie Compagnie.

Korte inhoud
De eerste reis van het slavenschip Volle Maen lijkt wel vervloekt. De kapitein en de bemanning worden ziek. Het schip raakt uit koers. Terwijl een slavenopstand steeds dreigender wordt, winnen Cornelis en de slaaf Yao langzaam elkaars vertrouwen … Op het eiland Jamaica voert Emily intussen een strijd met haar vader, de eigenaar van een suikerrietplantage. Na het zoveelste conflict over de behandeling van de slaven, wordt ze gedwongen om naar Engeland te vertrekken, ondanks een dreigende storm …

‘Slaven zijn koopwaar,’ zei de chirurgijn. ‘Net als rijst en brandhout. En niemand zou zijn leven riskeren voor een zak rijst.’

Auteur
“Luc Hanegreefs (1959) werkte jarenlang als journalist voor onder meer De Tijd, vrt en de nieuwsdienst van vtm. Nu verdeelt hij zijn tijd tussen schrijven en doceren aan de Hasseltse hogeschool, waar hij studenten journalistiek opleidt. In 1996 verscheen zijn eerste jeugdboek. Sindsdien publiceerde hij verschillende romans voor jongeren en volwassenen, die heel vaak gebaseerd zijn op zijn eigen reizen en ervaringen.”

Het gedrag van haar vader had haar nog meer aangemoedigd om de slaven op de plantage als mensen te behandelen, zoals haar moeder haar had geleerd.

Mijn mening
Ook dit jeugdboek (12+) past perfect bij mijn ‘geschiedenisweek‘, het speelt zich af eind 18e eeuw op een Middelburgs slavenschip en een plantage op Jamaica.

1782.
Cornelis is een scheepsjongen uit Middelburg die voor het eerst meevaart op een schip, slavenschip de Volle Maen, die op zijn eerste reis is om slaven te kopen in Afrika en te verkopen in het Caraïbisch gebied. Hij komt er al gauw achter dat het ‘romantische’ beeld wat zijn oom schetste van het leven op zo’n schip niet klopt. De slaven worden helemaal niet als kostbare handelswaar behandeld, maar als bijna (ze moeten toch verkocht kunnen worden) waardeloze dingen. En de reis is enorm zwaar, met vele zieken en doden…
Emily woont met haar vader op een plantage op Jamaica en ze heeft altijd ruzie met hem over hoe hij met hun slaven omgaat. Van haar overleden moeder leerde ze hen vriendelijk en met respect te behandelen en niet om het minste geringste af te ranselen en op te sluiten. Op een dag gaat ze volgens haar vader echt te ver en besluit hij haar met het eerstvolgende schip naar Engeland te sturen…
Yao is een van de slaven op de Volle Maen, hij bouwt onderweg een vertrouwensband op met Cornelis en ze helpen elkaar zo hier en daar. Yao’s enige doel is om zijn zus, die ook aan boord is, te beschermen, maar ze hebben er geen weet van wat hen écht te wachten staat…

Wat is het toch misselijkmakend hoe onmenselijk slaven behandeld werden. Ik voelde me zo naar tijdens het lezen van sommige stukken! En dan is dit verhaal nog geschikt voor jonger publiek, dus zijn de gruwelijkheden beperkt gebleven. Maar het kwam hard genoeg binnen hoor, brrr.
Hoe kun je denken dat andere mensen minder waard zijn dan jij? Hoe kun je ze zo behandelen? En alles wat er aan narigheid op zo’n schip gebeurt tijdens zo’n loodzware reis maar op hen afschuiven, stelletje…
Wat was ik blij dat hoofdpersonen Cornelis en Emily de ‘goeien’ zijn en wel een hart hebben en hun best doen het leven van de slaven iets minder zwaar te maken.

Dit verhaal is meeslepend van begin tot eind en ontzettend aangrijpend. En: het heeft veel indruk op me gemaakt! Weer een prachtige historische jeugdroman van Luc Hanegreefs; heel realistisch en het doet je echt meeleven met personages die zo lang geleden ‘leefden’. Mooi gedaan. Weer een belangrijk stukje geschiedenis tot leven gebracht!

Tip: Volle Maen is 1 van de 10 leestips (en dus genomineerden) van de Jonge Jury van dit jaar, stemmen voor dit boek voor de Prijs van de Jonge Jury 2019 kan hier.

‘Er zijn maar twee soorten mensen aan boord van de Volle Maen: zij die geld moeten opbrengen, en zij die geld willen verdienen. Niemand zet voor zijn plezier een voet aan boord van een slavenschip!

Volle Maen
ISBN 9789044833201 – Uitgever: Clavis – 250 pagina’s – Verschenen: oktober 2018 – Leeftijd: 12+

[bol_product_links block_id=”bol_5c78defa05ef1_selected-products” products=”9200000091698749″ name=”maen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.