De jongen die met draken leefde – Andy Shepherd

Dus: zoek een paar ovenwanten, bedenk alvast verstopplekken voor je broeken vol gaten en, vooral: luister goed. Want ik ga je vertellen hoe het is om echt met draken te leven.

Korte inhoud
Tomas heeft een geheim – een vurig geheim! Iedereen die De jongen die draken kweekte heeft gelezen, kent Fikkie; het draakje dat uit de drakenfruitboom in de tuin van zijn grootvader is gekomen. En ook Ted, Kai en Kat hebben inmiddels hun eigen draakjes, elk met hun eigen krachten. En die zijn nog minder braaf dan Fikkie.

De vrienden proberen hun draakjes te trainen – en dat gaat al niet zo makkelijk. Maar dan krijgen ze er nog twee problemen bij: het gaat niet goed met de drakenfruitboom, én Liam – de grootste pestkop van het noordelijk halfrond – krijgt door dat er iets aan de hand is. 

‘Welkom in het drakennest,’ zei Kat met een grijns.

Auteur & illustrator
Andy Shepherd was lerares Engels toen ze besloot zich volledig te wijden aan het schrijven van kinderboeken. Toen haar agent het manuscript voor De jongen die draken kweekte en de plannen voor twee vervolgdelen rondstuurde, struikelden de Britse uitgevers over elkaar om de boeken te bemachtigen. De rechten zijn ook al verkocht voor een Britse televisieserie.

Sara Ogilvie studeerde in Schotland af aan de kunstacademie. Vanaf het begin van haar carrière ontving ze belangrijke prijzen, en ze kreeg zelfs de opdracht om een kunstwerk te maken voor Nelson Mandela en de Engelse koningin. Bij Lemniscaat verschenen van haar tekenpen onder meer Neushoorns eten geen pannenkoeken, Verboden toegang, monstertuin en Zo zijn ouders.”

Fikkie kon niet tippen aan de andere draken als het neerkwam op bevriezen, roosteren of camoufleren, maar hij kon beter zoeken dan wie ook.

Mijn mening
Na het zeer humoristische eerste deel in deze aantrekkelijke (die omslagen! ) kinderboekenserie, las ik nu het tweede deel. Heb ik daar net zo van zitten genieten?

Niet alleen Tomas heeft een geheim, ook zijn beste vrienden Ted, Kat en Kai! Ze hebben nu namelijk alle vier een eigen draakje en die draakjes hebben ieder zo hun eigen krachten én ondeugendheden! Zie die vier maar geheim te houden voor je familie en de andere kinderen op school…
Naast het geheimhouden van hun draakjes en de drakenfruitboom waar ze uit gegroeid zijn, hebben ze meer problemen: het is duidelijk dat pestkop Liam iets in zijn schild voert. Kunnen ze erachter komen wat het is? En kunnen ze er nog iets aan doen?
En komt het door opa’s buurman ‘Bars’ en zijn geheimzinnige tuinier-bezigheden dat de drakenfruitboom er zo slecht aan toe is? Valt hij nog te redden?

Ik heb volgens mij tijdens het lezen van dit tweede doldwaze draken-avontuur iets minder zitten gniffelen dan bij het eerste deel. Maar: ik heb wel weer onwijs zitten genieten! Van het verhaal én van de leuke illustraties!

De draakjes zijn schattig, de dingen die hun baasjes bedenken om ze geheim te houden en om met ze te doen zijn grappig en de momenten waarop hun geheim bijna uitkomt zijn spannend. Zo ook de verwikkelingen rond Liam en zijn geheim… En het einde is zelfs ontroerend! Hoe zal dit verdergaan?
In deel 3 zullen we het te weten komen binnenkort!  Ik heb er al zin in! Want dit is echt een heerlijk vermakelijke serie, waardoor je zelf ook op zoek wilt naar zo’n bijzondere plant!

Ik was me er zeer van bewust dat ik mijn rol als Grote Hoogwaardige Drakenmeester niet echt waarmaakte. Dat betekende dat ik me moest vermannen en iets moest bedenken.

De jongen die met draken leefde
ISBN 9789047710745 – Uitgever: Lemniscaat – 234 pagina’s – Verschenen: oktober 2018 – Originele titel: The Boy Who Lived with Dragons – Vertaald door: Jesse Goossens – Illustraties: Sara Ogilvie – Deel 2 in de serie – Leeftijd: 8+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.