De jongen die draken kweekte – Andy Shepherd

Als mensen me vragen wat we in grootvaders tuin kweken, denken ze waarschijnlijk aan komkommers, tomaten en snijbonen. Ze verwachten vast niet dat het ware antwoord ‘draken’ is. Maar dat is het wel. We kweken draken. En ik kan je één ding vertellen: dat is een hoop meer gedoe dan komkommers.

Korte inhoud
Als Tomas zijn grootvader in de tuin helpt, ontdekt hij een rare plant. Het ding staat in de weg en ze besluiten het de volgende dag uit te gaan graven. Maar als Tomas die avond het grappige fruit van de plant mee naar huis neemt, komt er een echt draakje uit. Tomas heeft nu zijn eigen draak: Fikkie!

Tomas zegt tegen niemand dat hij een draakje heeft. Maar het houden van een draakje is nog niet zo makkelijk. Want wat eet zo’n diertje? Wat doe je aan die vlammen? En hoe houd je hem verborgen?

En dan ziet hij dat aan de drakenfruitboom steeds meer vruchten groeien! Tomas wordt drakenkweker… 

‘Het lijkt wel een ondersteboven reuzenzwabber,’ verklaarde grootvader. ‘Maar dan groen en stekelig en knobbelig.’

Auteur & illustrator
Andy Shepherd was lerares Engels toen ze besloot zich volledig te wijden aan het schrijven van kinderboeken. Toen haar agent het manuscript voor De jongen die draken kweekte en de plannen voor twee vervolgdelen rondstuurde, struikelden de Britse uitgevers over elkaar om de boeken te bemachtigen. De rechten zijn ook al verkocht voor een Britse televisieserie.

Sara Ogilvie studeerde in Schotland af aan de kunstacademie. Vanaf het begin van haar carrière ontving ze belangrijke prijzen, en ze kreeg zelfs de opdracht om een kunstwerk te maken voor Nelson Mandela en de Engelse koningin. Bij Lemniscaat verschenen van haar tekenpen onder meer Neushoorns eten geen pannenkoeken, Verboden toegang, monstertuin en Zo zijn ouders.”

Eigenlijk was de enige echte vraag hoe ik hem zou kunnen houden. Want ik wist vrij zeker dat een draak niet op mama’s ideale gastenlijstje stond.

Mijn mening
Laten we beginnen met de looks van dit boek: wat ziet het er mooi en aansprekend uit, hè?! Prachtige kleuren en glimmende details, echt geweldig. En binnenin ook nog al die grappige illustraties van Sara Ogilvie! Een aantrekkelijk geheel…

Tomas en grootvader besluiten een moestuin aan te gaan leggen, maar daarvoor moeten ze die wildernis van een tuin eerst leegtrekken. Daarbij stuiten ze op een grote wanstaltige plant met rode vruchten eraan; die gaat wat meer werk kosten, dus dat komt morgen wel. Tomas neemt zo’n rode vrucht mee naar huis en daar komt er een draakje uit de vrucht… Het is een Drakenfruit-boom! Betekent dit dat er nog meer draakjes gaan komen? Er hingen wel meer vruchten aan… De boom moet blijven! Maar hoe gaat hij dat voor elkaar krijgen zonder te verklappen dat hij nu een klein draakje heeft? Hoe gaat hij dit stinkende en vonkende, maar ontzettend gave geheim bewaren voor zijn familie en vrienden?

Wat zit er heerlijk veel humor in dit boek! Ik heb zo fijn zitten grinniken om van alles, echt genieten!! En daarnaast is het een lekker spannend avontuur! Tomas besluit het geheim toch te delen met zijn beste vrienden, maar die willen dan natuurlijk ook allemaal een draakje… Lukt het Tomas om er meer te ‘kweken’? En hoe lang blijft dit geheim echt geheim? Voorlopig lukt het! Of toch niet?

Dit is echt een boek om in één ruk uit te lezen. En na het lezen van dit heerlijke verhaal wil je inderdaad maar één ding: ook zo’n draakje als Fikkie! Ok, en nog een ding: meer!! Gelukkig verschijnt in oktober al het tweede deel uit deze serie. En wat ben ik benieuwd hoe ze dit verhaal op tv gaan overbrengen! Aftellen…

Ik telde ze. Eén. Twee. Drie. Vier. Vijf. Zes. Zes opengebarsten stukken fruit.
Betekende dit echt dat er zes kleine draakjes waren uitgekomen en ergens rondvlogen?

De jongen die draken kweekte
ISBN 9789047710684 – Uitgever: Lemniscaat – 240 pagina’s – Verschenen: mei 2018 – Originele titel: The Boy Who Grew Dragons – Vertaald door: Jesse Goossens – Illustraties: Sara Ogilvie – Deel 1 in de serie – Leeftijd: 8+

One thought on “De jongen die draken kweekte – Andy Shepherd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.