3 Prachtige Prentenboeken van Lemniscaat


Ik heb de laatste tijd weer de meest prachtige prentenboeken van Uitgeverij Lemniscaat mogen ontvangen. Ik deel er in het kader van de decembermaand drie in één keer met jullie! (cadeautips! )
Ik neem je mee, Moppereend en Voor alle sterren in de nacht  : 

Linde Faas, meesteres van de humoristische tekening, verbaast, verrast en betovert met haar eerste eigen prentenboek Ik neem je mee.

Ik neem je mee Linde Faas
Een meisje komt met een ballon, tekenpapier en potloden de slaapkamer van een jongetje binnenlopen.
Is hij net wakker? Houdt hij een pyjamadagje? Is hij ziek?
Dat mag je helemaal zelf bedenken in dit woordeloze prentenboek…

Wat voor een wolk was dit?
Was het een SOMBERwolk?
Was het een TREURwolk?
Of zou het… was het…
een MOPPEREENDwolk?
Zou hij altijd de zon verduisteren?
Kon hij BARSTEN?

Moppereend Joyce Dunbar, ill. Petr Horácek
Eend is mopperig. Haar vijver is opgedroogd en er is niemand die met haar wil spelen. Tenminste… dat vindt zij. Want ze wil niet gaten graven met hond. Niet met Varken in de modderpoel. Niet kraaien met Haan. Niet soezen met Schildpad. Niet een lekker hapje eten met Geit. Dus… NIEMAND wil met haar spelen. En dan wordt ze ook nog achtervolgd door een grijs wolkje dat boven haar hoofd steeds donkerder en groter wordt.

Aan het eind van de dag,
Als de zon ondergaat,
En Luna begint te gapen…
… is het tijd om een pyjama aan te trekken,
tanden te poetsen
en in bed te kruipen.
‘Ogen dicht,’ zegt Mama.
‘Dan doen we een wens…

Voor alle sterren in de nachtKarl Newson, ill. Chiaki Okada
Voor alle sterren in de nacht,
heel ver hier vandaan,
is hier een wens van mij voor jou,
voor het slapengaan…

Mijn mening
Ik begin met het kleurrijke Ik neem je mee, het woordeloze prentenboek van Linde Faas. We kennen haar onder andere van de illustraties in Feestmaal voor de koning en Spuitende slagaders en overstromende oceanen. Ook de illustraties in dit boek zijn weer ontzettend aansprekend en kleurrijk! 
Je wordt door Linde meegenomen in een prachtige fantasiewereld waar van alles te zien is, keer op keer. Een meisje gaat op ziekenbezoek (onze interpretatie) bij haar vriendje, ze neemt een enorme ballon mee en ze slaan samen aan het tekenen. De ballon neemt ze vervolgens mee op reis door alle tekeningen. Op het eind ben je weer terug in de slaapkamer, vol tekeningen, maar waar zijn de kinderen?? Je kunt zelf allerlei scenario’s bedenken bij dit heerlijke fantasierijke prentenboek! 

In Moppereend volgen we eend die heel erg mopperig is omdat de vijver opgedroogd is en ze dus niet kan zwemmen. En ze heeft ook al niemand om mee te spelen!  En ondertussen wordt de donderwolk die ze boven haar hoofd heeft hangen steeds groter en donkerder. Wat zal er gebeuren als hij barst?? Dat zal je nog verrassen!
In de kenmerkende illustraties van Petr Horácek (van o.a. Kleine Muis en de rode knikker en Kleine Muis is niet bang) komen er verschillende dieren voorbij die doen wat bij ze past en hun geluiden laten horen, zo is het meteen ook een beetje een leerzaam prentenboek. Maar vooral is het gewoon een grappig verhaal over een mopperkont en hoe je baaldag toch ineens kan veranderen in een fijne dag! 

Van Voor alle sterren in de nacht ben ik echt helemaal weg. De mooie illustraties hebben een klassieke uitstraling en zijn onwijs lieflijk en warm.   En het verhaal is ook al zo schattig; beertje Luna moet naar bed en voor het slapengaan doet ze samen met mama een wens. Die wens neemt Luna en mamabeer op een avontuurlijke reis door de nacht. De lucht in, onder water, als minibeertjes tussen de planten, als reuzenberen door het bos, tot het tijd is om echt te gaan slapen… Echt zo lief, zo fantasierijk en zo dromerig! Ideaal om te lezen voor het slapengaan. 

Ik neem je mee
ISBN 9789047709213 – Uitgever: Lemniscaat – 40 pagina’s – Verschenen: oktober 2018 – Illustraties: Linde Faas – Leeftijd: 4+

Moppereend
ISBN 9789047710646 – Uitgever: Lemniscaat – 32 pagina’s – Verschenen: oktober 2018 – Vertaald door: Jesse Goossens – Illustraties: Petr Horácek – Leeftijd: 4+

Voor alle sterren in de nacht
ISBN 9789047710653 – Uitgever: Lemniscaat – 32 pagina’s – Verschenen: oktober 2018 – Vertaald door: Jesse Goossens – Illustraties: Chiaki Okada – Leeftijd: 3+

2 thoughts on “3 Prachtige Prentenboeken van Lemniscaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.