De Nationale Voorleesdagen 2020 – boekentips


De Nationale Voorleesdagen zijn er weer! Van 22 januari t/m 1 februari staat het voorlezen van (prenten)boeken weer even extra in de schijnwerpers, want voorlezen van jongs af aan is zó ontzettend belangrijk voor de taalontwikkeling van een kind!  Ik deel wat boekentips met jullie:


Ieder jaar is er een Prentenboek TopTien en een Prentenboek van het jaar. Dit jaar is het Prentenboek van het jaar Moppereend van Joyce Dunbar & Petr Horáçek (vertaald door Jesse Goossens). Ik las het grappige boek over een mopperige eend met een steeds groter wordende donderwolk boven haar hoofd een tijdje terug al, mijn recensie lees je hier.  (4+)
(er is ter ere van de Voorleesdagen een speciale mini-editie verkrijgbaar van het prentenboek en een normaal formaat met een moppereend-vingerpoppetje erbij)


In de TopTien staat naast Moppereend ook De boer en de dierenarts van Pim Lammers & Milja Praagman, dit heerlijke prentenboek over de verliefdheid van de boer en de dierenarts las en besprak ik al eerder: hier.  (4+)

Nu volgen nog wat prentenboeken die niet in de TopTien staan, maar die ik jullie wel graag wil laten zien!


Garage Gust van Leo Timmers is speciaal voor de Voorleesdagen in een voordeel(mini-)editie verschenen. Dit heerlijk humoristische en lieve prentenboek is een van de favorieten hier in huis! Ik las en besprak hem eerder al: hier.  (3+)


In Aan de slag! van Meg Fleming & Jarvis (vertaald door Jesse Goossens) gaat een hondje aan het werk. Met een graafmachine, een hijskraan, verf en nog veel meer, bouwt hij samen met zijn vogeltje een droomhuis.
Een lief, kort verhaaltje op rijm met kleurrijke illustraties, over samenwerken en iets bouwen. (Een stevig kartonboekje voor 2+)


In Flip Flap Winterdieren van Axel Scheffler (vertaald door Edward van de Vendel) kun je door met de flapjes te spelen de meest rare diersoorten creëren!  Ook de rijmpjes die erbij staan met uitleg over de verschillende dieren worden daardoor érg apart! Een heel leuk speels en leerzaam boekje om flink bij te giechelen! (3+)


In Dieren tellen, ook van Petr Horáçek (vertaald door Jesse Goossens), komen allerlei wilde dieren voorbij in kleurrijke en herkenbare illustraties. Van één giraf tot tien vissen, met onder de flapjes de dieren in de vorm van het betreffende getal, wat een grappig resultaat geeft. Een vrolijk en leerzaam prentenboek. (4+)


In De heldensage van Jeffrey Alan Love (vertaald door Jesse Goossens) volgen we een ridder die zijn heldenmoed moet bewijzen; hij gaat op weg en vecht met draken, elfen, dwergen en andere wezens… Een onwijs prachtig en duister (veel zwart met een beetje rood/geel/blauw) prentenboek om te zien met een échte held in de hoofdrol. Een kort maar krachtig verhaal. (4+)


In Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer moet een jongetje naar bed, maar eerst gaat hij nog een monster vangen, en nog een, en nog een… Zo wordt het korte verhaaltje voor het slapengaan toch niet zo kort.  Dit is echt een superleuk prentenboek om te lezen en om te zien! Het verhaaltje is heel grappig en op de kleurrijke illustraties is heerlijk veel te zien. Een verhaal om stééds opnieuw voor te lezen!  (4+)

Welke van deze leuke prentenboeken ga jij voorlezen?
-X- Judith

5 thoughts on “De Nationale Voorleesdagen 2020 – boekentips

  1. Die laatste twee prentenboeken lijken mij echt geweldig! En ik heb Moppereend nu al zo vaak voorbij zien komen, dat ik daar ook wel nieuwsgierig naar ben geworden…

    Nu is mijn zoon van 8 de prentenboeken wel een beetje ontgroeit, maar daar staat tegenover dat ik gisteren begonnen ben met het voorlezen van Nevermoor. Da’s ook zo gaaf!

  2. Mijn gehandicapte zoon van 12 is inmiddels helemaal weg van
    Garage Gust inmiddels minstens al 100x gelezen maar hij wil niet anders en ga binnenkort meer boeken bestellen van Leo Timmers. Dank je voor deze tip

    Vriendelijk groet Adam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.