Remco leest: Door het oog van de naald – Ken Follett

Begin 1944 kreeg de Duitse Inlichtingendienst stukje bij beetje het bewijs in handen dat in Zuidoost-Engeland een reusachtig leger lag. (…)
Uiteraard bestond er geen leger.

Korte inhoud
Zijn wapen is een mes en zijn codenaam De Naald. Hij is Hitlers beste undercoveragent – een koude en professionele moordenaar.

Het is 1944, een paar weken voor D-Day. Een niet-bestaande vloot en nepvliegtuigen vormen de afleidingsmanoeuvre die de Duitsers ervan moet overtuigen dat de invasie van de geallieerden niet in Normandië maar bij Calais zal plaatsvinden. Hun plannen zouden volledig in het water vallen als een vijandelijke spion dat zou ontdekken… maar dat is precies wat De Naald doet. Opgejaagd door MI5 laat hij een spoor van dood en verderf achter in Engeland. Maar hij had niet gerekend op de jonge vrouw die op een stormachtig afgelegen eiland woont en een vitale schakel blijkt te zijn in een reeks niet te stuiten gebeurtenissen. 

Auteur
“Ken Follett (Cardiff, 1949) was journalist tot hij in 1978 debuteerde met Door het oog van de naald, gevolgd door Code Rebecca. Sindsdien heeft hij uitsluitend bestsellers geschreven. Het eeuwige vuur is zijn recentste boek.”

Remco leest
Judith kreeg van de uitgeverij twee Ken Folletts en schoof ze door naar mij met de boodschap ‘dat is vast wel wat voor jou 😉 ‘. Voor mij een eerste kennismaking met de auteur en meteen buiten mijn comfortzone, want over de Tweede Wereldoorlog lees ik niet vaak…

De perspectieven van Duitse spion ‘De Naald’ en een jonge Engelse vrouw wisselen elkaar af in dit verhaal, waardoor je de achtergronden van beide kanten goed leert kennen. Ondanks dat ze tegenstanders van elkaar zijn in WO II raken hun levens met elkaar verstrengeld.
Alles speelt zich af in de aanloop naar D-Day. De geallieerden doen hun uiterste best om te voorkomen dat de Duitsers hun werkelijke plannen doorzien. Er moet dus tegen elke prijs vermeden worden dat de informatie die De Naald heeft verzameld Engeland verlaat en bij de Duitsers terechtkomt.

Ik moest dus wel even wennen aan het tijdperk waarin het verhaal zich afspeelt, maar toen ik er eenmaal in zat was het een bijzonder plezierig boek om te lezen. De verschillende perspectieven worden niet aangekondigd in de titel van het hoofdstuk, maar toch was het iedere keer meteen duidelijk om wie het ging, zo verschillend waren de settingen.
Het verhaal was lekker spannend, waardoor ik het voor mijn doen vlot heb uitgelezen. Ik zal niet meteen het tweede boek wat ik van Judith kreeg van de stapel pakken, eerst weer even wat anders, maar de kans is groot dat hij wel gewoon nog hier voorbij gaat komen.

Door het oog van de naald
ISBN 9789022582916 – Uitgever: Boekerij – 400 pagina’s – Verschenen: april 2018 (deze editie) – Originele titel: Eye of the Needle – Vertaald door: Ronald Cohen

[bol_product_links block_id=”bol_5b66ad1410546_selected-products” products=”9200000085183177,9200000085063449″ name=”follett” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.