De burgerwacht – Ellen Lina

Het is vreemd om de route naar mijn ouderlijk huis te rijden. De plek waar zoveel gebeurde, die me vormde en misvormde. Het maakt me ergens een beetje nerveus, maar ik voel in ieder geval iets, het doet me wat.

Korte inhoud 
“Kayleigh keert na jaren bij Defensie terug naar haar ouderlijk huis in Berkendijk. Ze wordt er weer extra geconfronteerd met het verlies van haar zusje Brenna, die twintig jaar eerder vermoord werd. Omdat Berkendijk al maanden wordt geteisterd door overvallen en inbraken, zijn de mannen in het dorp een burgerwacht gestart, de schakel tussen de inwoners en de politie. Wanneer Kayleigh een lijk in een bosmeertje ontdekt, is dat de start van een reeks merkwaardige gebeurtenissen. Nóg een dode in datzelfde meer maakt Berkendijk het horrordorp van Nederland en uiteindelijk treft het noodlot Kayleighs familie opnieuw…”

Ik breng mijn gezicht onder water, zie het nu redelijk goed. Het is een lichaam, ik denk van een man. Ik gok dat hij er al even ligt, sowieso een paar dagen.

Mijn mening 
Ik ben weg van de boeken van Ellen Lina, de vorige zes vond ik stuk voor stuk toppers; aangrijpend, romantisch, spannend… Hoge verwachtingen dus voor deze nieuwe thriller, haar eerste bij Uitgeverij De Fontein.

Kayleigh (37) keert na twintig jaar, getraumatiseerd door wat ze heeft meegemaakt als kapitein in het leger, terug naar haar geboortedorp Berkendijk. Het dorp dat ze toen ontvluchtte na de moord op haar zusje Brenna. Terug naar de boerderij van haar ouders, terug naar Sam die er altijd was, terug naar het verleden, want haar ex Tobias loopt er ook nog steeds rond…
Het kleine dorpje blijkt geteisterd te worden door gewelddadige overvallen en inbraken, en de mannen van het dorp hebben daarom een burgerwacht gestart, de schakel tussen de inwoners en de politie, omdat de politie vaak niet snel genoeg ter plaatse kan zijn. Nadat Kayleigh het lichaam van een man ontdekt in een meertje, komt moord er ook bij op de lijst van misdaden en het blijft niet bij één slachtoffer… Hebben ze te maken met georganiseerde misdaad of komt het gevaar van dichter bij huis?

Ik moet eerlijk toegeven dat ik een beetje gemixte emoties heb bij deze thriller… En dat vind ik heel erg lastig, want ik hou van Ellen en ik hou van Ellens schrijfwerk! Ik had het liefst dit boek wéér helemaal geweldig gevonden, maar misschien kan het gewoon niet altijd maar raak zijn.
Ik zal het proberen te verwoorden…
Allereerst heb ik, merkte ik tijdens het lezen, weinig feeling met het burgerwacht-principe. Er hoeft maar één rotte appel tussen te zitten die het recht wel even in eigen hand neemt… Maar ik begrijp de noodzaak dan weer wel, met in zulk afgelegen gebied de politie net te ver weg voor acute nood…
Daarnaast kreeg ik, en dat ben ik niet gewend bij Ellens verhalen, maar weinig gevoel voor/bij hoofdpersoon Kayleigh. Ze raakte me niet echt, ik leefde daardoor ook minder intens met haar mee. Maar ook hier weer: ik begrijp wel waarom ze zo ‘gevoelloos’ is als ze is, door wat ze heeft meegemaakt… Het klopt wel gewoon helemaal!
Ik mis denk ik hoofdzakelijk het intense, onwijs aangrijpende, wat me in de andere boeken (de romans, maar ook de spannende) wel zo bij de lurven greep al vanaf het begin. (Kan aan mij liggen, hè!)
Wil ik hiermee zeggen dat ik het een slecht boek vind? NEE, zeker niet!!
Het verhaal leest heerlijk vlot, zoals ik van Ellen gewend ben, en het is lekker spannend en boeiend (de hoofdstukken vanuit de man met wrok tussendoor dragen daar extra aan bij), wat ervoor zorgde dat ik het boek maar moeilijk weg kon leggen. En zeker de laatste hoofdstukken waren ouderwets geweldig: vol actie, bloedstollend spannend én vol emotie (ook bij mij ).
Niet mijn favoriete Ellen Lina door al mijn gemengde gevoelens, maar ook zeker geen slechte thriller dus!! Ik heb zeker wel een paar uur leesplezier beleefd aan dit spannende verhaal, en dat is het voornaamste.

Het is zo lieflijk allemaal. Dat deze omgeving tegenwoordig het decor is van plunderende bendes, overvallen en een verborgen, dode man in een bosmeertje, geeft me de rillingen.

De burgerwacht 
ISBN 9789026157905 – Uitgeverij De Fontein – 320 pagina’s – Verschenen: februari 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.