Doornroosje – Erik van Os & Elle van Lieshout (Tsjaikovski)

Vele vele jaren geleden, in de tijd dat prinsen nog op witte paarden reden, leefde eens een koning met zijn koningin.

Het boek
“Doornroosje is een prachtig prentenboek over het beroemde ballet van Tsjaikovski. Het boek wordt geleverd met een cd waarop de tekst wordt voorgelezen, ondersteund door een prachtige uitvoering van het muziekstuk.

Een goede manier om kinderen te leren genieten van klassieke muziek, is ze kennis te laten maken met het verhaal erachter. In Doornroosje is dat verhaal opgeschreven door Erik van Os en Elle van Lieshout. De tekst heeft een prettig moderne toets gekregen en wordt op de bijgeleverde cd heel spannend voorgelezen door Jasperina de Jong. Ook op de cd staat een prachtige uitvoering van het muziekstuk voor het Koninklijk Concertgebouworkest, o.l.v. Antal Dorati. De sprookjesachtige illustraties bij het verhaal zijn gemaakt door Gouden Penseel-winnares Charlotte Dematons.” 

‘Nou ja,’ zei de koningin. ‘Dan laten we die dertiende fee toch zitten. Het is een oude moppertante, er komt weinig moois uit haar mond. Niemand zal haar missen.’ 

Klassieke muziek-boeken
“Doornroosje maakt deel uit van een serie klassieke muziek-boeken met cd, die de grootste namen uit de kinderboeken- en muziekwereld samenbrengt. De serie wordt alom geroemd vanwege de mooie muziekopnamen van wereldberoemde orkesten, de schitterende illustraties en de verzorgde uitgave: een groot formaat prentenboek met cd.”

‘Op je vijftiende verjaardag, koningskind, prik je je aan een spinnewiel. En dan… zul je sterven!’ 

Mijn mening
Voor de Kinderboeken FB-groep en hun ‘GroteGottmerMuziekBoekenTestActie’ mocht ik van Gottmer dit prachtige Doornroosje prentenboek met mijn kinderen lezen en beluisteren.

Ik werd meteen al verliefd op de illustraties van Charlotte Dematons! Wat een lieflijke en warme plaatjes; echt heel sprookjesachtig en een mooie match met het dromerige verhaal. Het verhaal zelf leest erg fijn voor, is op een leuke manier vertaald naar het nu, en zit ook vol humor.
En dan is er nog de cd die erbij zit, met het verhaal erop en nog extra klassieke muziek.

Op de cd wordt het verhaal voorgelezen door Jasperina de Jong. Ze heeft een hele fijne vertelstem en weet het verhaal echt tot leven te brengen! Tussen de vertelstukjes door hoor je prachtige sfeervolle klassieke muziek van Tsjaikovski. Helaas duurt zo’n klassiek stukje wel iedere keer minstens 30 seconden voordat het verhaal dan weer verdergaat en ik merkte dat ik dat zelf al lang vond, laat staan mijn kinderen… De jongste (4) had er helemaal geen geduld voor en haakte al gauw af. De oudste (7) houdt wel heel erg van klassieke muziek, net als ik, en bleef wel luisteren, maar zei wel dat hij het té lang vond duren voor er weer verder verteld werd.

Conclusie: ja, ik denk inderdaad dat het een mooie manier is om jonge kinderen al kennis te laten maken met klassieke muziek en dat dat ook zeker een goed iets is. Maar: misschien hadden de stukjes muziek tussendoor wat korter moeten zijn om de aandacht er beter bij te houden.
Een prachtig geheel is het wel! 

Doornroosje
ISBN 9789025761288 – Uitgever: Gottmer – 32 pagina’s – Verschenen: 2006 – Tekst: Erik van Os & Elle van Lieshout – Illustraties: Charlotte Dematons – Leeftijd: 5+

[bol_product_links block_id=”bol_5b6c1473e2c22_selected-products” products=”9200000051724641″ name=”doornroosje” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.