De Bloementuin – Cristina Caboni

Ze moet haar vader iets vertellen. Iets heel belangrijks. Want hij weet nog niet dat de tuin kan praten. En dat de tuin allerlei dingen vertelt.

Korte inhoud
Wanneer Iris Donati opeens oog in oog staat met haar evenbeeld, is ze met stomheid geslagen. De vrouw blijkt haar tweelingzus Viola te zijn. Twintig jaar lang leefden ze gescheiden, zonder van elkaars bestaan af te weten.

De zoektocht naar hun wortels leidt de twee naar hun geboorteplek: een oude villa in Toscane, omringd door een prachtige, mysterieuze tuin vol exotische bloemen. De Donati’s wonen er al generaties lang en hun grootmoeder Giulia ontvangt hen met open armen. Voor het eerst in hun leven voelen de zussen zich thuis.

Maar niet alles is wat het lijkt. De villa blijkt een plek vol geheimen te zijn en Giulia heeft een raadselachtige taak voor de zusjes. Welke mysteries omsluieren het verleden van Iris en Viola? Zullen ze in het hart van de tuin antwoorden vinden?

‘Wie ben jij?’ […]
Zij was het zelf, ze was precies zoals zij.
Ze waren hetzelfde. Het gezicht, de neus, dezelfde mond.

Auteur
“Cristina Caboni heeft een passie voor parfum, bijen en bloemen. Naast schrijver is ze imker en rozenkweker. Haar debuutroman, De dochter van de parfumeur, is in vijfentwintig landen vertaald. Haar tweede boek, De bijenkoningin, was eveneens een bestseller.”

‘Eentje voor de reizigers opdat de tuin ook elders zal floreren, eentje voor de duizendjarige roos. Alleen met beide tweelingen zal hij kunnen genezen en weer worden hoe hij ooit was.’

Mijn mening
Wat heb ik genoten van het vorige boek van Cristina Caboni, De Bijenkoningin, een betoverend verhaal! Was dit verhaal dat ook?

Iris Donati is altijd alleen met haar vader geweest, haar moeder is overleden toen ze klein was. Er is altijd wel een gevoel van gemis geweest, maar ze is tevreden met haar leven als ‘bloemenfee’; ze heeft een rubriek in een tijdschrift en ze legt ’s nachts stiekem tuintjes aan in Amsterdam.
Op een tripje naar een bloemenbeurs in Londen voor haar werk komt ze oog in oog te staan met haar dubbelgangster. Heeft ze dan toch nog familie? Haar vader heeft heel wat uit te leggen…
Hun familieverleden blijkt een hoop geheimen te bevatten, geheimen die nu eindelijk eens boven tafel moeten komen. Samen met haar vader, en later de vrouw die haar tweelingzus blijkt te zijn, gaat Iris naar Toscane, naar het landgoed van de Donati’s waar haar oma Giulia en de verwaarloosde tuinen de sleutel naar hun verleden lijken te hebben…

Ieder hoofdstuk in dit boek begint met een stukje uit een soort tuinier-‘bijbel’ over eigenschappen van verschillende bloemen. Niet alleen een handleiding over hoe en waar een bloem te planten, maar ook waar ze voor staan en waar ze invloed op hebben. Dat is meteen ook de rode draad in het verhaal: de tuin en de planten en bloemen leven en communiceren, als je maar weet hoe te luisteren. Heel bijzonder en mooi, sprookjesachtig zelfs.

Dit aangrijpende verhaal over familiegeheimen, familiebanden, het verleden en natuurlijk tuinieren is ontzettend meeslepend. Ondanks dat ik de beschrijvingen af en toe iets té zweverig vond is er geen moment geweest dat ik het boek opzij wilde leggen. Ik wilde zo graag weten hoe het zou aflopen en hoe de puzzelstukjes zouden samenvallen.
Cristina Caboni heeft een heel gedetailleerde en haast poëtische schrijfstijl, waardoor je die hele bloemenwereld niet alleen voor je ziet, maar ook ruikt en voelt… Het geeft het verhaal een magische touch. Weer een heel betoverend en warm verhaal dus! Ik ben fan.
(De dochter van de parfumeur ga ik zeker nog eens kopen en lezen, wat ben ik daar benieuwd naar!)

De Bloementuin
ISBN 9789401607339 – Uitgever: Xander Uitgevers – 400 pagina’s – Verschenen: augustus 2017 – Vertaald uit het Italiaans door: Irene Goes

[bol_product_links block_id=”bol_5a72d6e7cd014_selected-products” products=”9200000074890568,9200000051759517,9200000028985277″ name=”bloementuin” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

4 thoughts on “De Bloementuin – Cristina Caboni

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.