Pip & Zilver in Americka – Remco Volkers & Iris Boter

‘Waar is dat oude, gratis huis dan precies?’ vraagt Pip.
‘Het is in Americka, en dat is…’
Nog voor ze uitgepraat is, springen Pip en Zilver van tafel. Amerika, hoera! Ze gaan naar Amerika!

Korte inhoud 
“Als Pip en Zilver horen dat ze naar Americka verhuizen, kunnen ze hun geluk niet op. Helaas blijkt het niet te gaan om het land van de hamburgers en de filmsterren, maar om een heel klein dorpje, waar nogal rare dingen gebeuren. Zo stort er af en toe een verdieping van hun nieuwe huis in, raakt hun moeder verstrikt in het Openbaar Vervoer en duikt er een wildvreemde meneer op in hun tuin. En waarom vraagt iedereen toch steeds of ze al iets gevonden hebben?”

‘Ik bedoel niet dat… dat land…’ probeert ze nog. Maar de tweeling is niet tot bedaren te brengen.

‘Het is toch gebeurd!’ Ze slaat een hand voor haar mond. ‘Een hele verdieping minder, hup, ingestort. Daar hebben ze voor gewaarschuwd van de Gemeente. Maar wees gerust, het instorten gaat van boven naar beneden, dat hebben ze onderzocht. Gebruik maar zo veel mogelijk de lage verdiepingen…’ 

Mijn mening 
We waren net toe aan het uitkiezen van een nieuw voorleesboek, toen dit boek binnenkwam! (Vanaf vandaag in de winkel! Wij mochten hem al wat eerder lezen.) Toen was de keuze snel gemaakt.

Pip en Zilver (een tweeling van 9) zijn niet blij als ze horen dat hun moeder hun huis niet meer kan betalen, nu hun vader een tijdje geleden verdwenen is. Maar ze zijn dolblij als ze horen waarheen ze gaan verhuizen! Amerika: het land van de hamburgers en de filmsterren! Maar nee, dat begrijpen ze verkeerd, ze gaan verhuizen naar een klein dorpje: Americka. Daar mogen ze ‘voor gratis’ in Het Grote Oude Huis wonen; een heel krakkemikkig huis, met een enorm beeld van de oud-burgemeester voor de deur, waar af en toe gewoon een verdieping van instort…
Het is het begin van een mysterieus avontuur. Hun moeder raakt verstrikt in het Openbaar Vervoer, dus ze zijn een paar dagen alleen, hun buurvrouw is wel erg nieuwsgierig en bemoeizuchtig (waarom vraagt ze toch steeds of ze al iets gevonden hebben?), er duikt af en toe een meisje in een wit jurkje op in de tuin (wat probeert ze hen duidelijk te maken?) en ze vinden een verwarde man in de tuin (op een heel gunstig moment!)… Kortom: ze hebben hun moeder een hoop te vertellen als ze ooit weer thuiskomt!

Ik lees de kinderen (8 en 11) iedere avond voor en de afgelopen avonden was dat dus uit Pip & Zilver in Americka.  Het is altijd een goed teken als ik niet mag stoppen met lezen op het punt waar ik eigenlijk van plan was te stoppen en dat was het geval met dit boek! Toch iedere avond een klein stukje verder (gelukkig zijn het fijne korte hoofdstukken ) omdat we wilden weten wat er verder ging gebeuren… Het verhaal leest heerlijk voor, het is grappig (een tikje gek/bizar), mysterieus en heel pakkend en de illustraties zijn een heel fijne aanvulling. Dat vreemde oude huis waarvan zomaar een verdieping kan instorten en verdwijnen… Dat enorme beeld in de voortuin waarvan een vingertopje mist (is dat belangrijk?)… Die moeder die compleet verstrikt raakt in het OV … Het mysterieuze meisje dat niet veel zegt (is ze wel echt?)… De man die ze vinden, de rare dorpsbewoners, de maffe buren… Een heerlijk boeiend geheel! Wel duidelijk dat we door wilden lezen om méér te weten te komen, toch?!  We zijn dan ook heel erg nieuwsgierig naar het vervolg! Hoe zal het verdergaan met deze leuke tweeling? Wat gaan ze nog meer beleven? Wie zullen we weer terugzien? Hoe gaat het verder met dat Grote Oude Huis? Kom maar op met deel 2! Dit was een hele geslaagde eerste kennismaking met Remco Volkers en zijn Pip & Zilver.

Ze.
Zijn.
Moe.
Misschien dromen ze zelfs al.
Of staat er echt een meisje bij hun tuinhek?

Pip & Zilver in Americka 
ISBN 9789020672732 – Uitgeverij Kluitman – 216 pagina’s – Verschenen: 22 september 2022 – Illustraties: Iris Boter – Deel 1 in de Pip & Zilver-serie – Leeftijd: 8+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.