Blogtour: De bijenkoningin – Cristina Caboni

De bijenkoningin

Ze kende de bijen, hun gezoem was haar favoriete muziek, een taal die ze op het diepste niveau begreep, een taal die bestond uit geuren, geluiden, uit een zeker bewustzijn. […]
Ze was hoedster. De laatste bijenhoedster.

Korte inhoud
“De jonge Italiaanse Angelica reist als imker de hele wereld rond. Maar ze voelt zich nergens echt thuis. Ze heeft moeite haar eenzame jeugd en haar grote verloren liefde te vergeten. Alleen tussen het gezoem van de bijen en de intense aroma van hun honing is ze zichzelf.
Alles verandert op de dag dat Angelica hoort dat ze het huis en de imkerij erft van Margherita, de vrouw die haar alles geleerd heeft over honing en bijen. Voor het eerst voelt Angelica zich ergens thuis, in het huis op Sardinië. Maar meerdere mensen azen op het huis en er is maar één iemand die haar kan beschermen: de mysterieuze Nicola.
Lukt het Angelica haar huis te behouden? En kan Nicola haar wonden helen en Angelica haar ware thuis doen vinden?”

In de loop der jaren was Angelica Senes deel gaan uitmaken van de wereld die haar jaren geleden had opgenomen. De wereld van de bijen.

Auteur
“Cristina Caboni is schrijver, imker en rozenkweker. Haar debuutroman, de bestseller De dochter van de parfumeur, was een hommage aan geur, herinnering en emotie en is in vijfentwintig landen vertaald.”

Mijn mening
De cover van dit boek doet meteen vermoeden dat het een feel good-roman is, fris en fruitig! De kreet “voor liefhebbers van Santa Montefiore” zegt mij niets, omdat ik nog steeds geen boeken van haar gelezen heb (schaam!), maar na het lezen van De bijenkoningin vermoed ik dat ik van die boeken ook wel ga houden… (“voor liefhebbers van Cristina Caboni” 😉 )

Ieder hoofdstuk in dit boek begint met een honingsoort en wat uitleg over de eigenschappen. Achterin worden de soorten nog eens op alfabetische volgorde op een rijtje gezet. Ik wist niet dat er zoveel verschillende soorten honing bestonden! En dat je er zoveel aan toe kunt schrijven. Ik heb niet alleen een paar uur leesgenot gehad, ik heb ook nog wat geleerd, over honing en over de bijenwereld!

Eenmaal begonnen in De bijenkoningin kon ik niet meer stoppen. Ik werd helemaal meegevoerd in de wondere wereld van bijenhoedster Angelica. Ze is ontsnapt aan haar roerige verleden, maar de herinneringen laten haar maar niet los. Ze begint zich eenzaam te voelen als rondreizende imker, ook al kan ze dat maar moeilijk toegeven. Ze heeft heimwee naar het eiland van haar jeugd, waar ze een tijdje bij haar peettante woonde die haar alles leerde over de bijen. Als haar moeder, met wie ze een ingewikkelde band heeft, haar belt dat ze thuis moet komen omdat ze haar wat moet vertellen, keert ze dan eindelijk terug. Zal ze dit keer wel blijven en zichzelf eindelijk ergens echt thuis gaan voelen?

Wat een onwijs prachtig en warm verhaal over familie, traditie, liefde en thuiskomen!
De schrijfstijl van Cristina Caboni is heel sereen, ik kan er geen ander woord voor bedenken; je wordt gewoon rustig van haar mooie beschrijvende zinnen die een hele wereld aan geuren, kleuren en gevoelens voor je openen. Het verhaal, de personages en de prachtige omgeving kwamen echt tot leven voor me. Het verhaal is meeslepend, romantisch en zelfs een beetje magisch…
Ik was compleet betoverd!

(Mijn recensie maakt deel uit van een blogtour van de uitgeverij, meer info vind je hier)

De bijenkoningin
ISBN 9789401605229 – Uitgever: Xander Uitgevers – 368 pagina’s – Verschenen: mei 2016 – Vertaald door: Irene Goes & Esther Schiphorst
Bestel je via deze link bij Bruna, krijg ik een kleine vergoeding.

6 thoughts on “Blogtour: De bijenkoningin – Cristina Caboni

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.