Vakantielezen #1: 3x spanning


Ik las 8 (en-een-half ) boeken in mijn Denemarken-vakantie, een deel daarvan ga ik in 2 ‘Vakantielezen’-blogposts met jullie delen!  Als eerste deel ik drie thrillers die ik las met jullie:

Hoewel hun gelaatstrekken sterk vertekend werden door het half doorschijnende plastic en door bloed, was duidelijk dat het vrouwen waren.

Niemand hoort het – Linwood Barclay
“Sinds professor Paul Davis ’s nachts over een afgelegen weg reed en daar een moordenaar verraste die zich van een paar lijken probeerde te ontdoen, kampt hij met PTSS, depressies en toenemende problemen op zijn werk. In een poging hem op te vrolijken, brengt zijn vrouw Charlotte een oude typemachine voor hem mee, zodat hij kan beginnen aan de roman die hij altijd al wilde schrijven. Maar de typemachine blijkt een probleem te zijn. Paul weet zeker dat de machine bezeten is en ’s nachts uit zichzelf typt. Alleen hij kan het geluid horen; Charlotte merkt er niks van. Zij maakt zich zorgen over haar man en denkt dat hij aan het ontsporen is.

Paul gelooft dat het apparaat op de een of andere manier verbonden is met de moordenaar die hij heeft ontmaskerd. De moordenaar liet zijn slachtoffers verontschuldigingen aan hem typen voordat hij hun levens beëindigde. Heeft een ziekelijke wending van het lot ervoor gezorgd dat zijn leven vervlochten is geraakt met dat van de moordenaar, en zou het om dezelfde typemachine kunnen gaan? Misschien kan Paul het ding beter wegdoen. Misschien moet hij stoppen met vragen stellen en vluchten nu het nog kan.”
(www.boekerij.nl)

De autorit naar huis. De man in de auto. De wodka. Een sms’je aan de decaan.
Paul vroeg zich af wat hem verder nog kon zijn ontschoten.

Mijn mening
Het eerste boek dat ik in de vakantie oppakte was Onhoudbaar van Linwood Barclay, maar dat verhaal met zijn vage verhaallijn en personages pakte me totaal niet en legde ik dus weg. Dus op naar het tweede Barclay boek, hopende dat dat me wél zou pakken… En dat deed het gelukkig; van begin tot eind! Grappig hoe het kan lopen.
In dit super spannende verhaal vol verrassende twists vraag je je de hele tijd af hoe het in godsnaam af gaat lopen. Is hoofdpersoon Paul gek aan het worden? Of speelt er iemand een wreed spelletje met hem? Is hij ín gevaar of is hij hét gevaar??
Een lekker beangstigend sfeertje is de hele tijd voelbaar! Ik kon niet anders dan door, door, door met lezen. Echt een geweldig goede thriller!

En toen, om zes minuten over drie, begon het weer.
Tsjak tsjak. Tsjak tsjak tsjak. Tsjak. Tsjak tsjak.

Uit de schoen, half onder zijn oude pijnlijke heupen, stak een naakt been, dat in een verwrongen lichaam eindigde. Het leek het been van een etalagepop, maar Gregers voelde de zachte huid onder zijn hand en wist beter. Hij hief zijn hand en zag het bloed…

De krokodilvogel – Katrine Engberg
“Op een vroege ochtend in het centrum van Kopenhagen loopt de gepensioneerde Gregers Hermansen voorzichtig de trap van zijn appartement af om zijn vuilniszak buiten te zetten. Op de begane grond klemt de deur een beetje. Gregers probeert de deur open te krijgen, maar struikelt en valt door de deur naar binnen. Als hij weer bijkomt, ontdekt hij dat hij boven op het bebloede lichaam van een jonge vrouw ligt.
Het is het begin van een nachtmerrie voor de bewoners van het appartementencomplex en eveneens voor rechercheurs Jeppe Kørner en Anette Werner. Vooral omdat er algauw wordt ontdekt dat een andere bewoner van het complex een thriller schrijft over de moord op een jonge vrouw in een appartementencomplex…”
(www.awbruna.nl)

Esther voelde een acute steek van een slecht geweten, maar verdrong die. Het moest toeval zijn. Een krankzinnig, vergezocht toeval.

Mijn mening
Dit verhaal speelt zich af in Denemarken, dus het had wel wat extra’s om hem dan in Denemarken te lezen! Helaas zijn wij zelf niet in Kopenhagen geweest.
Rechercheurs Jeppe Kørner en Anette Werner tasten in dit verhaal heel lang in het duister wat het hun zaak betreft. Waarom moest het meisje dood? Wie heeft haar vermoord? En wat heeft het verhaal over de moord op een jonge vrouw wat de bovenbuurvrouw aan het schrijven is ermee te maken?
Ik vond het verhaal in het begin maar net spannend en boeiend genoeg om door te lezen, maar was achteraf heel erg blij dat ik dat wel gedaan had! De twists op het einde maakten het ietwat trage begin meer dan goed en zorgden ervoor dat ik zeker weten meer verhalen wil lezen met deze twee interessante rechercheurs in de hoofdrol! Een geslaagd debuut.

Anette wist niet wat ze moest zeggen. Ze had er schoon genoeg van om de hele tijd mens-erger-je-niet te spelen en naar start terug te moeten.

Janty hield van het werk in de wijngaard. Omgeven door groen gebladerte en getjilp van vogels voelde hij zich prettig.

De druivenfluisteraar – Ilja Gort
“Janty is een anti-held. Zijn bestaan wordt gevuld door zijn eenzame werk in de wijngaard. Met een beschouwende blik vertaalt hij alles wat hij ziet, naar het leven tussen de druiven. Dankzij een bijzondere gave, sluit hij vriendschap met een truffelvarken en redt dat van de slager.
Dit vormt het startschot voor een roadtrip waarin Janty en zijn varken, op de vlucht in een oude eend door Frankrijk en Italië, verzeild raken in bizarre situaties. Geholpen door Figaro-journaliste Leonie Fougard komt het tot een krachtmeting met de gevaarlijkste man van Italië.”
(www.tulipe.nl)

Hij zag nog net hoe Bellefleur gulzig smakkend het laatste stukje van een forse zwarte truffel naar binnen schrokte.

Mijn mening
Het vorige boek van Ilja Gort, mijn eerste Ilja, vond ik een heerlijk verhaal, dus ik verheugde me erg op deze spannende roman! De omslag was in ieder geval alweer veelbelovend en super sfeervol…
Hoofdpersoon Janty is een wat simpele man van weinig woorden. Hij communiceert amper met mensen, maar wel met de druiven(struiken). Hij is een ware druivenfluisteraar en ontpopt zich later ook tot varkensfluisteraar als hij op spannende roadtrip is met truffelvarken Bellefleur, om haar te redden van de slacht. Tijdens die roadtrip maken Janty en Bellefleur de meest bizarre dingen mee en raken ze verwikkeld in duistere zaakjes in Italië…
Wat heb ik onwijs zitten genieten van dit meeslepende verhaal vol humor en spanning! De hoofdpersoon is een bijzondere man die je gegarandeed in je hart sluit, samen met dat heerlijke varken Bellefleur.  Het verhaal is niet alleen erg grappig en meeslepend, maar ook nog eens ontzettend sfeervol. Ik waande me in Denemarken even in Frankrijk en Italië… Dit was met stip het allerfijnste boek dat ik in de vakantie las! En ik wil nu ook heel graag de andere romans van Ilja Gort hebben en lezen!

Tot er op een dag iets gebeurde waardoor Janty’s leventje veranderde van een kabbelend beekje in een woest schuimende waterval.

Dit waren boek 1, 2 en 3 van de vakantie! Ik las daarna een manuscript voor De Crime Compagnie (4), De Geheime Tuin van Geronimo Stilton las ik voor (5), Instaproof las ik (6) maar daar heb ik te weinig over te melden, en Mademoiselle Coco (7) besprak ik al (kijk maar). Boek nr 8 zal ik samen met die halve delen in Vakantielezen #2, zodra ik de rest van dat halve boek uit heb…

-X- Judith

Niemand hoort het
ISBN 9789022586501 – Uitgever: Boekerij – 320 pagina’s – Verschenen: april 2019 – Originele titel: A Noise Downstairs – Vertaald door: Ans van der Graaff

De krokodilvogel
ISBN 9789400509863 – Uitgever: A.W. Bruna – 400 pagina’s – Verschenen: februari 2019 – Vertaald uit het Deens door: Corry van Bree – Deel 1 in de reeks

De druivenfluisteraar
ISBN 9789082701593 – Uitgever: Slurp Publishers – 216 pagina’s – Verschenen: maart 2019

2 thoughts on “Vakantielezen #1: 3x spanning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.