Het Mona Lisa-virus – Tibor Rode

Het werd nu tijd dat de mensheid kennismaakte met zíjn werk, hoewel de wereld daar misschien eerst nog moeite mee zou hebben.

Korte inhoud
In Amerika verdwijnt een aantal deelnemers aan een missverkiezing. Wanneer ze gevonden worden blijken ze operatief verminkt te zijn. In Leipzig wordt het oude raadhuis opgeblazen en in Milaan wordt een muurschildering van Da Vinci vernietigd. Tegelijkertijd zorgt een computervirus er wereldwijd voor dat fotobestanden systematisch worden gewijzigd. Het verband tussen deze gebeurtenissen moet het antwoord zijn op het raadsel waar de Amerikaanse wetenschapper Helen Morgan voor staat. Haar dochter is ontvoerd en het spoor leidt naar Europa. Alles lijkt verband te houden met een complot rondom de creatie van het beroemde schilderij Mona Lisa van Leonardo Da Vinci, meer dan vijfhonderd jaar geleden.

De andere meisjes. De bus. De kerker. De onmacht. Was ze eindelijk vrij?

Auteur
“Tibor Rode werkte als advocaat, mediator en docent in Hamburg. Dit is zijn eerste thriller.”

‘Als de bijen verdwijnen, heeft de mens nog maar vier jaar te leven. Geen bijen, geen bestuiving, en dus geen planten, geen dieren en geen mensen meer.’

Mijn mening
Als een boek wordt aanbevolen met de kreet “in de traditie van Dan Brown” dan heb je me gelijk, ik ben weg van zijn boeken en boeken in dat genre, dus kom maar op!

In Acapulco verdwijnt een bus vol Missen die op weg waren naar de Miss America-verkiezing, in Boston hoort neuro-esthetica Helen dat haar dochter verdwenen is, in Warschau ontdekt Patryk dat zijn vader Pavel spoorloos is, in Sâo Paulo is er grote bijensterfte, in Leipzig wordt een toren opgeblazen en in het Florence van 500 jaar geleden komt er een vreemdeling opduiken bij Leonardo Da Vinci…
Dit alles hangt op de een of andere manier samen en is de start van de zoektocht van Helen en Patryk naar haar dochter, zijn vader en het antwoord op de vraag wat ervoor zorgt dat alle schoonheid uit de wereld lijkt te verdwijnen.

Er komt in dit boek heel erg veel op je af, waardoor ik het soms wat lastig te volgen vond. Het was echt even wennen. Uiteindelijk werd het wel heel boeiend en spannend en wilde ik verder om te weten wat de uitkomst zou zijn. Ook zet het verhaal, wat heel erg over Schoonheid(-sidealen) en de Gulden Snede gaat, je wel aan het denken en is het interessant om eens te lezen wat er allemaal zou kunnen gebeuren als je de normen zou omgooien.

Mijn gevoel na afloop was gemengd: ik vond het verhaal niet geheel soepel lezen, maar ik vond het weel heel goed bedacht en de lijntjes kwamen mooi samen aan het einde. Geen Dan Brown, maar wel een goede poging.

Het Mona Lisa-virus
ISBN 9789026142031 – Uitgever: De Fontein – 368 pagina’s – Verschenen: mei 2017 – Vertaald uit het Duits door: Jan Smit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.