Eindspel – Mariska Overman

De afgelopen dagen was ik voor het eerst sinds lange tijd weer een heel klein beetje hoopvol, want ik heb onlangs de eerste grote opdracht afgevinkt.

KORTE INHOUD 
“Sanne maakt zich zorgen om haar oudere zus Lisa. Die doet opeens dingen die ze normaal nooit zou doen en gaat om met mensen die totaal niet bij haar passen. Wat zou er aan de hand zijn? Moet Sanne er iets van zeggen?
Lisa vindt het ondertussen maar niks dat iedereen zich zo met haar bemoeit. Er is toch niemand die haar begrijpt. Behalve hij. Door hem voelt ze zich eindelijk eens sterk.
Sanne heeft een heel slecht gevoel over de situatie en gaat op onderzoek uit. Hoe meer ze ontdekt, hoe meer ze het gevoel krijgt dat alles wel eens heel verkeerd kan aflopen…”

Echt, alle alarmbellen gaan af. Een zusje houd je niet voor de gek. Dat kan ze wel denken, maar dat is niet zo.

MIJN MENING 
(Trigger warning voorin het boek: “Dit boek bevat gevoelige onderwerpen, zoals depressie, emotionele manipulatie en gedachten aan suïcide.”)
Weer een nieuw deel in de fijne Kluitman-novelle reeks! Het YA-debuut van Mariska Overman, een auteur die ik heel erg graag lees!

Sanne ziet en hoort vreemde dingen en maakt zich zorgen om haar oudere zus Lisa, die in therapie is voor haar zwarte buien. Maar haar moeder, stiefvader, stiefbroer en vader nemen haar niet serieus. Het gaat juist zo goed met Lisa de laatste tijd, dat ziet ze toch wel?! Sanne moet niet zo de aandacht naar zich toetrekken…
Lisa heeft voor het eerst in tijden weer een beetje hoop. Er is íemand die haar begrijpt! Ze hoeft alleen maar naar hem te luisteren en dan komt het helemaal goed met haar en zal ze geen teleurstelling meer zijn voor haar familie…
Sanne besluit op onderzoek uit te gaan en haar zus goed in de gaten te houden, maar de puzzelstukjes die ze weet te verzamelen schetsen een steeds beangstigender beeld…

Pfff, wat een meeslepend verhaal! Ik leefde zo mee met Sanne, die zich zo’n zorgen maakt, maar niet geloofd wordt door haar familie, omdat zij wél in het toneelstukje van Lisa trappen (omdat ze zo graag willen zien dat het beter gaat met haar). En dan Lisa die zo kwetsbaar is en slachtoffer wordt van iemand die duidelijk níét het beste met haar voorheeft. Wat wil hij van haar? Waarom? Wat wordt zijn eindspel??
Het verhaal is spannend door de zoektocht van Sanne, de frustratie van het er alleen voor staan en de moedige dingen die ze doet omdat ze zoveel om haar zus geeft (die zelf Sanne maar een bemoeial vindt), maar ook door waar het verhaal heengaat, de duistere vermoedens. Het is ook erg aangrijpend door hoe Lisa zich voelt en dat ze zo graag geen teleurstelling meer wil zijn voor haar familie. Kortom: het is een intens geheel en van A tot Z heerlijk pakkend… En dat allemaal in een novelle, in een kort verhaal van zo’n 100 pagina’s. Heel erg knap gedaan!
Weer een hele geslaagde novelle dus, een perfecte aanvulling op de reeks. En een heel erg geslaagd YA-debuut van Mariska Overman! Ik hoop dat er meer zullen volgen.

‘Rustig, Lisa. Laat gewoon iedereen zien dat het goed met je gaat. Glimlach vriendelijk naar anderen, speel ons spel, en dan komt het allemaal goed. Dat beloof ik.’ 

Eindspel 
ISBN 9789020654837 – Uitgeverij Kluitman – 112 pagina’s – Verschenen: februari 2024 – Leeftijd: 12+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.