Mijn verzet – Jenni L. Walsh

Ik ben trots op alles wat ik met onze JM-groep heb ondernomen. Frau Weber en Elisabeth zeggen dat we zelfs met de kleine dingen die we doen de Führer helpen bij de verdediging van ons land.

Korte inhoud 
“De 12-jarige Brigitte weet niet beter dan dat ze moet doen wat haar gezegd wordt. En het allerbelangrijkste: dat ze vooral geen vragen moet stellen. Dat wordt namelijk niet zo gewaardeerd op de bijeenkomsten van de Hitlerjugend. Hitler heeft tenslotte het beste met Duitsland voor. Toch?
Een mysterieus pamflet van een verzetsgroep die zichzelf Witte Roos noemt, maakt echter dat Brigitte steeds meer begint te twijfelen. Haar familie lijkt het met hun verboden boodschap eens te zijn. Als iemand hierachter komt, lopen ze het risico om opgepakt te worden. Brigitte wordt gedwongen om een keuze te maken. Maar hoe weet ze welke keuze de juiste is?”

‘Je mag tegen niemand zeggen wat ze heeft,’ zei hij ernstiger dan ik hem ooit had meegemaakt. ‘Je kunt ons in gevaar brengen als je het wel doet.’ 

Mijn mening 
Ik denk dat ik niet meer kan zeggen dat ik niet zo heel erg van kinderboeken over de Tweede Wereldoorlog houd, want dit is al de tweede die ik van Kluitman gekregen heb en die ik prachtig vond…

Brigitte (12) woont ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in München, in Duitsland. Ze zit net als haar vriendinnen al vanaf haar tiende bij de Hitlerjugend (bij de meisjes heet dat Jungmädelbund – JM) en weet niet anders dan dat Hitler hun geweldige Führer is en zij Übermenschen zijn en Joden als vlooien…
Brigitte weet dat je niet hoort te twijfelen aan Hitler, maar toch begint ze langzaam vragen te krijgen. Haar oudere zus heeft polio (gehad) en is daardoor licht gehandicapt geraakt, wat ze moet verbergen, omdat ze dan niet perfect meer is. Brigitte mag er ook niets over zeggen, zelfs niet tegen haar beste vriendin Marianne, want anders lopen zij, haar zus en haar vader gevaar. (Haar moeder is bij haar geboorte overleden) Haar vader en zus smoezen veel met elkaar en Brigitte wil graag weten waarover. Hoe meer ze van hen te weten komt over de oorlog en wat haar allemaal nooit verteld is (niet alles is zo rooskleurig als de JM doet geloven), hoe meer ze begint te twijfelen aan Hitler en zijn oorlog. De pamfletten van een verzetsgroep die zich Witte Roos noemt, die opeens beginnen binnen te komen en waar haar vader en zus het mee eens zijn, openen haar ogen nog verder…

Een wereld die, dat begin ik nu te begrijpen, anders is dan ze me altijd hebben verteld.

Ik vond het heel bijzonder om een verhaal te lezen wat zich afspeelt in de belevingswereld van een jong meisje dat bij de Hitlerjugend (JM) zit en die achter de ideeën van Hitler staat. Aan de ene kant vreselijk, maar aan de andere kant besef je als lezer ook: ze weet niet anders, dit was haar wereld. Gelukkig merk je algauw dat Brigitte geen blinde volger is en steeds meer vragen begint te krijgen bij hoe alles ‘moet’ gaan. Door haar nieuwsgierigheid komt ze steeds meer te weten van de gruwelijkheden die plaatsvinden en de onwaarheden die haar verteld zijn. Gelukkig stellen haar vader en oudere zus zich ook meer voor haar open, zien ze ook dat ze geen klein kind meer is en ze hun mening met haar kunnen delen. Voor Brigitte is het allemaal heel dubbel, want ze heeft het naar haar zin bij de JM en nu is het geen veilige plek meer, omdat ze geheimen heeft, zelfs voor haar beste vriendin Marianne (die trots JM-lid is). Haar geheimen kunnen namelijk dodelijk zijn…
Ik leefde ontzettend mee met Brigitte, met hoe haar wereldbeeld begint te wankelen, met de continue angst voor bombardementen, met hoe haar vriendschap met Marianne onder spanning komt te staan omdat ze niet meer open kan zijn, met de angst die er steeds is voor ontmaskering als anti-nazi… Maar ze is ook heel erg moedig en volgt haar verstand en haar hart.
Dit verhaal vond ik een hele indrukwekkende tijdreis, een aangrijpend verhaal, heftig ook om zo middenin die oorlog te zitten, en er zaten zeker ook ontroerende momenten in, vooral op het einde… Het verhaal leest heel erg fijn en vlot weg en werd ondanks het zware onderwerp nergens té heftig. Heel fijn dat ik dit meeslepende en mooie verhaal heb mogen lezen!

De pamfletten vallen en verspreiden zich.
Het lijken net kleine papieren bommetjes, met hun gevaarlijke woorden. Ze zeilen en fladderen steeds verder naar beneden.
Beneden worden ze opgewacht door opgeheven gezichten.

Mijn verzet 
ISBN 9789020654745 – Uitgeverij Kluitman – 272 pagina’s – Verschenen: april 2022 – Vertaald door: Margot Reesink – Leeftijd: 10+

One thought on “Mijn verzet – Jenni L. Walsh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.