De jongen achter het masker – Greet Beukenkamp

De jongen achter het masker - Greet Beukenkamp

Uiteindelijk benoemde farao Akhenaton op zijn sterfbed de toen nog achtjarige Toetankhaton tot zijn opvolger en schonk hem zijn vijf jaar oudere halfzusje Ankhesenaton als vrouw.
Kort daarop overleed farao Akhenaton. Hij liet een land achter dat verarmd was door wanbeleid, waar vreemde legers plunderend de grensgebieden binnenvielen en dat politiek en religieus verdeeld was.

Achterflap
“Maïa heeft als voedster van Toetankhamon een nauwe band met hem, die blijft bestaan als hij als negenjarige jongen tot farao wordt gekroond. Tien jaar later krijgt ze bericht van zijn dood. Tijdens een veldtocht tegen het Hettische leger is zijn strijdwagen omgeslagen. Was het een dom ongeluk of was het moord? Ooit heeft Maïa Toet beloofd om de koningin bij te staan, mocht hem iets overkomen. Daardoor raakt Maïa ook betrokken bij de strijd om de troon. Ze moet vluchten, samen met de koningin en Nakhtmin, de commandant van de lijfwacht. Om haar verdriet over de dood van ‘haar jongen’ te verwerken voert ze in gedachten gesprekken met hem en brengt zo het kind tot leven waarvan ze houdt alsof het haar eigen zoon is.”

Ik weet zeker dat, als je meer tijd van leven had gehad, je als een groot farao de geschiedenis in was gegaan.

Auteur
“Greet Beukenkamp (1939, Haarlem) haalde haar onderwijsakte voor het basisonderwijs en ging toen psychologie studeren. Op school stond ze bekend als een dromertje. Verborgen achter haar lange haar bedacht ze de mooiste verhalen, maar het kwam niet bij haar op om die op te schrijven. Pas veel later, toen ze toneelstukken ging schrijven voor groep 8 van de basisschool, ontdekte ze dat ze kon schrijven. Haar eerste boek verscheen in 1992 en daarna kwam er bijna ieder jaar een. De laatste tijd is ze gefascineerd door het magisch realisme; verhalen waarbij twee werkelijkheden door elkaar heen spelen.”

Mijn mening
Zoals jullie weten ben ik gek op geschiedenis. De geschiedenis van het Oude Egypte heeft een speciaal plekje in mijn hart. Niet in het minst omdat mijn oma en moeder er ook zo weg van zijn (waren in oma’s geval) en ik bij hen flink wat boeken erover heb kunnen lenen. Ik heb een tijdje een Oud Egypte obsessie gehad en heb er toen flink wat boeken over verslonden.
Farao Toetanchamon (in dit boek met een k geschreven) is toch wel één van mijn favorieten, de verhalen over hem spreken eenieder tot de verbeelding. Hoe bijzonder was het om zijn graftombe te bezoeken toen ik in de Vallei der Koningen was een aantal jaren geleden…
Ik was dus ook meteen enthousiast toen ik over De jongen achter het masker las, verhalen over Toet zijn altijd welkom en van Greet Beukenkamp heb ik vroeger ook al wat fijne boeken gelezen.

Het boek begint met een kaart van het Oude Egypte en een vermoedelijke stamboom van Toetanchamon en familieverbanden met de familie van Aye. Belangrijk voor het verhaal in dit boek. Wat een onwijs verwarrende stamboom! Eerst snapte ik er niks van, waren er nou zoveel mensen met dezelfde naam? Maar toen bedacht ik me ineens dat het in die tijd heel normaal was om meerdere vrouwen te hebben én om binnen de familie te trouwen. (niet gek dat er zoveel doodgeborenen en gehandicapte kindjes waren…)
Ik heb tijdens het lezen nog vaak even teruggebladerd naar de stambomen om mijn geheugen op te frissen, erg handige informatie dus.

En dan het verhaal: het speelt zich af net na de verdachte dood van Toet. Zijn voedster en tante Maïa, die als een moeder voor hem was, is intens verdrietig. Ze heeft Toet beloofd om als hem iets zou overkomen zij op zijn vrouw Ankh zou letten, ze heeft wel vaker uit verdriet rare dingen gedaan. Maïa wordt algauw Ankhs vertrouwelinge en komt zo te weten dat Ankh het niet ziet zitten om te trouwen met de man die daarvoor aangewezen is. Zij heeft zo haar eigen ideeën. Haar plan om een buitenlandse prins te trouwen brengt haar eigen leven en dat van Maïa en haar geliefde Nakhtmin, commandant, in gevaar. Ze moeten onderduiken…

Het verhaal is heerlijk spannend en avontuurlijk. Doordat Maïa in gedachten tegen “haar jongen” Toet praat, leer je hem heel goed kennen en dat stukje Egyptische geschiedenis ook. Wat is het verhaal ook boeiend, wat een bizarre tijden waren dat… Soms kun je er met je hoofd niet helemaal bij.
In dit verhaal over liefde, haat en macht, komt de geschiedenis tot leven en krijgt farao Toetanchamon een gezicht. Wat een mooi verhaal heeft Greet Beukenkamp neergezet! Mij heeft ze enorm geraakt!

De jongen achter het masker
ISBN 9789044827163 – Uitgever: Clavis – 440 pagina’s – Verschenen: maart 2016
Bestel je het boek via deze link bij Bruna, krijg ik er een kleine vergoeding voor.

 

5 thoughts on “De jongen achter het masker – Greet Beukenkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.