Dit leven is van jou – Tatiana de Rosnay

Hij ziet haar steevast op dezelfde plek zitten – onder die koetspoort die tot haar veroordeeld lijkt – op de hoek met de rue de Varenne. (…)
Ze was Martin niet eerder opgevallen, hoewel hij op weg van en naar school toch minstens twee keer per dag door dit deel van de rue du Bac loopt.

Korte inhoud
“De achttienjarige, introverte Martin Dujeu woont met zijn vader in het gegoede 15de arrondissement van Parijs. Zijn moeder is op jonge leeftijd overleden en met zijn vader heeft hij een slechte band. De enige twee liefdes in Martins leven zijn zijn hond en literatuur. Tot hij op een ochtend Célestine ontmoet, een dakloze dame die haar toevlucht heeft gezocht in een portiek in zijn straat. Wat begint als een ontmoeting vol vooroordelen, groeit uit tot een hechte vriendschap tussen twee mensen die ogenschijnlijk niets met elkaar gemeen hebben, maar een gedeelde passie ontdekken.

De zware winter blijkt echter te veel voor Célestine en vanuit het ziekenhuis wil ze Martin nog één keer bedanken, op een wel heel bijzondere manier…”

De volgende dag blijft Martin staan voor de poort die de aanwezigheid van de bedelares moet dulden.
Met gekruiste benen zit ze te schrijven.

‘Dag, mevrouw.’ 

Mijn mening
Ik vind de romans van Tatiana de Rosnay altijd zo fijn! En ook deze was weer genieten…

Martin Dujeu (18) is een dromerige slungel die zich niet echt interesseert voor school en geen goede band heeft met zijn vader – zijn moeder kwam om toen hij twee was. Hij loopt liever in Parijs rond met zijn hond Cadet-Cassis of schrijft aan zijn roman. Tijdens een regenbui wil hij schuilen in een koetspoort vlakbij zijn huis en ontmoet daar een dakloze oudere vrouw. De opvliegende vrouw jaagt hem in eerste instantie weg, maar Martin blijft haar daarna groeten en blijft een praatje proberen te maken, en ze ontdooit. Er ontstaat langzaamaan een band tussen de jongen die bijna alles heeft en de vrouw die bijna niets heeft. Ze bloeien allebei op van de hechte band die ze krijgen.
Maar het wordt winter en het gaat niet goed met de gezondheid van Célestine du Bac (naar de straat waar ze verblijft) en Martin maakt zich zorgen om zijn vriendin. Als het einde nadert wil Célestine Martin helpen met wat hij het allerliefste wil… Zouden wonderen bestaan?

De verhalen van Tatiana de Rosnay weten me altijd meteen te pakken en mee te voeren, het voelt altijd als een soort warm bad… Zo ook Dit leven is van jou. Ik sloot Martin en Célestine meteen in mijn hart en leefde met allebei ontzettend mee.
De vrij eenzame Martin die alleen maar een boek wil schrijven, met een vader die niet weet wat er in hem omgaat en die nooit met hem praat over zijn moeder, de reis die Martin maakt aan het einde….
Célestine die haar hart opent voor deze jongen, opbloeit, haar levensverhaal met hem deelt, hem wil helpen zijn leven te leiden en antwoorden te vinden… De band die tussen de twee ontstaat was heel erg ontroerend. En ook al weet je al dat het niet goed gaat met Célestine, je blijft toch hoop houden…
Het verhaal leest heerlijk vlot, is ontzettend sfeervol en hartverwarmend en hartverscheurend tegelijkertijd. Ik kon en wilde gewoon niet stoppen met lezen. Ik had nog wel uren door willen lezen, maar ja, op gegeven moment is het boek uit! Ik vond het echt heel erg mooi en heb onwijs zitten genieten!

Het was een gewoonte geworden. Op weg naar school bracht Martin Célestine elke ochtend een croissant en aan het einde van de middag bleef hij op de terugweg een halfuur met haar praten.

Dit leven is van jou 
ISBN 9789026356032 – Uitgever: Ambo Anthos – 240 pagina’s – Verschenen: juni 2021 – Vertaald door: Noor Koch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.