Het dossier – Anya Niewierra

Daarna vertrouwde ik niemand meer en vertelde ook niks meer, behalve nietszeggende zaken. Ik deel geen emoties. Zolang ik zwijg, ben ik veilig.

KORTE INHOUD 
“In Het dossier van Hebban Thrillerprijs-winnaar Anya Niewierra overleeft de 46-jarige weduwe Josta Bresse een aanslag op haar leven en vermoedt al snel een relatie met haar werk als kunstvervalser voor het DDR-regime, 25 jaar eerder.

Ze gaat daarop op zoek naar haar ex-collega’s. De Stasi bracht de groep kort vóór de val van de muur naar de beruchte gevangenis Hohenschönhausen voor ondervraging. Reden: de diefstal van het dossier waarin de DDR-top haar geheime vervalsingsactiviteiten documenteerde.

Achtervolgd door huurmoordenaars probeert Josta het dossier in handen te krijgen, en haar speurtocht leidt uiteindelijk tot een confrontatie met de man die haar leven verwoestte. En hij plaatst haar opnieuw voor een gruwelijke keuze…”

En maar vijf mensen konden weten waar dat dossier was gebleven. Josta was een van die vijf. De Stasitop gaf me carte blanche. Wat ik met hen deed, boeide niet. Als dat dossier maar terechtkwam.

Alles wat hier de afgelopen weken is gebeurd, duidt erop dat iets uit uw verleden ineens erg actueel is geworden en dat u een bedreiging bent voor iemand uit de periode dat u nog in de DDR woonde.

MIJN MENING 
Ik heb genoten van de andere drie meeslepende thrillers van Anya Niewierra en deze, al uit 2017, stond nog op mijn leeslijst. Blij dus dat ik deze gave heruitgave mocht lezen & bespreken!

Mechelen, 2014: Josta wordt wakker en mist tien dagen… Wat is er in hemelsnaam gebeurd? Dan ontdekt ze een litteken… Wie heeft wat met haar gedaan en waarom??
Er gebeuren vervolgens meer beangstigende dingen en het lijkt erop dat iemand uit Josta’s DDR-verleden het op haar voorzien heeft. Heeft het te maken met het belangrijke dossier dat 25 jaar geleden verdween waarvoor Josta en vier andere kunstenaars werden opgepakt door de Stasi en in de gevangenis gemarteld werden?
(Omgeving) Berlijn, DDR, 1989: Josta is een zeer getalenteerd kunstenaar en wordt door de Staat gerekruteerd om samen met vier anderen onderdeel van de Königstein Gruppe te worden en kunstvervalsingen te maken die de DDR voor grof geld verkoopt aan het westen. Alles wordt vastgelegd in een dossier, inclusief de namen van de betrokkenen en de geldstromen. En dan verdwijnt het dossier en starten de ‘ondervragingen’…
Er zit voor Josta niets anders op dan na 25 jaar terug te keren naar Berlijn en haar traumatische verleden onder ogen te zien. Kan ze deze confrontatie overleven?

Je leest het verhaal van Josta in het nu (2014), beleeft de beangstigende gebeurtenissen van nu met haar mee, maar kijkt ook met haar terug naar haar traumatische DDR-verleden. Daarnaast lees je in de cursieve hoofdstukken het verslag/verhaal van iemand die toen de ondervraging deed van Josta en haar collega’s, waardoor je ook meer te weten komt over de gebeurtenissen van toen.
Josta is voor het leven getekend door wat ze allemaal heeft meegemaakt achter de Berlijnse muur. Ze vertrouwt niemand, vertelt nooit over haar verleden en heeft flink wat trauma’s. De enige persoon die ze vertrouwde is er niet meer, dus ze leeft een teruggetrokken bestaan op een afgelegen plek in Limburg. Ze heeft zelfs moeite om de politie te vertrouwen, die ze noodgedwongen heeft moeten inschakelen. Maar nu het verleden haar lijkt in te halen, zal ze toch hulp moeten zoeken. Ze besluit een Berlijnse journalist te vragen om daar samen met haar op zoek te gaan naar antwoorden…
Een heerlijk meeslepend, boeiend verhaal over de DDR, hoe het er achter de muur aan toe ging, over kunstvervalsing en vooral over overleven… Wat een andere wereld was dat, pfff! (En nog maar zo kort geleden!) Logisch dat Josta zo getraumatiseerd is en moeite heeft met vertrouwen!
Ik miste wel wat gevoel bij haar personage, ze pakte me niet echt, raakte me niet echt. Dat vond ik jammer. Maar het kan dus heel goed juist zo zijn omdat ze zo’n beschadigd persoon is… Verder kon ik niet stoppen met lezen, hoor! Eerst was ik vooral heel erg geboeid en vanaf het moment dat Josta naar Berlijn gaat en samen met Tom op zoek gaat naar antwoorden, werd het ook echt wel heel erg spannend. Weer een hele fijne pageturner dus! Met meteen een zeer levendige blik in het verleden.

Ja, ik wil leven! Deze keer zal ik wel vluchten. Ik ga terug naar Berlijn en vraag die Tom Adler of hij mij wil helpen.

Het dossier 
ISBN 9789021042503 – Uitgeverij L.S. Amsterdam – 414 pagina’s – Verschenen: 2017 (deze herziene editie 2023)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.