De Franse Revolutie – Noah Shusterman

De Franse Revolutie

De motieven van de mensen tijdens de Franse Revolutie hadden deels te maken met de nobelste menselijke drijfveren – vrijheid voor onderdrukte volken, vrijheid van meningsuiting, de rechtsstaat en, voor sommigen, het zielenheil. Er speelden tijdens de Franse Revolutie echter ook motieven van een heel wat lager allooi een rol: kleingeestige jaloezie, seksuele roddels, bescherming van privileges en rijkdom.

Korte inhoud
“De Franse Revolutie was een van de belangrijkste episodes uit de wereldgeschiedenis, vol met opzienbarende figuren en dramatische gebeurtenissen. Zij toonde de mensheid op zijn best en zijn slechtst: oprechte en nobele idealen ging hand in hand met machtswellust en ongeremde bloeddorst.
Shusterman komt met een frisse kijk op deze periode die nog altijd enorm populair en relevant is. Een gedurfde interpretatie van de Franse Revolutie waarbij religie en seksualiteit een cruciale rol speelden.”

Voor alle mensen die tijdens de Franse Revolutie leefden was het een turbulente periode: gevaarlijk en veelbelovend, bevrijdend en dodelijk.

Auteur
“Noah Shusterman is universitair docent geschiedenis aan Temple University en de Chinese Universiteit in Hong Kong. Hij is gespecialiseerd in de politieke, religieuze en culturele geschiedenis van het ancien régime en de Franse Revolutie.”

Mijn mening
Aangezien ik, zoals jullie ondertussen vast wel weten, een liefhebber ben van geschiedenis én enorm van Frankrijk houd, wilde ik dit prachtige (dikke!) boek heel graag recenseren.

Voorin het boek staat een chronologie van 1789-1799, wat je voor je begint met lezen al duidelijk maakt wat een heftige tijd de Franse Revolutie was. Er is zóveel gebeurd in die periode.
Wat in het boek al snel duidelijk wordt is dat alles zeer ingewikkeld in elkaar steekt. Je kunt niet te gemakkelijk conclusies trekken uit bepaalde verhalen uit en over die tijd, er zitten héél veel kanten aan het verhaal van de Revolutie. De oorzaak, de aanstichters, het verloop, het einde; er hebben zoveel mensen mee te maken, zoveel meer dan de namen die bekend zijn uit die periode. Wat wel heel duidelijk is, is dat koning Lodewijk XVI een besluiteloos en niet erg daadkrachtig vorst was, het had allemaal heel anders kunnen lopen…

Ik heb De Franse Revolutie in kleine porties gelezen, het is natuurlijk wel een informatief boek, dus er komt heel veel informatie op je af. Het boek leest gelukkig fijn, het is toegankelijk geschreven, maar doordat er zo ontzettend veel aspecten aan het verhaal zitten – politiek, religie, seksualiteit – raakte ik af en toe wel de draad kwijt. Dan was het fijn geweest als er een begrippenlijst en een lijst van belangrijke personen in het boek had gezeten, zodat ik even mijn geheugen kon opfrissen. En ik miste, net als bij het Jeanne d’Arc boek wat ik las van deze uitgever (recensie), de illustraties. Dat had het een nog toegankelijker en aantrekkelijker geschiedenisboek gemaakt.

Maar: mijn kennis van de Franse geschiedenis is weer flink opgefrist na het lezen van dit boek en ik vond het ontzettend interessant om te lezen – ik krijg meteen zin om meer te lezen over Marie-Antoinette bijvoorbeeld – dus het boek krijgt zeker een mooi plekje tussen mijn geschiedenisboeken.

De Franse Revolutie
ISBN 9789085714750 – Uitgever: Veen Media/ Historisch Nieuwsblad – 448 pagina’s – Verschenen: juni 2015 – Originele titel: The French Revolution. Faith, desire, and politics. – Vertaald door: Rob Hartmans
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

0 thoughts on “De Franse Revolutie – Noah Shusterman

  1. Wat goed! Ik zou ook weer eens mijn geschiedeniskennis op moeten frissen. Ik zag laatst Michiel de Ruyter en had toch een paar dingen waarvan ik even niet meer wist hoe het ook alweer zat. Zoals jij het beschrijft lijkt dit echt een mooi boek te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.